Hiba történt! Nem működik a JavaScript!
A böngésződben le van tiltva a JavaScript futtatása, vagy nem támogatja a JavaScript használatát. Az oldal megfelelő használatához kérjük engedélyezd a JavaScript futtatását böngésződben,
vagy frissítsd egy újabb verzióra, amely támogatja a JavaScript-et:
Firefox, Safari, Opera, Chrome, vagy az Internet Explorer 6-nál újabb verziója.
Üdvözöllek

Köszönöm, hogy megkerestél, nézz körül nálam! Posta Imre

pi-klub_logo.png (275 KB)

Klikkelj rá: Youtube oldalam
...további videók...és itt is...és még néhány (de ezeket már törölték) ...


Posta Imre felújított központi oldala (https://imre.club), sorrendben az elsõ 4 archívált oldal, a jelenlegi aktív (ez itt) valamint Lica weboldala...
Összes cikk kilistázása                                   Összes cikk kilistázása
s_reggel.gif (7 KB)                                               s_olvastad.gif (1 KB)
 összes HÍR                                 összes CIKK

Cikkek

Tomürisz - Szkítia királynője, aki a szabadságért harcolt

A masszagétek királynője a mai Kazahsztán, Üzbegisztán, Afganisztán és Türkmenisztán területének egy részén uralkodott a jászik fölött. A királynő nagy vezérek leszármazottja volt, s gyermekkorától ismerte és használta a fegyvereket. Ötéves korától lovagolt és a legmakacsabb lovakat is megülte. Hatéves korától már ügyes kardforgató volt, amely annak is köszönhető, hogy édesanyja halála után, apja egyedül nevelte. m.blog.hu/hi/hi-sztori/image/tomiris.jpg

Később feleségül ment Rusztámhoz, aki hatalmas erejéről volt híres, bár Tomürisz sokat habozott a házasságkötés előtt, majd végül, amikor megismerte a fiút, elfogadta a férjének. A házasságkötés után nem sokkal azonban az apja is meghalt, így ő lett az uralkodó. A férje jórészt mulatozással töltötte az időt, így magányos volt, s talán szerelmi viszonya volt egy testőrével. S ekkor jöttek a perzsák.

Hérodotosz szerint az ő serege győzte le II. Küroszt az Óperzsa Birodalom alapítóját. A sztyeppe közepén élő törzsszövetség életmódja és kultúrája a szkítákhoz volt hasonló, s egyes történészek szerint a szkítákhoz is tartoztak, míg mások szerint a trák eredetű géták ősei voltak. Bár van, aki szerint a gutik leszármazottai, akik egykor Mezopotámia urai voltak, mint ahogyan a hunok őseinek is tartják őket. A hunokon keresztül így a magyarok ősei is lehettek.

Tomüriszról a görög források írtak először róla, így nevének hellén formája lett ismert. Hérodotosz mellett Sztrabón, Polüaionosz, Cassiodorus és Iordanes is írt róla.

مرگ کوروش کبیر از زبان تاریخ - ایران آزادی

II. Kürosz ie. 600-530 között élt, s ie. 559-530 között uralkodott, miközben eltüntette a Méd, a Lüd és az Újbabiloni államot, így egy hatalmas birodalmat hozott létre, majd ie. 538 körül Közép-Ázsia felé fordult, ahol azonban már nehézségei voltak. Az ott élő nomád népek jól ismerték a vidéket, s nehezebben tudott ellenük eredményesen harcolni. Már Hérodotosz is azt írja, hogy a masszagéták kapcsolatban voltak a szkítákkal, de velük ellentétben gyalogos haderejük is volt.

[url]https://m.blog.hu/hi/hi-sztori/image/tom.jpg[/url]

Kürosz először diplomáciai úton akarta elfoglalni a törzsszövetség területét, hiszen a nomádok élén egy nő, Tomürisz állt. Az ő felesége, a perzsa származású Kasszandané ie. 537. március 28-án, közvetlenül a babiloni újév előtt elhunyt, s mert a király szerette a feleségét, hétnapos gyászt tartottak, amelyen kötelező volt a részvétel. Azóta azonban már hét év eltelt, s akár valóban új feleséget akarhatott. Házassági ajánlatát az egyébként férjezett királynő azonban visszautasította - bár számíthatott arra, hogy a perzsa király ezt nem hagyja annyiban.



A hatalmas perzsa sereg ie. 530-ban indult el, amikor a ma Szír-darja néven ismert folyóhoz vonultak. A folyón hidat vert (sőt egyesek szerint várost is alapított), majd átkeltek a folyón.

Itt találták meg őket a királynő követei, akik figyelmeztették a háború veszélyére.

A korabeli krónikák alapján Kroiszosz lüd király vette rá a harcra a perzsa királyt. Visszaemlékezhetett volna arra a delphoi jóslatra, amelyet ő maga kért, amikor háborúzott a perzsákkal, s amelynek eredményeképpen elveszett a birodalma. Bár vazallusként király maradhatott.



Ő tanácsolta, hogy csalják csapdába a masszagétákat. Kürosz elfogadta a tervét, s miután egynapi járóföldre benyomultak az ellenség területére, egy tábort építettek. Ezután a sereg legnagyobb része visszahúzódott a Szír-darja másik oldalára, tálcán kínálva a lehetőséget.

