Hiba történt! Nem működik a JavaScript!
A böngésződben le van tiltva a JavaScript futtatása, vagy nem támogatja a JavaScript használatát. Az oldal megfelelő használatához kérjük engedélyezd a JavaScript futtatását böngésződben,
vagy frissítsd egy újabb verzióra, amely támogatja a JavaScript-et:
Firefox, Safari, Opera, Chrome, vagy az Internet Explorer 6-nál újabb verziója.
Üdvözöllek

Köszönöm, hogy megkerestél, nézz körül nálam! Posta Imre

pi-klub_logo.png (275 KB)

Klikkelj rá: Youtube oldalam
...további videók...és itt is...és még néhány (de ezeket már törölték) ...


Posta Imre felújított központi oldala (https://imre.club), sorrendben az elsõ 4 archívált oldal, a jelenlegi aktív (ez itt) valamint Lica weboldala...
Összes cikk kilistázása                                   Összes cikk kilistázása
s_reggel.gif (7 KB)                                               s_olvastad.gif (1 KB)
 összes HÍR                                 összes CIKK

Cikkek

Értenünk kell Putyin ideológiáját, ahogy értenünk kellett volna a Mein Kampfot is ahhoz, hogy felmérjük a veszélyét

Ciki! Ez akkora baklövés, amit később nem lehet már csak úgy kimagyarázni. Imádom a szakértőket, akik mindenhez is értenek, csak közük nincs a valósághoz. Egyébként véletlenül a Haarezt is a filozófiát és Dugint feszegeti, pedig az izraeli és NATO atomtöltetek a placcon sokkal pragmatikusabb kérdésként adódnak. Minden politikai vezetés mögött vannak ideológiák és ideológusok, így a jelenlegi orosz kormány mögött is. Putyin egyik tanácsadója és kedvelt szerzője Alexander Dugin, aki arról értekezik a műveiben, hogy mi a különbség a szárazföldi és tengeri népek között, és miért fontos birodalmi politikát folytatni – aminek a minél nagyobb terület az alapja. Kolozsi László bevezet bennünket a tanaiba, amelyben szó esik még a vallás szerepéről, és Magyarország helyzetéről is, mert enélkül nem ítélhetjük meg, mivel állunk szemben az orosz-ukrán konfliktusban. Kolozsi László írása.



Kezdjük úgy, hogy van egy jó meg egy rossz hírem

A rossz hírrel kezdem. Jobb előbb túlesni azon, és utána rátérhetünk a jó hírekre.

A rossz hírről beszélve igyekszem felfejteni, milyen ideológia háttere van Vlagyimir Putyin cselekedeteinek. Kik határozták és határozzák meg a gondolkodását, milyen lehet a világképe. Mi az a könyv, ami az orosz vezetőnek olyasféle sorvezetője lehet, mint Adolf Hitlernek volt a Mein Kampf – amit, ha komolyabban elemeztek volna az ellenfelei, annyi minden elkerülhető lett volna a múlt században.

Putyin nem írt vallomásokat, olyasféle politikai filozófia vagy geopolitika könyvet, mint Hitler, de érdemes megnézni, mit írtak a szívének kedves szerzők, a tanácsadója, illetve a tanácsadó kedvencei.

Legelsősorban az eszmei hátország élharcosa, a putyini rendszer prófétája: Alexander Dugin, akit a nyugati sajtóban hajlamosak ma már Putyin rossz szellemének, Raszputyinjának is nevezni.

„Speciális orosz igazság”

Az 1962-ben született, valóban kissé prófétai kinézetű, kilenc nyelven beszélő Dugin apja magasrangú katonatiszt volt, ő maga is járt katonaiskolába, és a nyolcvanas években száműzetésben élt. Érdemes végigkövetni, kik is hatottak rá, kik voltak az ideológiai előképei. Ha Dugin eszmetörténeti és geopolitikai nézeteit megismerjük, nem csodálkozhatunk azon, hogy milyen nagy hatással volt Putyinra, és közvetve a magyar jobboldal gondolkodására (elsősorban Vona Gáborra, aki nagy rajongója volt a könyveinek), másrészt azon sem, hogy Dugin már évekkel ezelőtt eljutott oda, hogy speciális orosz igazságról, és arról beszéljen, hogy ennek az igazságnak milyen szerepe lehet Európa felemelésében.
Hirdetés


