Hiba történt! Nem működik a JavaScript!
A böngésződben le van tiltva a JavaScript futtatása, vagy nem támogatja a JavaScript használatát. Az oldal megfelelő használatához kérjük engedélyezd a JavaScript futtatását böngésződben,
vagy frissítsd egy újabb verzióra, amely támogatja a JavaScript-et:
Firefox, Safari, Opera, Chrome, vagy az Internet Explorer 6-nál újabb verziója.
Üdvözöllek

Köszönöm, hogy megkerestél, nézz körül nálam! Posta Imre

pi-klub_logo.png (275 KB)

Klikkelj rá: Youtube oldalam
...további videók...és itt is...és még néhány (de ezeket már törölték) ...


Posta Imre felújított központi oldala (https://imre.club), sorrendben az elsõ 4 archívált oldal, a jelenlegi aktív (ez itt) valamint Lica weboldala...
Összes cikk kilistázása                                   Összes cikk kilistázása
s_reggel.gif (7 KB)                                               s_olvastad.gif (1 KB)
 összes HÍR                                 összes CIKK

Cikkek

Wass Albert: Elvész a nyom

"A professzor odabicegett a rozoga székhez és leült. – Amerikai pap? – kérdezte. – Igen – bólintott a másik – valamikor európai voltam én is. Egy falunak voltam a papja, lent, messze keleten, egy kis országban, amit Erdélynek hívnak. De az régen volt. Még egy másik Európában. Ezt itt, ezt az Európát most látom először. Meg vagyok döbbenve tőle. Ez az új Európa nem sokra becsüli a tudósait, hogy deszkát őriztet velük. A professzor gyanakodva nézett a vendégre. – Európa nem tehet erről – felelte lassan – Európa a valóságban nincs is többé. Szétosztották maguk között a barbárok.

