Hiba történt! Nem működik a JavaScript!
A böngésződben le van tiltva a JavaScript futtatása, vagy nem támogatja a JavaScript használatát. Az oldal megfelelő használatához kérjük engedélyezd a JavaScript futtatását böngésződben,
vagy frissítsd egy újabb verzióra, amely támogatja a JavaScript-et:
Firefox, Safari, Opera, Chrome, vagy az Internet Explorer 6-nál újabb verziója.
Üdvözöllek

Köszönöm, hogy megkerestél, nézz körül nálam! Posta Imre

pi-klub_logo.png (275 KB)

Klikkelj rá: Youtube oldalam
...további videók...és itt is...és még néhány (de ezeket már törölték) ...


Posta Imre felújított központi oldala (https://imre.club), sorrendben az elsõ 4 archívált oldal, a jelenlegi aktív (ez itt) valamint Lica weboldala...
Összes cikk kilistázása                                   Összes cikk kilistázása
s_reggel.gif (7 KB)                                               s_olvastad.gif (1 KB)
 összes HÍR                                 összes CIKK

Cikkek

Korok és démonok. A daytoni majompertől a lieszenkoizmus bukásáig

Korok és démonok. A daytoni majompertől a lieszenkoizmus bukásáig. Minden a majomperrel kezdődött 1925-ben John Washington Butler képviselő (Tennessee) arról beszélt, hogy "a Biblia az az alap, amire az amerikai kormány épült... Az az evolucionista, aki visszautasítja a Biblia teremtéstörténetét, miként más bibliai történeteket is... elrabolja a keresztények reményeit és aláássa a kormányzatot", és ez a megközelítési mód elég erősnek bizonyult ahhoz, hogy a Képviselőház nem sokkal később 21:5 arányban fogadja el azt a Tennessee -i törvénytervezetet, aminek az értelmében 1.tilos a Bibliával ellentétes dolgokat tanítani

