Hiba történt! Nem működik a JavaScript!
A böngésződben le van tiltva a JavaScript futtatása, vagy nem támogatja a JavaScript használatát. Az oldal megfelelő használatához kérjük engedélyezd a JavaScript futtatását böngésződben,
vagy frissítsd egy újabb verzióra, amely támogatja a JavaScript-et:
Firefox, Safari, Opera, Chrome, vagy az Internet Explorer 6-nál újabb verziója.
Üdvözöllek

Köszönöm, hogy megkerestél, nézz körül nálam! Posta Imre

pi-klub_logo.png (275 KB)

Klikkelj rá: Youtube oldalam
...további videók...és itt is...és még néhány (de ezeket már törölték) ...


Posta Imre felújított központi oldala (https://imre.club), sorrendben az elsõ 4 archívált oldal, a jelenlegi aktív (ez itt) valamint Lica weboldala...
Összes cikk kilistázása                                   Összes cikk kilistázása
s_reggel.gif (7 KB)                                               s_olvastad.gif (1 KB)
 összes HÍR                                 összes CIKK

Cikkek

ULTIMA RATIO

A BÜNTETŐJOGI FELELŐSSÉG HELYE ÉS ULTIMA RATIO SZEREPE A FELELŐSSÉGI ALAKZATOK RENDSZERÉBEN.(Dokumentumrészlet) Az ultima ratio latin eredetű kifejezés. Köznapi magyar megfelelője az utolsó, végső megoldási kísérlet, az utolsó, döntő érv.

1.1 Az ultima ratio latin eredetű kifejezés. Köznapi magyar megfelelője az utolsó, végső megoldási kísérlet, az utolsó, döntő érv. A kifejezést számos kontextusban használták a történelem során, míg napjainkban a büntetőjogra vetített alkalmazási körét elérte.
Az ultima ratio (regum) eredeti katonai összefüggése, hogy bizonyos eszközöket csak végső megoldásként használjunk, mivel azok jelentős károkat tudnak okozni, ilyen helyzetekben az alkalmazásuktól azonban eltekinteni nem lehet. Napjainkra az ultima ratio fontos és alapvető politikai-jogi koncepcióvá vált. Jogi értelemben, több jogágban is előfordul, leggyakrabban azonban a büntetőjog területén említik, abban az értelemben, hogy a büntetőjognak a jogtárgyak védelmében a legvégső eszköznek kell lennie.
Az ultima ratio üzenete a büntetőjogi felelősségre vetítve első olvasatra egyértelműnek tűnhet, értelmezése mégis több irányba ágazik szét, ahogy magának a büntetőjognak a megközelítése is, ha azt a további felelősségi formák kontextusában, egyfajta rendszerszemléletben vonjuk vizsgálat alá. A büntetőjog mint ultima ratio értelmezése nemcsak a büntetőjog elmélet alapvető kérdéseinek gyökeréig hatolva folytatható, hanem multidiszciplináris megközelítést feltételez.

1.2. A kutatás indokai, céljai és feltételezései A büntetőjog tudományával egyidősnek mondható társadalompolitikai, filozófiai probléma a bűncselekmény elkövetéséért való felelősség kérdése. A büntetőjogi felelősség végső eszköz jellegének kibontása sarkalatos, többé-kevésbé autonóm ismérvekkel gazdagíthatja a
büntetőjog (szerep) felfogását.
A büntetőjog ultima ratio jellege, illetve a büntetőjog mint végső eszköz szókapcsolat az Alkotmánybíróság munkásságának kezdeti éveiben jelent meg, és azóta permanensen jelen van a testület gyakorlatában, emellett átszármazott a büntetőjogi tankönyvirodalomba mint a büntetőjog ultima ratio jellegének értelmezési bázisa.
Az ultima ratio elve a tankönyvirodalomban a szubszidiaritással és a büntetőjog fragmentáris jellegével összefüggésben szokott megjelenni, önállóan azonban nem vált kutatások tárgyává.
Nincs egységes álláspont az ultima ratio büntető jogelvi minőségét illetően sem. Nem találkozhatunk olyan írással, amely a teljesség igényével, minden aspektusára kiterjedően érthetővé tenné annak jelentését, jelentőségét. A büntetőjog mint ultima ratio kifejezés része a rendes bírósági döntések indokolásának, jelen van az európai és nemzeti büntetőpolitikai diskurzusokban is. Nem egészen egyértelmű azonban a büntetőjog mint végső eszköz megjelölés használatában, hogy az konkrétan mit takar, hogyan is működik, így mint feltáratlan jelenség került tudományos érdeklődésem középpontjába.
Kutatásom céljává vált a fentiek alapján, hogy értelmezzem a végső eszközként vett büntetőjog felfogást a fent említett területeken – büntetőjog, alkotmányjog, kriminológia – úgy hazánkban, mind annak határain túl. Nem kerülhettem meg a koncepció eszmei gyökereinek keresését sem.
Mindezekből egy átfogó ismeretanyag rendelkezésre bocsátását, valamint annak mentén az ultima ratio értelemben vett büntetőjog minél koherensebb felfogásának kialakítását tűztem ki.
További vizsgálandó kérdés volt, hogy az ultima ratio a büntetőjogra vetítve megtestesít-e egy empirikusan megragadható koncepciót, amennyiben igen, melyek ennek pillérei.