A pap halkan nevetgélt.
– Van valami abban, amit mond. Azonban nem szabad elfeledni, hogy ezeknek a barbároknak egy részét valamikor Európa dobta ki magából. Most csak visszajöttek a fegyver erejével. De ez mind nem fontos. Szabad egy kérdést intéznem Önhöz?
– Tessék.
– Ha nem akar felelni rá, ne feleljen. Volt önnek valóban valami tudományos fölfedezése, amit eltitkolt mind a németek, mind az angolok elől, vagy csak szóbeszéd az egész?
Mondtam: ha nem akar felelni rá, ne feleljen.A professzor arca megkeményedett.
– Miért ne felelnék? – kérdezte szinte ellenségesen. – Volt egy fölfedezésem. Most már azt is megmondhatom, hogy mi. Ugyanaz, amit a maguk tudósai két évvel ezelőtt világgá kürtöltek. A különbség csak az, hogy én annak idején, mikor a nyomára kerültem ennek a titoknak, arra gondoltam, hogy milyen mérhetetlen hasznot jelentene ez az emberiségnek. És amikor rájöttem, hogy pusztításra és rombolásra akarják felhasználni, akkor eltitkoltam
előlük. Maguknál odaát pedig kimondottan azért foglalkoztak ezzel a kérdéssel, hogy romboló fegyvert csináljanak belőle. Ez a különbség.
Az öreg pap elgondolkozva bólogatott.
– Igen. Lehet, hogy igaza van és egyedül csak ez a különbség. Aki a háborút szolgálja, milliókat keres, aki a békét szolgálja, az koplal. De engedjen meg még egy kérdést: hisz ön abban, hogy minden embernek van valamilyen feladata ebben az életben?
– Igen – bólintott a professzor – ebben hiszek.
– Úgy. És azt hiszi, hogy önnek mint tudósnak… mint különösen nagy képzettségű és tehetségű tudósnak, aki már ilyen óriási fölfedezést tett… önnek az a feladata ebben az életben, hogy halála napjáig deszkákat őrizzen?
A professzor arca elsötétült. Néhány pillanatig mereven nézett maga elé, aztán hirtelen fölállt a székről.
– Bocsásson meg egy percre – mondta – meg kell nézzem, mi van odakint. Rögtön itt
leszek újra. Fogta a botját és kibicegett. Kint hűvös, sötét éjszaka volt. Az eső még mindig esett s a szemközti gázlámpa sárga fénye dideregve küszködött a köd súlyos burka alatt. Amikor visszatért a bódéba, a különös öreg pap még mindig ott ült a ládán. Szó nélkül megrakta újra a kályhát, vizes kabátját fölakasztotta a szögre, aztán bocsánatkérő mosollyal a vendég felé fordult.
– Elnézését kérem, hogy nem kínálhatom meg semmivel, még csak egy jobb ülőhellyel sem. Szívesen átadnám ezt a széket, de aki nem tud ülni rajta, az alatt összetörik…
A furcsa idegen pap szemei fürkészve nézték az arcát.
– Nem azért jöttem, hogy alkalmatlanságot okozzak – mondta csöndesen – hanem, hogy elbeszélgessek önnel, professzor.
A professzor óvatosan leült a székre, a botot az asztalhoz támasztotta és fájós lábát megemelve kissé odatartotta a kályhához.
– Ön azt kérdezte az előbb – kezdte el lassú hangon – hogy ezt a foglalkozást itt életfeladatnak tekintem-e? Hát én erre azt felelem önnek, hogy igen. Ma már igen. Az én életemnek ma már csak az lehet a feladata, hogy megvárjam, amíg a leányomból ember lesz.
Elindítsam őt a maga útjára s azzal vége. Tudom, azt akarja mondani erre, hogy ezért kár volt annyit tanulni és annyit dolgozni tudományos téren. De szabad én is kérdezzek valamit?
– Hogyne. Tessék.
– Mit gondol ön, mint pap: megtörténhetik-e, hogy az ember azt a feladatot, aminek az elvégzésére élnie kellett, egyszerűen elhibázza? Nem oldja meg?
– Nem – felelte a pap és megrázta a fejét – ezt nem hiszem. A feladat, amivel Isten megbízott, kívül áll a mi hatalmi körünkön. Végre kell hajtsuk, akár tetszik, akár nem.
A professzor elgondolkozva nézte a kályha repedésein át a tűz villodzó játékát. Arca fáradt volt és öreg, ahogy lassan mondta:
– Látja, én hiszem. Sőt majdnem azt merem mondani: biztos vagyok benne. Hogy elhibáztam a feladatomat. Elmulasztottam megtenni azt, aminek az elvégzésével az öröklődés láncolatán keresztül a fejlődés törvénye által megbízattam. És tudja, mi az érdekes? Hogy nem is bánom. Nem is bánom, hogy elmulasztottam a feladatomat. A törvény azért, ha egy kis késéssel is, de beteljesedett. A természet pótolja a hézagokat. Az én feladatomat elvégezte
más. És én nem is bánom, hogy így történt. Érti ezt? Nem bánom. Szívesebben őrzöm a deszkát éjszakáról éjszakára és átrágom magam valahogy az életen, semmint hogy magamon viseljem annak a feladatnak az emberfeletti súlyát, amivel megbízattam. Mert az én feladatom az volt, hogy ezt a felfedezést megtegyem és odaadjak az emberiség kezébe egy olyan szörnyűséges játékszert, amelyhez fogható még nem volt. Ez volt az én feladatom és én kibújtam alóla.
Ön tehát azt gondolja, professzor – szólalt meg egy idő múlva az öreg pap a ládán –hogy Isten gonosz feladatokat is bízhat reánk, emberekre?
A professzor szomorúan elmosolyodott.
– Tudom, hogy nem illik papokkal ilyesmiről beszélni. De meg kell mondjam, hogy én Isten fogalma alatt valami mást értek.
– Valami mást? – kérdezte az öreg pap szinte vidáman. – És mi az a más?
– Az ok és okozati összefüggések láncolatának törvényét. Vagyis az én szempontomból nézve azt a törvényt, amely az emberiség sorsát meghatározza.
– Na és? – kérdezte az öreg még mindig vidáman. – Eddig nincs közöttünk nézeteltérés, legfeljebb a kifejezésekben.
A professzor arca elkomorodott.
– Az én Istenem nem az a szerető édesatya, akinek a papok mondják. Az én Istenem egyszerűen egy természeti törvény. Nézze, kérem: ha én annak idején átadom a felfedezésemet, ma néhány millió emberrel kevesebb él a földön. És mégis ez a néhány millió életben maradt ember arra ítélt, hogy éjjeliőr legyek. Miért? Mert a törvény, mely az emberiséget kormányozza, egyszerűen akarja a rosszat. Akarja a pusztítást. Akarja, hogy néhány millió emberrel kevesebb legyen. Ennyi az egész. Hogy én kihúztam magam a rám szabott feladat alól, ez az én magánügyem. Az óramű azért megy tovább. A törvény engem megbüntetett, látja: itt vagyok. És gyorsan pótolt másokkal. Az óramű nem állhat meg s a törvény ellen nincs fellebbezés. A homokórától az időzített pokolgépig egyetlen acéllánc az egész: egyik láncszem kapcsolódik a másikba. S az óramű egyszer eljut ahhoz az előre meghatározott ponthoz, amelynél robbannia kell a pokolgépnek. Aztán hogy ezt utolsó ítéletnek nevezzük, világkatasztrófának, vagy különös természeti tüneménynek egy jelentéktelen bolygó pályafutásán: ez már igazán mindegy. A lényeg az, hogy a törvény kérlelhetetlen és én örvendek, hogy kivontam magam a rám bízott feladat alól.
Hosszú ideig csend volt a bódéban, csak a tűz sistergése hallatszott s az eső halk kaparászása a tetőn. Az öreg pap ott a ládán felsóhajtott.
– Érdekes elgondolás – mondta lassan és dörmögve, mintha önmagával beszélne csak – és eszembe jut erről egy öreg halász, aki ott élt egy folyó mellett, ahol valamikor pap voltam.
Mondtam ugye, hogy egy faluban voltam pap valamikor régen? Lent Erdélyben. A közelben egy nemzetközi diáktáborozás volt valamikor és egy csónak hat gyerekkel majdnem alázuhant a vízesésen. Emlékezteti ez valamire?
A professzor felütötte a fejét.
– Vízesés? Nekem is volt gyermekkoromban egy csónakkalandom valami vízesésnél.
Valahol Ausztria keleti csücskén.
Az öreg pap mosolyogva bólintott.
– Erdélynek hívták azt a keleti csücsköt és Magyarországhoz tartozott akkor. Szóval ott voltam pap, ahol ez a csónakszerencsétlenség történt. Azaz, hogy csak majdnem történt, mert nem történt meg mégsem. Az utolsó percben… mondja csak, professzor: gondolkozott már azon, hogy az a csónak miért nem zuhant le akkor a vízesésen?
– Úgy emlékszem, valami megakasztotta. Hogyan is jutott az eszébe az egész dolog? Jaj, milyen régen volt… látja, az még egy rendes világ volt akkor…
– Igen – felelte a pap, mintha az utolsó szavakat nem is hallotta volna – valami megakasztotta. És ez az éppen. Nevetni fog, ha azt mondom, hogy Isten akasztotta meg a csónakot?
– Nem fogok nevetni. Miért? Nem a kifejezéseken múlik. Az volt a törvény, hogy ez a csónak az utolsó másodpercben megálljon.
– És mit gondol, miért?
A professzor vállat vont.
– Azt nehéz lenne levezetni, mint ahogy minden történést nehéz levezetni. Az okok és okozatok hosszú láncolatán múlik.
Baradlay tiszteletes elgondolkozva nézett maga elé, csöndesen hümgetett, aztán azt mondta:
– Lehet. Így is lehet mondani. Ugyanoda jutunk vele. Vagyis hogy annak a hat gyereknek
életben kellett maradni. Mert feladatuk volt még a földön. Egyetértünk eddig?
– Igen – bólintott a professzor – érdekes, hogy milyen kicsi a világ… szóval ott volt pap, azon a környéken? És most itt találkozunk össze. Érdekes…
Az öreg pap elmosolyodott.
– Igen, ez érdekes. De én arról a bizonyos öreg halászról akartam még mondani valamit és azt hiszem, hogy abban is egyetértünk majd.
– Öreg halász? – kérdezte a professzor és csodálkozva rázta a fejét. – Nem emlékszem semmiféle öreg halászra…
– Nem is fontos. Talán nem is találkozott össze vele. Mindenesetre övé volt az a bizonyos csónak, amelyik a végén mégis csak alázuhant és összetörött.
– Ja úgy…
– De nem a csónakról akarok beszélni, hanem a halászról. Öreg ember volt már és képzelje el: nem hitt az Istenben! Az ő szavaival élve: tudta, hogy nincs Isten. És ezt tudta akkor már majdnem negyven éve. Valami történt az életében és azon át jutott el idáig. Sok emberrel előfordult már. De nem ez a fontos. A fontos az, hogy ez az öreg halász negyven éve tudta már, hogy nincs Isten és egész jól megvolt vele. S akkor egyszerre történt az a dolog magukkal. Az öreg megnézte a helyet, ahol a csónakja a hat gyerekkel megakadt és nem talált ott semmit, ami megakaszthatta volna. És akkor egyszerre csak megrendült benne a negyven éve őrzött biztonságos tudat, hogy nincs Isten. Hogy úgy mondjam: kételkedni kezdett a maga hitében. És elhatározta, hogy bizonyságot szerez. Tudni akarta, hogy van-e Isten, vagy nincs. A bizonytalanság félelemmel töltötte el. Nekem így fejezte ezt ki akkor: nem lehet élni úgy, hogy az ember tudja is, meg nem is, hogy van Isten és tudja is, meg nem is, hogy nincs. Érdekes, ugye? És mindezt az önök csónak-balesete váltotta ki belőle.
– Érdekes – bólintott a professzor – igazán érdekes. Soha sem gondoltam volna… Látja, ez a láncolat törvénye, amiről beszéltem. Minden láncszem kivált egy másik láncszemet.
Nem csak bennem, akivel történik, hanem másból is, akit esetleg nem is ismerek… nagyon bonyolult hálózat ez.
– Igen. Szóval a halász. Az öreg így okoskodott: ha én is beleülök egy csónakba és én is odatereltetem magamat a vízzel, akkor megoldódik a titok. Ha velem is megakad ugyanott a csónak: akkor nincs Isten, csupán egy természeti törvény van, mely szerint a csónakok meg kell akadjanak azon a helyen. Ha pedig lesodor a víz és meghalok: akkor van Isten. Egy olyan Isten, aki fölül áll természeti törvényeken, ok és okozati összefüggéseken. Ért engem?
– És mi történt azzal a halásszal? – kérdezte a professzor felelet helyett és az arca feszült volt és figyelő.
– Meghalt. A víz besodorta a csónakkal együtt a vízesés alá. – Egy ideig hallgatott és a professzor arcát figyelte. Aztán lassan, tűnődve hozzátette:
– De volt az életében egy pillanat, az a bizonyos legutolsó pillanat, amikor tudta, hogy van Isten. És talán ezért kellett éljen hetven évig, hogy ezt megtudhassa. Egyedül csak ezért az egyetlen pillanatért. Nem gondolja, hogy ez lehetséges? A professzor néhány pillanatig maga elé bámult, aztán ránézett az ismeretlen öreg papra.
Egyenesen a szemébe.
– És ön ezért jött át Amerikából Európába és ezért kutatott föl engem ebben a bódéban?
Hogy ezt elmesélje?
Az öreg pap apró kék szeme visszamosolygott reá.
-Ezért. -felelte csöndesen."

Posta Imre 2022.09.07 890 olvasás 11 hozzászólás 0 értékelés Nyomtatás

11 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
  • H
    1975. májusában Tatárszentgyörgyön 120 mm-es aknavetős éleslövészeten én voltam az a kezelő, akinek az volt a feladata, hogy az aknagránátról a gyújtó védőkupakot lecsavarjam, majd amikor mindenki elment fedezékbe, akkor egyedül maradva a fegyverrel, kb. másfél méterről meghúzzam a az elsütő-szíjat és így tulajdonképpen én egyedül lőjek egy ekkora fegyverrel.
    Elég gyorsan jöttek a parancsok, és mi PARANCSRA nem használtuk a rátöltésgátlót (egy gyűrűt a cső elején, hogyha már be lett ejtve a gránát, akkor ne lehessen egy másikat még betölteni - azaz ráejteni a már betöltött gránátra és felrobbantani azt is, meg a másikat is, szörnyű pusztítást és pusztulást okozva ezzel).
    A nagy kapkodásban elfelejtettük, hogy már betöltöttünk.
    Hopp, gyorsan egy gránátot! Már tekertem is lefelé a védő-kupakot (mint ma egy kóláspalack kupakja, csak erős fémből), és a töltőkezelő srác emelte a gránátot a cső fölé, hogy beleejtse, amikor - máig nem tudom miért, vagy hogy honnan jött, de - mondtam neki, hogy várjál pajtás, megnézem nem töltöttünk-e már be??
    Kicsit fel kellett ágaskodnom - pedig nem vagyok alacsony, 180-as vagyok - amikor látom, hogy ott kuksol a betöltött gránát már a cső alján.
    Az ütő megállt bennem!
    Ráordítottam a bajtársra, hogy vigye innen azt a szart, de gyorsan!
    Alig tudták letenni egy homok-padra a lőállásban, és már lőttünk is.
    Így nem haltunk meg ott öten, és a többi - másik három vető - kezelőszemélyzete is, mert, hogy a tisztek még fokozzák a szabálytalanságot, hát egy vonalban álltunk fel - a 82 mm-es aknavetősök korábbi tüzelőállásában -, ahelyett, hogy cikk-cakkban lettünk volna. Így egy balesetnél a robbanás láncreakciószerűen terjedt volna át a többi lőállásra a szabálytalan felállás miatt.
    Máig nem tudom, hogy honnan, kitől, mitől jött az ötlet, hogy megnézzem, hogy nem töltöttünk-e be???
    Én nem vagyok vallásos, nem nagyon hiszek Istenben, de ha erre az esetre így visszagondolok, belém áll a frász máig, és mindjárt kisebb lesz a pofám, hogy így nincs Isten, meg úgy nincs Isten!!!
    Amikor visszaemlékezem, mint egy lassított film, olyan, és tudom, hogy mit éreztem akkor, és mintha az agyamban valaki más - nem tudom ki, de nem én, illetve egy olyan én, aki én is vagyok meg nem én vagyok - rám parancsolna, hogy ne légy lusta, ne spórold meg, nézz bele abba a kurva csőbe!!
    - 2022. 09. 07. 14:36
    • H
      Nevezik ezt léleknek vagy felettes énnek, de mindegy is hogy hívják. A tapasztalat a lényeg. Egy ilyen pillanat alatt többet lehet megérteni, mint aki egész életében erről olvas.
      - 2022. 09. 08. 09:28
      • H
        Természetesen egy pillanatig se gondoljátok, hogy én valami nagy hős életmentő lennék, vagy voltam akkor, ez az élmény évtizedekre eltemetődött bennem, csak az utolsó munkakörömnél, ahol az ellenőrzés volt a fő feladatom, jutott eszembe, mint példa arra, hogy az utolsó utáni ellenőrzés is milyen fontos lehet adott esetben.<br />És persze azon is sokat gondolkodtam ez után, hogyha mégis beleejtjük azt a gránátot a csőbe, akkor az egész életem nem lett volna, "nincs" lett volna, hiszen még a temetéshez sem tudtak volna belőlünk összeszedni még egy kanálra valót sem. Ilyenkor csukott szemmel behúzódom egy sarokba, magamra terítek egy takarót, hogy ne lássak semmit és levegőt is alig merek venni. Mert ekkor érzem azt a végtelen és rettenetes Űrt, ami a világ valójában, és amiben tényleg jelentéktelen semmik vagyunk, én legalábbis biztosan. Uram, irgalmazz!!!
        - 2022. 09. 08. 11:52
        • H
          Van olyan ág, ahol mégsem néztél bele, meg olyan is, hogy hiába szóltál és mégis beleejtette. Bár a variációs szám igen magas lehet, azok az alternatívák, amiknek magasabb látószögön sincs értelme, nem válnak valósággá.
          - 2022. 09. 08. 13:16
  • F
    80 Huszár filmben, van egy jó mondat az a golyó amit neked szánnak ágyban párnák közt is elér . Sors a lényeg ! Remélem következő életemben Dinoszaurusznak születek és megeszek minden zsidót .
    - 2022. 09. 07. 19:56
    • A
      Rosszul jarsz , a zsido dieta vegzetes gyomorbajjal vegzodhet .<br />A legjobb az lenne ha kulombozo kontinensen lakhatnank, oket kiveve mindenki jol jarna .
      - 2022. 09. 08. 01:46
  • G
    "Egy ilyen pillanat alatt többet lehet megérteni, mi t aki egész életében erről olvas."
    H27

    Egész életünket úgy éljük le, mintha egy autót vezetnénk. Mindig egy dologra koncentrálunk, közben azért homályosan tudatában vagyunk, hogy egy sokkal nagyobb környezetben suhanunk keresztül, de az szinte észrevétlen marad.
    Kis gyerek korunktól kezdve mindig arra figyelmeztetnek: figyelj, mindig csak erre vagy arra összpontosítsál!
    Aztán ez lesz az egész Valóság.
    Pedig nem a semmiből pottyantunk a földre amikor megszülettünk. Egy elképzelhetetlenül komplex és végtelen "valóságnak" vagyunk a szerves része, ami végtelenül nagy és végtelenül kicsi.
    Talán az is elképzelhető, hogy néha , legtöbbször váratlanul, elfelejtünk korlátozni, leszűkíteni érzékeléseinket a teljes valóságra, és váratlan dolgokra bukkanunk.
    Úgy is érezhetjük ilyenkor: "többet lehet megérteni" ...........
    - 2022. 09. 08. 10:42
  • Posta Imre
    Örvendezzünk!


    Kis Grófo befogadta Jézus Krisztust a szívébe a Hit Gyülekezetében

    A népszerű énekes, Grófo-Kozák László, ismertebb nevén Kis Grófo Facebookon tette közzé, hogy szerdán olyasvalami történt vele, amire nem számított: befogadta a szívébe Jézus Krisztust.

    „Kedves testvéreim , barátaim!
    A tegnapi nap történt velem egy olyan dolog amire abszolút nem számítottam, viszont az Úr már tudta, hogy mi fog történni❤️
    Én mindig is hittem/hiszek Jézus krisztusba, de most eljött az idő , hogy teljesen befogadjam a szívembe 🙏🏼
    Tegnap elmondtam a megtérő imát és ,amikor Németh Sándor lelkész úr a fejemhez tette a kezét azt szavakban nem igazán lehet elmondani, hogy mit éreztem !
    Örülök , hogy Isten gyermeke lehetek és hiszem Jézus Krisztust megváltónkat😍
    Isten áldjon mindenkit🙏🏼”.

    (via Hetek)
    - 2022. 09. 08. 13:18
    • S
      Én mindig is hittem/hiszek Jézus krisztusba, de most eljött az idő , hogy teljesen befogadjam a szívembe
      pl Vajon egy gyereket hányszor lehet, kell megszülni, hogy az rendesen meglegyen szülve?

      Van egy olyan mondás ha jól emlékszem, hogy aki az Istennek nem lámpás, az az ördögnek sem piszkavas... Ez igaz, akkor szar ügy a karrierekre, egzisztenciákra, anyagi jólétre...
      - 2022. 09. 08. 14:55
      • H
        Igen, ez egy orosz közmondás, aki Istennek nem gyertya, az az Ördögnek sem piszkavas - a se hús se hal emberekről, mi ezt így mondjuk. Egyébként meg mi az, hogy "Grofo"?????? Egy koszladék putri-szökevény hogy merészel nemesi rangot vindikálni magának???????????? (Nem mellesleg 1945-ben törvény tiltotta be a nemesi rangok használatát és ezen a jogszabályon a mai napig nem változtattak.)
        - 2022. 09. 08. 15:55
  • J
    Ó, a Grófó! A gyülivezér nézését és a járásat, kezének tapintását ezután száz aranyért sem adná....

    Jól járnak vele, mert az nem igaz, hogy az énekes szegény, szegénynek született. Akkor be sem léphetne oda.Nevet
    - 2022. 09. 08. 14:05

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (0)0 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Bejelentkezés
Még nem regisztráltál?
Regisztráció
Új jelszó kérése