Kiss Lajos András nagyszerű tanulmánya Duginról (Dugin politikai és államelmélete) azt írja: „Dugin államfelfogása lényegét tekintve instrumentális: számára az állam nem önálló entitásként és értékhordozóként fontos, hanem mindig alá van ren­delve az orosz birodalmi törekvéseknek. Az olyan állam, amely elősegíti Oroszország geopolitikai érdekeinek minél hatékonyabb érvényesítését, a „jó” állam fogalmával jelle­mezhető, ami ellentmond ennek a primordiális érdeknek, végső soron „rossz” államnak tekinthető.” Dugin teoretikusan is megalapozza sajátos államelméletét, az Új Eurázsiai eszmét, elismerésre méltó műveltségét megmozgatva.

Akié a föld, azé a hatalom?

Dugin egyik fontos példaképe, Carl Schmitt ír arról egy geopolitikai művében, hogy az ember a gabonatermeléssel, a földműveléssel megajándékozza a Földet, és a Föld ezt termésekkel és növekedéssel hálálja meg. Aki olvasta Harari könyvét, a Homo Sapienst, rögtön felkaphatja a fejét, hogy is van ez, hiszen Harari éppen arról ír, hogyan vesztette el az ember önmagát és többezer éves létét, amikor gabonatermelésbe fogott, hogyan tette tönkre a gabonatermelés testileg és lelkileg is, és adta fel vele a szabadságot. Hiszen az étkezése így egyoldalú lett, a mozgásában a termelés korlátozta (mert a gabonaföldekhez kötötte), és ez hozta magával a városok kialakulását is.

Carl Schmitt ezzel szemben azt állítja, hogy a gabonatermelés pozitív hozadékai a városok és az emberi együttélés helyei, de még az emberi együttélés rendje is. Vagyis ahogy a Föld megjutalmazta a gazdálkodót, az tette lehetővé a társadalmi rend és ekképpen a jog kialakulását. Ez hozta létre az együttélés formáit, így a családot, a törzset, a nemzetet, a különböző tulajdonformákat és erre ráépülve a hatalmat és az uralmat is.

„Ezzel szemben a Tenger nem ismeri a tér és a jog, a rend és a hely eme érzékelhető egységét” – írja Schmitt. A tengeren nincsenek mezők, nincsenek határvonalak, a tenger nem képez államot. Leegyszerűsítve, de nem letarolva Carl Schmitt nézeteit,

a tengeri népek (mint amilyen az angol és az amerikai) ideológiája ezáltal a liberalizmus, akik a kalóz eszme bűvöletében élnek. E népek, mint mondja, „bir­tokon belül vannak, harcosan kiállnak a szabad kereskedelem és a kisebbségi jogok mellett”.

Carl Schmitt szembeállítja mindezt a szárazföldi népek eszméivel, eljutva egészen odáig, hogy a liberális individualizmus és a népek fölötti univer­zalizmus nem lehet a nemzetközi jog alapja. Csak a nagy­tér-rendeken alapuló politika lehet az. Az a po­litika, amelyben a rend és a térfoglalás elválaszthatatlanul egybefo­nódnak. Schmitt a különböző fogalmakban (nagyipar, nagykereskedelem, nagyhatalom) megjelenő nagy szóból is ideológiát kanyarít, nála a nagy-tér nem azonos a birodalommal, a nagy-tér elméletben a vezető szerepet olyan hatalmak láthatják el, melyek nagy-térrel, nagy területtel rendelkeznek.

Nem hagyhatjuk ki, hogy ne térjünk ki egy pillanatra a Mein Kampf élet-tér fogalmára, ami a német terjeszkedés egyik alapja is volt. Timothy Snyder írja el egy fontos könyvében, hogy ez az “élettér elmélet” részben Hitler klímaváltozással kapcsolatos félelmeiből is fakadt (igen), abból, hogy attól tartott, nem tudja a birodalmat elég ivóvízzel és gabonával ellátni. Snyder szerint éppen azért nem szabad ezt elfelednünk, mert

ha nem ismerjük eléggé a történelmet, és az nem óv meg bennünket a korábban elkövetett bűnök újra elkövetésétől, az bármikor újra bekövetkezhet.

Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy ennek a nagy-tér logikának, ennek a dualista álláspontnak volt egy misztikus oldala is. Szárazföldi és Tengeri elemien és egzisztenciálisan szembeállnak egymással. „Anglia és Amerika mindig meghatározott ideológiai pozíciókból kiin­dulva cselekszenek. Folyton a korlátlan ipari fejlődés nevében lépnek fel, és abban hisznek, hogy ez minden ember számára kivitelezhető […] Ezenkívül, mint tengerjáró népek, mindig a szabad kereskedelem és a szabad mozgás igényét hangsúlyozzák” – írja Schmitt. A metafizikai tartalom pedig szerinte a vallásbeli különbségben, a katolicizmus és az ortodoxia, valamint a tengerfikszált gondolkodásmódot támogató reformációban is tetten érhető.

Egyház és politika

Duginra hatást gyakorolt a spanyol jobboldali ideológia képviselője, Álvaro d’Ors is, aki arról írt, hogy a keleti ortodox egyház és a nyugat-európai protestáns egy­házak, miután leváltak a római katolicizmusról, önálló civilizációs keretben kezdtek el működni. És arra jut, hogy

míg a protestáns vallás terméke a kapitalizmus, addig a szovjet szo­cializmus nem más, mint a pravoszláv vallás mutálódott változata, és ez még akkor is így van, ha Sztálin ül a trónon. És valóban, mintha Lenin bebalzsamozása is olyasféle cselekedet lett volna, mint a szentté avatás.

Az orosz egyház feje mindig is az uralkodó volt, „az ortodoxok már nagyon korán az úgynevezett Melchizedek-elméletre esküdtek, mi­szerint az uralkodó egyúttal főpapi funkciókat is ellát” – írja. És nyomában Dugin is az oroszok eredendő vallásosságáról ír, arról, hogy az oroszok képviselik az eredendő rendet. Az orosz vallást nem homályosította el a bolsevizmus. Mágikus bolsevizmusról ír, arról, hogy az orosz néphit jelenik meg Jeszenyin, Blok verseiben, Platonov prózájában.

Hanyatló Nyugat, felkent Kelet

Dugin Oroszországot és az orosz népet olyannak tartja, amelynek eredendően szüksége van nagy-térre, és a tengeri hatalmakat démonizálja – ehhez kiindulópontja a Nyugat alkonyáról értekező Oswald Spengler. Tanai megjelennek a Nyugatot sötét színekben felfestő orosz propagandában is.

Dugin a legalsó rétegekig hat, az ideológia vezérelt, a Nyugatot démonizáló hírekben is ott van. Abban is, ha azt olvassuk, hogy bomlik szét Európa egysége, hogyan válik a befogadott menekültek áldozatává egy-egy európai város.

Dugin számára Szentpétervár a legeurópaibb város a legszennyesebb: plasztikusan írja le, hogyan lep el ott mindent a szemét, a szenny, hogyan úszik a Néva folyón a dinnyehéj. Ezzel szemben áll a nem egyenes utcákból, nem belátható terekből összeálló Moszkva.

Dugin első könyve Abszolút haza címmel jelent meg 1991-ben, a Konzervatív forradalom című nagyhatású munkája 1994-es, Vona Gábor pedig A negyedik politikai eszme című munkáját méltatta egy Facebook posztjában. Dugin az Új Eurázsiai eszme prófétája, amelynek nyugati forrásai közé sorolható a brit geo­politikus H. J. Mackinder. Mackinder »Világszigetnek« (World Island) tekinti az eurázsiai szárazföldet, a központ­jának, magterületnek (Heartland) pedig az orosz területeket, s ennek alapján készült hí­ressé vált okfejtése:

„Aki kezében tartja Kelet-Európát, az kezében tartja a Heartlandet. Aki kezében tartja a Heartlandet, az a Világsziget ura, és aki a Világszigetet tartja a kezében, az az egész világot irányítja”.

Kérdés persze, hogy mit ért a Putyinra olyan nagy hatást gyakorló, Putyin tanácsadójaként is ismertté vált Dugin ezen a magterületen, mely vidékeket. Hiszen ezek a magterületek azok, melyek nélkül Oroszország metafizikai értelemben sem működhet, nem állhat a világ-megváltás, a világ erkölcsi megtisztításának élére.

Itt jön a képbe Magyarország

Ha felmerül a kérdés, meddig mehet el a Putyin, mi is a konkrét területszerzési célja, akkor erre az adhat választ, mekkora is a magterület. Mekkora az a nagy-tér, amit az eszme egyik ideológusa, Trubeckoj nem is annyira a Kijevi Ruszra, mint inkább a mongol birodalomra vezet vissza (az orosz eredettörténet fontos része a mongol iga lerázása).

Dugin beszél a nagy-térhez tartozó peremvidékekről (India, Afganisztán például) és a nagy-tér elengedhetetlen részének tekinthető Nagy Kelet-Európa nevű középbi­rodalomról. Ez Litvániából indul Lengyelországon és Nyugat-Ukrajnán át egészen Görögországig, és beletartozik hazánk is. Dugin jól ismeri a mi Hamvas Bélánkat, és tisztában van nem csak geopolitikai helyzetünkkel. A következőket írja rólunk:

„Az egyedüli kelet-európai nép, amely nem esik sem a »szláv«, sem pedig a »pravoszláv« meghatá­rozás alá – a magyar. De más oldalról nézve az ő esetükben is megjelenik az eurázsiaiság, mert egyértelműen eurázsiai kulturális jegyekkel rendelkeznek,

finnugor népekkel való rokonságukból fakadóan, és nagyobbrészt a Heartland területén élnek”. A nagy-tér határa tehát nem esik egybe a mi országhatárainkkal, ideológiai értelemben is hozzájuk tartozónak gondol bennünket Dugin – akit nem szabad hamis prófétának, vagy pusztán őrültnek tekinteni. Ahogy Mein Kampfot is hiba volt nem olvasni, nem kijegyzetelni, nem komolyan venni, hiba nem vitatkozni Duginnal, csak elutasítani azon az alapon, hogy „nem százas”.

A cikk a hirdetés után folytatódik!


Mit lehet vele szembeállítani?

Harari TED-előadását, amiben az izraeli gondolkodó azt mondja: az, hogy egyes nagy cégek – azok, melyek eddig magasról tettek a környezetvédelemre, etikai normákra, nem érdekelte őket, hogy rabszolgák varrják nekik a cipőt, rakják össze a telefonokat – most képesek beállni a nyugati szankciók mögé, azt jelenti, hogy valami fontosabb nekik a profitnál. Vannak eszméik, mégis csak van egy határ, amit nem lépnek át. A szabadság, nem egy nép szabadsága csupán, hanem a szabadság mint eszme, fontosabb nekik. A hatalmi dualizmus is vitatható, Dugin rendszerét is lehet kritizálni, de az biztosan állítható, hogy a Nyugat most éppen nem gyengének mutatkozik, nem épp hanyatlónak.

A most folyó harcokban mintha az mutatkozna meg – és ez a jó hír, Harari jó híre, és az a jó hír, amivel jöttem – hogy

a szabadság fontosabb minden nagy-tér eszménél,

hogy az ukrán nép az éppen oly sokat szidott (és a lengyel-magyar egyetértésben gyepált) Nyugathoz, Európához szeretne tartozni. Mert ott látják azt az eszmét, ami nemcsak gazdagabbá, hanem boldogabbá is teheti őket.

*(Gazdag Ferenc (2004): Előszó az orosz geopolitikai szöveggyűjteményhez. In Gazdag, Ferenc – Ljubov, Sise­lina: Oroszország és Európa. Orosz geopolitikai szöveggyűjtemény.)

Kolozsi László
https://wmn.hu/ugy/57150-ertenunk-kell-putyin-ideologiajat-ahogy-ertenunk-kellett-volna-a-mein-kampfot-is-ahhoz-hogy-felmerjuk-a-veszelyet

Posta Imre 2022.03.20 2278 olvasás 19 hozzászólás 4 értékelés Nyomtatás

19 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
  • Posta Imre
    To Understand Putin, You First Need to Get Inside Aleksandr Dugin's Head

    For Aleksandr Dugin, the most influential thinker in Russia, the war in Ukraine is a historic moment that will usher in a new world order

    https://www.haaretz.com/world-news/.p...1.10682008
    - 2022. 03. 20. 11:51
    • S
      Nem lehet elolvasni, csak ha előfizetsz.
      - 2022. 03. 21. 08:18
      • Posta Imre
        Minek akarod olvasni az ellenséges propa - és handabandát? Nem mindegy mit írnak?  Én csak a szinkronicitás miatt figyeltem föl rá.
        <a href="https://www.youtube.com/watch?v=FcfztT-0N0I">https://www.youtube.com/watch?v=FcfztT-0N0I</a>
        - 2022. 03. 21. 08:49
        • S
          Az ellenség sokszor magát írja le a lapra vetett sorok között.
          - 2022. 03. 21. 08:59
          • Posta Imre
            Mit nem tudsz még? Bármit tesznek, mondanak...nem mindegy már?
            - 2022. 03. 21. 09:00
            • S
              Éppenséggel a “társadalmat” látva, teljesen, ezért is kérdeztelek privátban, csak nem szóltál semmit, hogy meg lesz-e az a teljesen nyílt háború a zusa meg az oroszok között, nem ilyen fedetten, mert 
              <p>Said Javid NATO lator azzal fenyegetőzött, hacsak egy lábujjheggyel is NATO területre lép orosz katona, akkor a NATO hadba lép Oroszországgal. És mi van, ha ez a lábújjhegynyi behatolás provokáció lesz, mondjuk önmerénylet? Amerika ebben nagyon otthon van. Tényleg, míg el nem felejtem, hallja valaki visítani a NATO-t az ukrán drón miatt, ami robbanóanyaggal volt telepakolva és három NATO tagországot érintett? Na ugye? Nem jó helyre csapódott be, iskolába vagy óvodába, de méginkább egy bölcsödébe lett volna kívánatos a küldök részéről és akkor már lehetett volna megindítani a gyalogáldozat hadosztályokat Oroszország irányában, mondván, hogy a szakadár területről indították, mert indítani bárki tud, bármit és bárhonnan.</p>
              <p>Amerika elérkezettnek látja az időt a nagy háborúhoz, adóssága az egekben, társadalmi békéje romokban, a világon betöltött pozicíója pedig ingatag. Erre a hármas betegségre csakis egyetlen gyógyszer van, HÁBORÚ.</p>
              - 2022. 03. 21. 09:08
              • Posta Imre
                Mit lehet azt tudni, hiszen egy haburu van az meg spermanens, csak átmeneti tüsszentés-szünetekkel. Most világháborúnak is nevezheted, de lokálisan lesznek megvívva az oltványok közt a béketrágyalások. Nem olyan bonyolult ez. Igen perverz mutatvány, de állítólag nem vagyok normális és a doxazmamáimtól sem látok jobbra-balra, előre, hátra le és fel, tehát nem fontos miket hadoválok össze. Aztán ha megint telibepancsolom a "lényeget", nem ám engem hibáztatni.
                - 2022. 03. 21. 09:44
  • H
    Ha megnéznénk a magyar nyelv MINDENNAPI szókincsét, akkor megdöbbentően sok OROSZ szóra bukkannánk.
    Zsír - orosz: zsír.
    Széna - orosz: széno
    Szalma - orosz: szaloma
    Lapát - orosz: lopata
    Csinálni - orosz: na-csinaty (elkezdeni valamit)
    Beszélni - orosz: beszedovaty
    Patkolni - orosz: patkovaty
    Unoka - orosz: vnuka
    Udvar - orosz: dvor
    Mama (nagyi) - orosz: mámuska
    Drága - orosz: daróga, daragoj
    Báty - orosz: brát
    Répa - orosz: répka
    Rák - rák
    Mák - mák
    Káposzta - kapusztoj
    Ló - losagy (ló-lépés, sag, saga)
    Puszta - puszty
    Balaton - Bolotó (mocsár)
    És még számtalan MINDENNAP HASZNÁLT szavunk.
    Természetesen nem azt akarom mondani, hogy a nyelvünk orosz eredetű lenne.
    Azt akarom mondani, hogy volt, kellett, hogy legyen egy olyan időszaka a történelmünknek, amikor nagyon intenzív kapcsolatunk volt az oroszok elődeivel.
    A Kijevi Rusz-szal.
    Valószínűleg onnan rántottuk magunkkal a 3 kabar/ruszin törzset is, és ezért soha a történelmünk során az égvilágon semmi bajunk nem volt a "kisoroszokkal".
    A Nyugat a mai napig nem bocsájtja meg nekünk, hogy 1100 éve alaposan megfingattuk őket.
    Az oroszok meg érdeklődve és talán még szeretettel is néznek ránk.
    El kéne gondolkodnunk, hogy kik is az igazi barátaink??
    - 2022. 03. 20. 14:38
    • Posta Imre
      atom bomba - orosz- atomnaja bomba, még ez is passzol! Mióta Ciril megtanította a metódusra őket, azóta egész megtáltosodtak, nem? Szerintem kezdjük előröl ez a nemzetieskedést...mert ugye a genetika és kiderül, hogy az Ural-tól nem pedig húz és mint ott, úgy itt. Közös a kipánk (kupánk) is, majd meglátod!
      - 2022. 03. 20. 18:36
  • R
    De most Pragmatica sanctio -van... ezért a pragmatikus kérdések és sok fontos miegyéb az szankcionálva van. A többinek maradnak a tőtetek. Kinek a zatomtőtet, kinek a tőtelékszöveg.
    - 2022. 03. 20. 14:56
  • rich932
    Hessel!

    Fordíts a logikán nem a magyar szó orosz hanem az oroszban is meg-megőrződött pár szó az ős nyelvből, ami a mai magyarban él a legkomplexebben és a leginkább egészben egységben minden nyelvek közül. Mondjuk ez nem is csoda, alsó hangon 10-15 ezer éve beszéli írja használja ezt a nyelvet nèpünk, itt a Kárpátok gyűrűjében. Bár az utóbbi két évszázadban sokat tettek "nagyjaink" hogy mindezt negligálják...
    - 2022. 03. 20. 18:30
  • J
    Nagyon nagy a szükség, a bohóc a rokonoktól kér segítséget:
    https://www.youtube.com/watch?v=qPLqN...&t=26s
    - 2022. 03. 20. 19:24
  • rich932
    Hessler!

    Fordíts a logikán nem a magyar szó orosz hanem az oroszban is meg-megőrződött pár szó az ős nyelvből, ami a mai magyarban él a legkomplexebben és a leginkább egészben egységben minden nyelvek közül. Mondjuk ez nem is csoda, alsó hangon 10-15 ezer éve beszéli írja használja ezt a nyelvet nèpünk, itt a Kárpátok gyűrűjében. Bár az utóbbi két évszázadban sokat tettek "nagyjaink" hogy mindezt negligálják...
    - 2022. 03. 20. 20:49
  • A
    Hirhálóból:
    "Egyes források szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök teljesen megdöbbentő kijelentést tett

    Azt állítva, hogy "a világ uralkodó osztályának 95%-a nem ember, hanem hidegvérű" és "Hibrid, egy ősi szekta tagjai".
    Putyin kijelenti, hogy a világ politikai és pénzügyi elitje hidegvérű hüllőhibrid.
    A zárt ajtók mögött tartott ülésen - amelyen a legmagasabb kormányzati szintek képviselői, valamint szülővárosának, Szentpétervárnak a tisztviselői vettek részt - Putyin válaszolt a panamai helyzettel kapcsolatos kérdésekre, és hangsúlyozta, hogy az amerikai kormány, Soros György kémügynökök és az OCCRP vontatottan haladnak. Az összeesküvés.
    Soros György, a nyálkás sárkány, ez volt..." - mondta állítólag Putyin, és megígérte, hogy szigorítja a Soros-féle Nyílt Társaság elleni szankciókat.
    A "balauri" (az orosz nyelvben szokatlan szó) meghatározásáról kérdezve, Putyin további vizsgálatok után azt mondta, hogy semmi sem az, aminek látszik, különösen, ha arról van szó, hogyan irányítják a világot.
    Putyin azt is megemlítette, hogy a bizonyítékok mindenhol ott vannak, és hogy ő személyesen rendelkezik információkkal mindezekről a gonosz eseményekről.
    "Én nem tartozom közéjük, még akkor sem, ha megpróbáltak bevonni a régi babiloni kultuszukba" - mondta. "Félnek tőlem" - mondta az orosz elnök.
    "Az ikerpár - az ókori és a mai - hatalmas" - tette hozzá.
    Putyin azt is elmondta, hogy az emberiséget a média és a politikai osztály programozásával öntudatlanul manipulálták és manipulálják.
    A világ uralkodó osztálya zsarnoki ellenőrzést gyakorol az élelmiszer-, víz- és levegőellátás felett, és folyamatosan brutalizálja a tömegeket. Iulian Adrian - informatialibera.ro"
    - 2022. 03. 20. 21:13
  • Posta Imre
    Zelenszkij a zsidóüldözésekre hivatkozva kért segítséget Izraeltől

    Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy Izraelnek muszáj lesz együtt élnie döntésével, hogy segíti-e a Vaskupola légvédelmi rendszer rendelkezésre bocsátásával az ukrán védekezést az orosz invázióval szemben.

    Zelenszkij gazdasági nyomásgyakorlást és erőteljes gazdasági szankciók bevezetését is kérte Oroszországgal szemben, s számos történelmi párhuzamot sorolt fel a zsidók egykori és az ukránok jelenlegi helyzete között - tudósít az MTI.
    Hirdetés

    Az internetes kapcsolaton keresztül bejelentkező ukrán elnököt Miki Lévy izraeli házelnök köszöntötte, aki kijelentette, hogy az Ukrajna elleni támadás a nemzetközi rend durva megsértése, és részvétét fejezte ki a háborús áldozatok családtagjainak, valamint a sebesülteknek. Reményét fejezte ki, hogy mihamarabb sikerül tűzszünetet kötni.

    Zelenszkij beszédében kiemelte, hogy Moszkva is a "végső megoldás" kifejezést használja Ukrajna esetében, mint ahogy a nácik tették a zsidókkal kapcsolatban, s hasonlóképpen váltak otthontalanná Európában az ukrán menekülők, mint egykor a zsidók. Izrael és Ukrajna hasonló fenyegetettségét vázolta fel, melynek célja Ukrajna esetében szerinte az emberek, az állam és a kultúra, sőt az Ukrajna név teljes megsemmisítése.

    Emlékeztetett az ukrajnai származású Golda Meir egykori izraeli miniszterelnök szavaira: "mi a szomszédainkkal szeretnénk élni, de ők holtan akarnak látni minket. Ez nem sok teret nyújt a kompromisszumra".

    Felhívta rá a figyelmet, hogy február 24., az Ukrajna elleni orosz agresszió kezdete egyben 1920-ban a náci párt megalakításának is dátuma volt, mely immáron duplán idézi fel az ukránok, a zsidók, az európaiak és az egész világ tragédiáját.

    "Ukrajna lerohanása nem csupán katonai művelet, ahogyan azt Moszkvában állítják. Ez egy átfogó és igazságtalan háború, amelynek célja, hogy elpusztítsa népünket, országunkat, városainkat, kultúránkat és gyermekeinket. Az orosz hadsereg szándékosan rombol, és az egész világ figyeli. Ezért hasonlíthatom történelmünket és az Önök történelméhez" - indokolta a második világháborús történelmi párhuzamokat az ukrán elnök.

    Beszédében felidézte a Babij Jar-i holokauszt emlékhely közelében becsapódott, valamint az Umanra kilőtt orosz rakétákat, ahol Nachman rabbi sírja található, ahová évente izraeliek ezrei zarándokolnak el.

    "A közömbösség öl, a számítgatások ölnek. Lehet közvetíteni országok között, de jó és gonosz között nem lehet" - bírálta keményen mintegy 15 perces beszédének végén Izraelt, amiért nem hajlandó aktívan támogatni Ukrajnát, elsősorban a Vaskupola légvédelmi rendszer rendelkezésre bocsátásával.

    Az izraeli média számos csatornán élő adásban közvetítette Zelenszkij beszédét, és Tel-Aviv központjában, a helyi nemzeti színház, a Habima Színház előtti téren százak gyűltek össze, hogy közösen hallgassák.

    atv.hu https://www.atv.hu/kulfold/20220320/z...-izraeltol
    - 2022. 03. 20. 21:13
    • rich932
      Imre!<br />Pont imént olvastam én is, hogy zsidó kérdés lett az ukrán nemzeti függetlenség és honvédő harc... <img src="https://postaimre.euroweb4you.com/../../images/smiley/csiiiz.gif" alt="Mosoly" /> <br />Jó mondjuk mikor nem az volt?<br />
      - 2022. 03. 20. 22:21
  • S
    Ideillesztett, vagy ideillő...