A rendes bírósági döntések indokolásának, jelen van az európai és nemzeti büntetőpolitikai diskurzusokban is. Nem egészen egyértelmű azonban a büntetőjog mint végső eszköz megjelölés használatában, hogy az konkrétan mit takar, hogyan is működik, így mint feltáratlan jelenség került tudományos érdeklődésem középpontjába.
Kutatásom céljává vált a fentiek alapján, hogy értelmezzem a végső eszközként vett büntetőjog felfogást a fent említett területeken – büntetőjog, alkotmányjog, kriminológia – úgy hazánkban, mind annak határain túl. Nem kerülhettem meg a koncepció eszmei gyökereinek keresését sem.
Mindezekből egy átfogó ismeretanyag rendelkezésre bocsátását, valamint annak mentén az ultima ratio értelemben vett büntetőjog minél koherensebb felfogásának kialakítását tűztem ki.
További vizsgálandó kérdés volt, hogy az ultima ratio a büntetőjogra vetítve megtestesít-e egy empirikusan megragadható koncepciót, amennyiben igen, melyek ennek pillérei.

Feltételezéseim az alábbiak:

1) Figyelembe véve, hogy az Alkotmánybíróság gyakorlatában a büntetőjog alkotmányossági szempontú értékelése körében rendszeresen megjelenik az ultimaratio, feltételezésem szerint egy olyan jelenséggel állunk szemben, amelyabsztrahálható, azaz általános körben – azaz a testület által felülvizsgált büntetőjogijogintézmények, illetve tényállások körén túl is – alkalmas a tételes büntetőjogalkotmányossági szempontú értékelésére.

2) Figyelembe véve az ultima ratio különböző társadalom-, illetve jogtudományi területeken – büntető jogtudomány, büntetőpolitika, alkotmányjog tudomány –megjelenő felfogásait, az ezekből nyert információk alapján, illetve amegközelítésmódok induktív vizsgálata, majd szintetizálása útján fejleszthető az ultima ratio koncepció mint a büntetőjog értékelési szempontja.

3) Figyelembe véve, hogy az ultima ratiora hivatkozással büntetőpolitikai dokumentumokban is találkozhatunk, további feltevésem, hogy a jogalkotó – legalábbrészlegesen – törekszik tiszteletben tartani a végső eszköz követelményét tevékenysége .

Forrás: 
https://ajk.pte.hu/sites/ajk.pte.hu/files/file/doktori-iskola/amberg-erzsebet/amberg-erzsebet-muhelyvita-tezisek.pdf

Felforgato 2024.05.04 571 olvasás 1 hozzászólás 0 értékelés Nyomtatás

1 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
  • D
    Megnyugodtam.
    Hogy miért is gyűlöltem a büntetőjogot mindig is és lettem polgári jogász.
    Mert "hentesbárdot" minden tahó tud lengetni és csapkodni vele esze nélkül.
    Büntetőjogásznak kétféle ember ment - ezt már talán leírtam korábban is - de most megismétlem.
    Az egyik a nagyon eszes de nagyon lusta joghallgató. Oka? A büntetőjog viszonylag lassan változó jogterület. Amit itt egyszer megtanult, az évtizedekig használható volt/van, úgyhogy nem kell/ett további tanulással vesződni, kiválóan meg lehet/ett élni belőle hosszú évekig, főleg ügyvédként, mellette kurvázhatott, kártyázhatott, golfozhatott, azt csinált, amit akart.
    A másik a nagyon hülye joghallgató. Oka? Buta, mint a segg, eszesemmi fogdmegjól, nagy nehezen megtanul valamit, ami a fentiek szerint ugye hosszú évekig nem fog változni, de mivel csak ezt tudja - úgy-ahogy - alkalmazni, hát elmegy hülyésznek vagy büntetőbírónak.
    Az ultima ratio tehát manapság (is) a hülye szemét hivatalnokok hentesbárdja.
    Semmirekellő szarjancsik hatalmaskodása.
    Ahogyan Imre öcsénk ügyében is.
    Semmi más.
    - 2024. 05. 07. 15:32

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (0)0 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Bejelentkezés
Még nem regisztráltál?
Regisztráció
Új jelszó kérése