A krónikák szerint Tomürisz seregének fele-harmada megtámadta a hátrahagyott tábort, ahol lekaszabolták a védőket, s mivel volt bőségesen élelem és ital egy nagy lakomát csaptak. A fáradt és éhes masszagéták gyorsan hozzákezdtek az étkezéshez, de a bőséges lakoma és bor után elaludtak, így könnyedén elfogták őket. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a szkíták nem szoktak bort inni, így könnyen bódulttá tette őket. Sokukat megölték, a férjét is, de a királynő fiát, aki a sereg vezére volt, elfogták.

Szpargapiszész, Tomürisz fia, aki felébredve rájött a cselre, rávette Küroszt, hogy szabadítassa meg a köteleitől. Amikor ez megtörtént, a hadvezér, az őt ért szégyen miatt öngyilkos lett. A perzsa király újra házassági ajánlatot tett, miközben sajnálatát fejezte ki a fiú halála miatt.

Tomürisz ezután a bosszúra tette fel az életét és mindent megtett, hogy legyőzze a hatalmas birodalom uralkodóját. Üzenetet küldött neki, amelyben kihívta a hatalmas birodalom uralkodóját egy csatára. Kürosz biztos volt a győzelemben, de Tomürisz nem ismerte a lehetetlent.

[img]https://m.blog.hu/hi/hi-sztori/image/tomyris_comp.jpg[/img]

Hérodotosz szerint az ókori világ egyik legnagyobb csatája volt, s egyben a legkegyetlenebb is.

A kezdeti nyílzápor után véres közelharc alakult ki, amely több órán keresztül tartott. Bár szeretője áruló lett, ez sem segített a perzsákon.

Ennek eredményeképpen Tomürisz a nagy csatában legyőzte a perzsákat, s elfogatta magát Küroszt is. Az uralkodót lefejeztette és fejét egy vérrel teli tömlőbe mártatta, miközben csak annyit mondott: "Bár élek és győztem, mégis megöltél engem, mert fiamat csellel elfogtad, ezért, ahogy megígértem, kielégítem vérszomjadat!" A legyőzött király testét a lefejezés után keresztre feszítették. Egyes legendák szerint Tomürisz ivóedényt csinált a perzsa uralkodó koponyájából.

tomurisz.jpg

Nem tudni pontosan mikor volt a csata, de egy ie. 530. augusztus 12-ét megjelölő írás szerint Kürosz még élt, míg egy másik babiloni tábla szerint ie. 530. augusztus 31-én már Kambüszész volt az uralkodó. Bárhogyan is halt meg, nem segített rajta a tízezer katonából létrehozott Halhatatlanok nevű elit egység sem.

Tomürisz a győzelem után olyan tekintélyt szerzett, hogy egyedül irányította a szkíta államot, de halála után három király vette át a helyét.

Az igazsághoz persze hozzá tartozik, hogy Xenophon szerint a perzsa uralkodó a saját ágyában halt meg békésen, más források pedig más halál-okról számoltak be. Az is igaz azonban, hogy a csatához időrendben Herodotosz élt a legközelebb.

Tomürisz példáját később is sokan követték, akár az ókorban, akár a középkorban, hiszen számos uralkodónő vonult harcba a népéért és országáért.



Tomürisz alakját számtalan művész megörökítette, akik közül talán Rubens a legismertebb, de az irodalomban is többször megjelent vagy említették, ahogyan William Shakespeare is a VI. Henrik című drámában. 1707-ben Anna királynő uralkodása alatt mutatták be Londonban a Thomyris, Szkítia királynője című operát. Olyan népszerű lett, hogy 1708. április 10-án átdolgozva újra színpadra került, majd 1709-ben és 1710-ben is játszották. Összesen 43 előadása volt, amely egy opera tekintetében óriási sikernek volt tekinthető.

Tomürisz vérbe mártatja Kurus fejét. Rubens festménye .
[img]https://hu.wikipedia.org/wiki/Tomürisz#/media/Fájl:Head_of_Cyrus_Brought_to_Queen_Tomyris,_Peter_Paul_Rubens.jpg[/img]

https://verocious.blog.hu/2022/03/16/tomurisz_szkitia_kiralynoje_aki_a_szabadsagert_harcolt

Felforgato 2024.01.31 828 olvasás 4 hozzászólás 1 értékelés Nyomtatás

4 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
  • M
    film is van...
    - 2024. 02. 02. 22:07
    • F
      Opera van , Sába királynő története de a zsidók már bele írták magukat így már csorbult a történet maga .
      - 2024. 02. 03. 08:38
  • V
    Igen, ez a film: https://videa.hu/videok/film-animacio...X9oZxEtCgl
    Tomürisz - A sztyeppe királynője
    - 2024. 02. 03. 14:23
  • F
    Valójában a világ összes története nem más mint a Szkíták , történelme ezekbe a történésékbe írtak bele magukat minden ma létező nép , ennek nagy írói a görögök voltak ők már házi feladatként gyártották le a történeteket .
    Nagy kedvenc Herkules története ne feledjük Hunyadiak családfája Herculesig vezethető vissza görögök Herculest Héraklésznek írjak és csináltak belőle egy mitikus emlékképet . ? Miközben Hercules története nem más mint egy Amazon királynő az amazonok pedig szkíta eredetűek , miszerint az amazoknál a Patriarchátus és matriarchátus szokás jog volt .
    - 2024. 02. 05. 06:42

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (1)100 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Bejelentkezés
Még nem regisztráltál?
Regisztráció
Új jelszó kérése