Hiba történt! Nem működik a JavaScript!
A böngésződben le van tiltva a JavaScript futtatása, vagy nem támogatja a JavaScript használatát. Az oldal megfelelő használatához kérjük engedélyezd a JavaScript futtatását böngésződben,
vagy frissítsd egy újabb verzióra, amely támogatja a JavaScript-et:
Firefox, Safari, Opera, Chrome, vagy az Internet Explorer 6-nál újabb verziója.
Üdvözöllek

Köszönöm, hogy megkerestél, nézz körül nálam! Posta Imre

pi-klub_logo.png (275 KB)

Klikkelj rá: Youtube oldalam
...további videók...és itt is...és még néhány (de ezeket már törölték) ...


Posta Imre felújított központi oldala (https://imre.club), sorrendben az elsõ 4 archívált oldal, a jelenlegi aktív (ez itt) valamint Lica weboldala...
Összes cikk kilistázása                                   Összes cikk kilistázása
s_reggel.gif (7 KB)                                               s_olvastad.gif (1 KB)
 összes HÍR                                 összes CIKK

Cikkek

Megválasztották a 2021-es év madarát

Lehallgatókészülékeket keresnek az ORÖ székházában...két "hír egyberakva", tán még jelentéssel is bírhat... Lezárult a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) internetes szavazása 2021 év madaráról. A legtöbb szavazat a cigánycsukra érkezett.



Mint arról korábban a Sokszínű Vidék is beszámolt, július 27-ig lehetett szavazni a 2021-as év madarára. Az idei három jelölt a cigánycsuk, a kis őrgébics és a sordély volt. A 2020. július 1-27. között zajló internetes szavazásra összesen 9871 voks érkezett, tudtuk meg az MME honlapjáról.

Legtöbb, 3884 szavazatot idén a cigánycsuk kapott, így ez a faj lesz a következő év madara. A második helyen a kis őrgébics (3382 szavazat), a harmadikon pedig a sordély (2605 szavazat) végzett.

Az MME 1979-ben indított Év madara programjának célja kezdetektől az, hogy a természetvédelmi problémákkal érintett fajok vagy madárcsoportok társadalmi szinten bemutassa. Most, hogy a szavazás lezárult, az év hátra lévő időszakában az MME szakmai stábja elkészíti a fajbemutató anyagokat, illetve kidolgozza azokat a közösségi programokat, melyek segítségével be tudják mutatni a fajt.
Tojó cigánycsuk Fotó: Wikipedia.com

A cigánycsuk vagy cigány csaláncsúcs a verébalakúak rendjébe, ezen belül a légykapófélék családjába tartozó faj. Mindössze 12 cm. A hím feje és farka fekete, nyakán kétoldalt a foltok, fartöve és a szárnyán lévő hosszanti csíkok fehérek, melle rozsdavörös. A tojó hátoldala szürkésbarna és csíkos, melle matt rozsdabarna, nyakának oldalsó része halvány fehér. Hazánkban gyakori madár. Élőhelye sík és dombvidékek fás-cserjés területei, füves árokpartok, rétek, legelők, de megtalálható parlagokon, gyümölcsösökben, mezőgazdasági területeken is.

Magyarországon rendszeres fészkelő, márciustól októberig tartózkodik a térségben. Vonuló, de alkalmanként itt telel. Telelőhelyéről legtöbbször már március elején visszatérnek első példányai.

Évente kétszer költ, a fiókákat mindkét szülő eteti. Tápláléka rovarok pókok, százlábúak, ászkák és apró csigák.

[b]A cigánycsuk előtt 2020-ban az erdei fülesbagoly volt az év madara.[/b]

[url]https://sokszinuvidek.24.hu/mozaik/2020/07/27/2021-ev-madara-ciganycsuk/[/url]

Posta Imre 2020.07.29 723 olvasás 8 hozzászólás 0 értékelés Nyomtatás

8 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
  • Posta Imre
    Lehallgatókészülékeket keresnek az ORÖ székházában


    Teljesen biztos vagyok abban, hogy megfigyelnek bennünket,

    állította a Népszavának Lakatos Oszkár, az Országos Roma Önkormányat (ORÖ) elnökhelyettese. Éppen ezért egy biztonságtechnikai céggel fogják átvilágíttatni a szervezet Dohány utcai székházát, hogy kiderüljön, valóban vannak-e ott illegálisan elhelyezett lehallgatóberendezések, köznapi nevén „poloskák”, és kamerák.