    Tán nem ide, de mégis...

    "Csak a halott látja a háború végét."

    Platon a plafonon van, ha élt, él és élni fog, mint ama nagyja, aki ideg - ól - orgia szempontjából többszörös tananyag.

    Látom, nem öl meg az unalom kedves Imre : Gond - olkodol.
    Ez amolyan nagy disznóság manapság, amit a látomásos és eszes megenged magának unaloműzőül, hogy ne betokosodjon, hanem olajozottan menjen.

    16. évemben voltam, mikoron - nem Dáviud, nagy búsultában - kezembe adta, csakis kölcsönbe, Raszputyin életét nagyapai nagy-nagy nénikém. Marcali hírhedten igazságos és félt tanár tekintélye: Mária néni.

    Volt miből, kitől merítkeznem. Szerintem még ma is él az a huncut muzsik. Nem fogta se kés, se balta, se ital, se nő nem koptatta.... miért ne lett volna golyóálló, ha már oly' nagyszerűen, csuklás nélkül kiitta a méregpoharat?! – Szebb így a mítosz, nem de? - A jóslata pedig beteljesült. Levitézlett a cári birodalom, s ha most a Roriki Viking vér NeW-Putyinban kiforrja magát, a Raszputyini látomás világméreteket ölt.

    Ez az én különvéleményem. Csakis... csakis ... és mellőz minden politológusi szórágógumizást.

    A gondolkodás kéjes élvezete az a hedonizmus, ami megment a bidébugyis alzheimer kórtól.

    Tán "Csekély e kéj", de nem sekélyes és nem véges.

    Mondhatnám, " Innen szép nyerni", de ezt te úgyis tudod, hogy "meglehet".

    Szép szabad napot, szárnyaló gondolatot!

    Üdv és áldás nagy mosollyal! :)

    Zs.
    - 2022. 03. 21. 08:47
  • J
    Lehet, hogy nincs ott semmilyen követendő ideológia. Azt bárki könnyedén felfoghatja, hogy ha a szomszédját gátlástalanul felfegyverzik ellene, annak katonáit kiképezik idegenek lassan 10 éve, az Ukrajnában élő oroszokat könyörtelenül elnyomják , akkor valamit lépni kell. Nem várhatnak állandóan garanciaákra, hogy nem ellenük irányul az egész, mint az " Elbán túl nem terjeszkedünk" vagy az " Iránra !!! irányuló kelet európai , amerikaiak által telepített rendszerek " esetében. Garanciákra azóta várnak az oroszok. Meg kellett volna talán várniuk, még minden oldalról nato országok veszik őket körül, amelynél nem lehetne ne beleszólásuk egyáltalán abba, hogy azokba hány amerikai támaszpont épüljön feléjük irányuló fegyverzettel?
    Ebból a nato terjeszkedéből elő-utőbb háború lett volna. Az oroszokat vádolják birodalmi ambíciókkal akkor, amikor az USA a II.Vh. után Európából ki sem vonult, atomfegyvereit itt őrzi és röpke 20 éva alatt Kelet - és Közép Európa országait befolyási övezetté tette azon az ideológián alapulva, hogy elhozta hozzájuk a szabadságot.
    - 2022. 03. 21. 12:49
  • J
    A tüzérségi táadást ért kijevi bevásárlóközpontról szóló nyugati híradás:
    https://www.atv.hu/kulfold/20220321/m...rlokozpont
    Az orosz híradás szerint lőszert tároltk a kijev szélén lévő bevásárlóközpontban. Katonai mozgás is volt a területen.
    https://lenta.ru/news/2022/03/21/sklad/
    A nagy pusztítás, a törmelékhalmok alapján lehetett ott rengeteg lőszer.
    - 2022. 03. 21. 17:43

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (0)0 %
Nagyon jó (4)100 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Bejelentkezés
Még nem regisztráltál?
Regisztráció
Új jelszó kérése