2.tilos azt tanítani, hogy az ember alacsonyabb rendű állattól származik
A tervezet legfőbb támogatója az a William Jennings Bryan volt, aki háromszor is indult az amerikai elnökválasztáson a demokraták színeiben, és aki azért küzdött, hogy tiltsák be Darwin tanítását az iskolákban. Úgy gondolta ugyanis, hogy a darwinizmus egyfelől az egyenlőség ellen hat (számára bizonyíték volt erre a szociáldarwinizmus meg az eugenika); másfelől pedig lerombolja a hagyományos értékrendet.
Austin Peay kormányzó március 21-án azzal a feltételezéssel élve írta alá a Butler-féle antievolúciós törvényt, hogy ez Tennessee-ben semmit nem fog megváltoztatni - de nem lett igaza. Az Amerikai Szabadságjogok Uniója ugyanis ekkoriban egy ideje már tartott attól, hogy a különböző amerikai államokban lefogadott evolúcióellenes törvények káros hatással lesznek a tudományos szólásszabadságra, és figyelemmel kísérte az eseményeket.
Amikor a törvény tartalma ismertté vált, többen is felháborodott hangú levelet írtak a helyi és az állami újságoknak. Aztán május 4-én a Chattanooga Times-ban megjelent egy felhívás, amit a daytoni illetőségű George W. Rappeleya is elolvasott, és ami szerint az ACLU "olyan, Tennessee-ben dolgozó tanárt keres, aki hajlandó igénybe venni az ACLU [jogi] támogatását egy békésen lezajló és az állását nem veszélyeztető próbaperben". Ehhez hajlandóak volt ügyvédet is biztosítani; Rappeleya pedig arra gondolt, hogy egy ilyen per ismertté tehetné Dayton nevét, és ezáltal talán meg lehetne állítani az elnéptelenedést is (az 1890-ben még 3,000 lakosú településen 1925-ben már csupán 1,800-an éltek). Vagyis számára az elsődleges cél nem az evolúcióelmélet védelmezése, hanem némi hírverés volt.
Ennek szellemében két nap múlva már megbeszélést is tartottak Fred E. Robinson vegyeskereskedésében John T. Scopes-szal, a helyi középiskola 24 éves futball-edzőjével, aki a biológia-tanár betegsége miatt az oktatásban is részt vett, és aki egyfelől kijelentette, hogy lehetetlen a biológiát Darwin nélkül tanítani; másfelől pedig azt is hozzátette, hogy az ilyen kérdésekben nem a törvénynek, hanem az iskolatanácsnak kellene döntenie. És végül azt is, hogy a Hunter-féle "Civic Biology" (amiből tanítottak) tartalmaz is egy, az evolúcióval foglalkozó fejezetet, és elvállalta a vádlott szerepét.
Bár a környező városok arra hivatkozva próbálták meg magukhoz kaparintani a per megrendezéséből és az az azzal járó felhajtásból származó hasznot, hogy a daytoni bíróság épültet túlságosan kicsi az ilyesmihez, nem jutottak semmire, és május 25-én már sor is került egy előzetes kihallgatásra. Ennek során Scopes azt vallotta, hogy 1925. április 24-én Hunter Biológiájából dolgozva "Megtanultuk, hogy az állati formák úgy rendeződnek el, hogy az egyszerű, egysejtű formákkal kezdődnek, és abban a csoportban érik el csúcspontjukat, ami magát az embert is tartalmazza."
Vagyis megvolt az indok a később a "daytoni majomper" néven emlegetett eljárás (hivatalosan: Tennessee vs. John Thomes Scopes No 5232) megkezdésére, és erre július 10-én mintegy száz (!) újságíró és nem egy külföldi tudósító jelenlétében sor is került. Az ismert író és gondolkodó, H. G. Wells, bár az evolúcióelmélet hívei szerették volna megnyerni maguknak, nem utazott el a tárgyalásra, és nem vállalt szerepet - annál inkább vállalta viszont a vádló szerepét Bryan, noha már 30 éve nem vett részt perben. "Ha az evolúció győz - mondta -, akkor a kereszténység eltűnik". Nem kevésbé nagy szavakat használt a védő, Clarence Darrow sem: ő meg azt jelentette ki, hogy "Nem Scopes áll a bíróság előtt, hanem a civilizáció." Eközben nem Scopest akarta megvédeni hanem azt akarta elérni, hogy a Legfelsőbb Bíróság mondja ki, hogy az antievolúciós törvények alkotmányellenesek (erre végül csak 1968. november 12-én, a Susan Epperson et al. vs. Arkansas perrel kapcsolatban került sor). A bíró pedig, John T. Raulston arra az álláspontra helyezkedett, hogy nem az a kérdés, hogy jó vagy rossz-e a Butler-féle törvény, hanem az, hogy Scopes megsértette-e.
A Bryan mellett szintén a vádat képviselő Ben McKenzie abból indult ki, hogy ha tilos az iskolákban a Bibliát tanítani, akkor értelemszerűen ugyanígy tilos bármi olyat is tanítani, ami ellentétes a Bibliával (ez az érvelés még ötven évvel később is fel fog bukkanni, és lényegében azon a- logikailag hibás - feltételezésen alapul, hogy egy vallás állításaival csakis egy másik vallás állításai szegezhetőek szembe). Dudley Field Malone védő viszont azzal érvelt, hogy a Biblia vallási, nem pedig tudományos mű, és ennek megfelelően nincs is ellentét közte és az evolúciós elmélet között (ugyanis különböző dolgokról szólnak). A bíró azonban továbbra is azt hangoztatta,hogy aki evolúciót akar tanítani, az tegye nyugodtan - de ne az állami iskolákban, ott ugyanis a törvény nem engedi meg, és Darrow hiába bizonyította be, hogy az evolúcióval kapcsolatos fejezetet is tartalmazó tankönyv használatát maga Tennessee állam írta elő.
Július 21-én - alig 9 perc tanácskozás után - a bíróság kimondta, hogy Scopes bűnös, és 100 dollár pénzbüntetéssel sújtotta.
Azt, hogy erkölcsi értelemben ki nyert, nem könnyű megmondani. A per lezárulását követően egy oklahomai újság azt írta, hogy a vádat képviselő "Mr. Bryan több mint győztesként került ki [ebből sz összecsapásból]. Előhívta a védőből az abban lakozó majmot." Egy arkansasi újság nagyjából ugyanekkor viszont kifejtette, hogy "Tennessee állam számára Scopes-per erkölcsi katasztrófát jelent. Megbélyegzi az állam lakosait, akárhová menjenek is."
Úgyhogy legfeljebb abban lehetünk biztosak, hogy a Newsuem nevű "újságíró-múzeum" minden bizonnyal megalapozottan sorolta a 20. század száz legfontosabb sajtóeseménye közé a majompert.

http://www.szabadgondolkodo.hu/ateizmus/kreacionizmus/hires-vitak/majomper.php

Felforgato 2024.01.15 1335 olvasás 11 hozzászólás 0 értékelés Nyomtatás

11 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
  • D
    Ha azt nézzük, hogy a Föld forgástengelye pont olyan szögben van megdőlve, amely lehetővé teszi az évszakok változását, valamint, hogy ezt a pont megfelelő távolságra lévő Hold stabilizálja, valamint hogy a Föld éppen megfelelő távolságra van a Napjától, hogy élhető legyen, valamint pont annyi oxigén van a légkörben, amennyi az élet stabil fenntartásához szükséges, továbbá pont annyi víz van a bolygón, amiből a szárazföldekre pont elég ÉDES víz hullhat, hogy ott (is) gazdag élővilág jöhetett létre (az óceánok élővilágán túl) - nos ez így együtt annyi véletlen együttállása, amely alapján akár arra is esély lenne, hogy a lottóötöst egy éven keresztül UGYANAZOKKAL a számokkal valaki minden egyes héten megnyerje - azaz NULLA ESÉLY.
    Én baromira "materialista" vagyok (inkább "fődhö-ragadt"), de ha ezt így együtt végig-gondolom, akkor beleborzongok: mert teljesen nyilvánvaló, hogy kellett valahol lennie egy felfoghatatlan méretű erőnek, amely mindezt pont így elrendezte - és ilyenkor zabszem nem férvén a sejhajomba, próbálok elbújni a furulyukba...(mindenesetre befogom a nagy pofámat...)
    - 2024. 01. 18. 10:06
    • F
      Valóban ezt a kérdést csak anyagban lehet megválaszolni se hogy más hogy nem .
      - 2024. 01. 18. 13:43
      • D
        Ha nem anyagban, akkor informatikában: lehet, hogy az egész világ nem más, mint egy számítógépes szimuláció, és mivel mi benne vagyunk a szimulációban, ezért azt hisszük, EZ A VALÓSÁG. És ez rosszabb, mint a Mátrix, mert a Mátrix-ban az emberek a valóságos anyagi világban nagyon is léteztek, csak a tudatuk volt a virtuális "valóságban", de a szimulációban viszont semmi nem valós. Nekem az a gondom, hogy ez, ami itt van, ez valójában túl tökéletes - nagyon, túlságosan is - ki van találva.<br />Én nagyon sokáig azt gondoltam, hogy csakis az anyag van és minden más kamu. De közben meg kiderült, hogy az anyag lényege az energia!!! Azaz valójában minden ENERGIA!!! És itt az én tudományom megáll. Kalapot emelek az előtt, aki tovább tud lépni.
        - 2024. 01. 18. 14:35
  • F
    Az egészből az derült ki hogy mikor bármilyen , faji jellegű kérdés vagy teremtés felmerül a világban azonnal csak a keresztények vannak a bibliával . Semmilyen más milyen vallás se mer alapot foglalni már igenis mi már a teremtésnél jellen voltunk .
    Igenis mi vagyunk az elsők a teremtésben , józan paraszti ésszel ember nem származhat semmilyen ma élő állától hiszen hogyan lehet az hogy minden megállt egy fejlődési ponton és nem fejlődik tovább .
    Magyarán a ma élő majmok miért nem fejlődnek tovább , vagy a kutyák , farkasok nincs tovább ennyi volt bennük , bennünk ?
    Hova lettek az igazán géniuszok mint Munkácsy, Székely Bertalan , József Attila , