Hiba történt! Nem működik a JavaScript!
A böngésződben le van tiltva a JavaScript futtatása, vagy nem támogatja a JavaScript használatát. Az oldal megfelelő használatához kérjük engedélyezd a JavaScript futtatását böngésződben,
vagy frissítsd egy újabb verzióra, amely támogatja a JavaScript-et:
Firefox, Safari, Opera, Chrome, vagy az Internet Explorer 6-nál újabb verziója.
Üdvözöllek

Köszönöm, hogy megkerestél, nézz körül nálam! Posta Imre

pi-klub_logo.png (275 KB)

Klikkelj rá: Youtube oldalam
...további videók...és itt is...és még néhány (de ezeket már törölték) ...


Posta Imre felújított központi oldala (https://imre.club), sorrendben az elsõ 4 archívált oldal, a jelenlegi aktív (ez itt) valamint Lica weboldala...
Összes cikk kilistázása                                   Összes cikk kilistázása
s_reggel.gif (7 KB)                                               s_olvastad.gif (1 KB)
 összes HÍR                                 összes CIKK

Cikkek

Nagy Háborús katona lehetett a HIV-fertőzés „zéró páciense”

És akkor kiderül, hogy az "I. VH" volt nem csak a vegyi fegyver, a rágioaktív kísérletezés, hanem a biológiai hadviselés első nagy főpróbája. Teória van rá, hogy a "védekezéssel" terjesztik a kórt. A legújabb kutatások szerint az AIDS betegséget, azaz a szerzett immunhiányos szindróma megbetegedést okozó HIV-vírus az eddig feltételezettnél jóval korábban, már az első világháború idején bejutott az emberi szervezetbe.



Arról már a BBC History nevű világtörténelmi magazin 2018. novemberi számában is lehetett olvasni, hogy az akkor 100 évvel ezelőtt véget ért első világháború több szörnyű örökséget is hagyott az utódokra. Az 1914-1918 közötti időszak gyökeresen alakította át a bolygó arcát, s nemcsak a második világégést kaptuk örökül a Nagy Háborútól, hanem ökológiai katasztrófákat és betegségeket - köztük a HIV-fertőzést - is.

Például a hadiiparnak köszönhetően hatalmas erdőségek tűntek el, és számos faj sodródott a kihalás szélére. Elég csak arra gondolni, hogy az oszmán csapatok teljes cédruserdőket vágtak ki Libanonban, hogy a faanyaggal mozdonyokat és mészégető kemencéket fűtsenek. A Kelet-Európában állomásozó német csapatok pedig az európai bölények húsát ették, s majdnem kipusztították a lengyel Białowieża-erdőben elő egyik legfontosabb fajt. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy egész folyók fulladtak agyagfolyamba, az élelmiszerek eltarthatóságát lehetővé tevő konzervdobozok

Logikusnak tűnik az a gondolatmenet is, miszerint a világháborút követő hatalmas állattenyésztő telepek létrehozása, az ebből következő állati eredetű metán- és széndioxid-felszabadulás megugrása, valamint az ezzel együtt járó erdőírtás évtizedekkel később az ózonlyukban és a globális felmelegedésben mutatta meg hatását.

Emellett arról is ír a magazin, hogy az AIDS terjedése is a világháború, valamint az európai nagyhatalmak afrikai jelenlétének következménye lehet, hiszen a gyarmattartók besorozták, kényszermunka-zászlóaljakba zsúfolták és tömegesen hurcolták a világ különböző pontjaira az afrikaiakat, ami később elszabadíthatta a HIV-vírust.

De hogyan kerülhetett a HIV az első világháborús katonák szervezetébe, amikor a betegséget nem egészen 40 évvel ezelőtt, 1983-ban, egymástól függetlenül azonosította két tudós, a francia Luc Montagnier és Françoise Barré-Sinoussi, illetve az amerikai Robert Gallo?


A neves kanadai infektológus (azaz fertőző betegségekkel foglalkozó szakember) és epidemiológus (magyarán a fertőző betegségek terjedésével, vagyis a járványtannal foglalkozó orvos) Jacques Pépin „Az AIDS eredete” című könyvének frissített kiadásában már tényként kezeli, hogy a HIV fertőzés „zéró páciense” - azaz a legelső azonosított fertőzött, akitől minden további emberi fertőzés ered - egy, az első világháborúban szolgált katona volt, aki Kamerunban, egy erdei csimpánzvadászaton fertőződött meg az állattól.

A katona vélhetően annak az antant egységnek – 1600 főből álló francia-belga hadtestnek – volt a tagja, amely 1916-ban indított támadást az akkori német gyarmat, Kamerun ellen. A könyv szerzője szerint a hadművelet során a katonák eljutottak Moloundou-ba, a kongói határvidéken fekvő faluba, amelynek lakossága már az európai csapatok érkezése előtt elmenekült, tartva a lemészárlásától és a nők ellen elkövetett erőszaktól. Így élelem sem volt a faluban, s emiatt a katonák kénytelenek voltak a közeli erdős-bokros területen vadászni. A „zéró páciens” egy itt honos csimpánz megölése és levágása közben sebesíthette meg magát, s a seben keresztül pedig megfertőződött a HIV-vírussal.

A könyv korábbi, 2011-es kiadásában a szerző még úgy vélte, hogy egy helyi vadász volt a HIV-vírus első emberi hordozója. Az elmúlt években végzett kutatásai – amelyeket az európai és afrikai orvosi archívumokban végzett – eredményeként azonban új teóriával állt elő.


Jacques Pépin szerint az első világháború után a fertőzött katona Kamerunból visszatért Léopoldville-be (mai nevén Kinshashába), az akkori nevén Belga Kongó területére, s valószínűleg ebben az időszakban innen indult el HIV-vírus legelső fertőzési lánca. Aztán, amikor 1960-ban Belga Kongó függetlenné vált, a bevándorlók és a menekültek miatt jelentősen megnőtt a főváros, Léopoldville lakossága, ami jelentősen felgyorsította a vírus terjedését. Ekkor és itt kaphatta el a fertőzést egy haiti állampolgár, aki hazatértekor magával vitte a vírust Haitire. A kórokozó innen indult el „nemzetközi útjára”, s jelent meg a Föld szinte valamennyi országban.

Az ENSZ AIDS programja, azaz az UNAIDS szerint, azonosítása óta a HIV-vírus 33 millió ember halálát okozta a világon, és 76 millió embert fertőzött meg.
[url]https://honvedelem.hu/hirek/nagy-haborus-katona-lehetett-a-hiv-fertozes-zero-paciense-1.html[/url]

Posta Imre 2021.02.10 945 olvasás 0 hozzászólás 1 értékelés Nyomtatás

0 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
  • Még nem küldtek hozzászólást


Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (0)0 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (1)100 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Bejelentkezés
Még nem regisztráltál?
Regisztráció
Új jelszó kérése