    Lakatos annak az öt képviselőből álló munkacsoportnak a vezetője, amely azért alakult, hogy 2014-ig visszamenőleg vizsgálja meg az ORÖ és intézményei gazdálkodását. Az elnökhelyettes közlése szerint Cserháti Tiborné hivatalvezető szobájában találtak egy olyan készüléket, amelynek osztott képernyőjén megjelent az épületben látható összes kamera felvétele.

    A kamerák többségének a létezéséről eddig nem tudtunk, hozzájárulásunkat ehhez nem adtuk,

    mondta Lakatos és hozzátette, nem lehet kizárni a „poloskák” jelenlétét sem. Attól függően, hogy milyen eredményre jut az épület átvilágításával megbízott biztonságtechnikai cég, amely várhatóan a közeljövőben hozzálát a munkához, az elnökhelyettes feljelentést is kilátásba helyezett.

    Lakatos Oszkár arról is beszélt a napilapnak, hogy miközben az ORÖ korábban jelentős összegeket fordított arra, hogy festményeket vásároljon roma művészektől, az alkotások egy részének azonban nyoma veszett, és a művekről készült leltárt sem találják.

    A politikus korábban többször utalt Cserháti Tiborné felelősségére, a hivatalvezető viszont alaptalannak nevezte a felhozott vádakat. Mint a Népszavának mondta:

    Az elmúlt négy és fél évben, amíg én voltam a hivatalvezető, semmiféle visszaélés nem történt. Az országos önkormányzat minden tekintetben szabályosan és jogszerűen működött,

    és kijelentette, hogy hivatalosan a kormányhivatalhoz és a Belügyminisztériumhoz fordult állásfoglalásért, ha választ kap, részletesen is reagál majd az állításokra. Azt a feltételezést, hogy „illegális kamerák” lennének a székházban, szerinte szabályszerűen használt kamerarendszerről van szó, amelyet ő is úgy örökölt az előző hivataltól. Cserháti Tiborné kész megválni hivatalától, de tisztségéből csak az ORÖ közgyűlése mentheti fel, mivel azonban az háromszor is határozatlannak bizonyult, a hivatalvezető szerint jelenleg ex lex (törvényen kívüli) állapot van.
    https://24.hu/belfold/2020/07/29/orsz...vilagitas/
    - 2020. 07. 29. 07:38
  • J
    A sárgarigó és a goj-a eleve ki lett zárva a versenyből a világos színük és a nemi identitásuk miatt.
    - 2020. 07. 29. 10:04
  • Rigo
    Rigo
    A ház előtt egyre több cigánycsukra gyülekezik megyek ki hallgatom őket és ha valami rosszban sántikálnak
    megelőző csapást mérek rájuk .
    - 2020. 07. 29. 12:38
  • szabir
    kodolnak
    ''cigánycsuk, a kis őrgébics és a sordély''
    2 madar czigany az orgebics meg Tuske-re szurja a kajajat
    --
    valszeg neger Jezusoznak
    - 2020. 07. 29. 16:29
  • S
    Nem is tudtam, hogy ott a székházuk! Nem kell messzire menni! Kettőt egycsapásra! A bagó fogja a vesztüket okozni!Kacsint
    - 2020. 07. 29. 16:55
  • G
    Az év madara!

    Annak ellenére, hogy az ország lakossága még túlnyomórészt magyar palimadarakkal van tele, mégis egy elnyomott kisebbségi cigány csuk madár nyert.
    Gresham tétele:

    "A rossz pénz mindig kiszorítja a jót."
    Hej te rigó, rigó................
    - 2020. 07. 30. 10:26
  • J
    A madár is nyert és a magukat az iskolalátogatásból felmentettek is.Komor
    https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/buli...z-8443776/
    - 2020. 07. 30. 23:08
  • Dance Monkey
    Frissen mosott autódat lefosó csipogó tollasgecik.
    - 2020. 08. 01. 02:32

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (0)0 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Bejelentkezés
Még nem regisztráltál?
Regisztráció
Új jelszó kérése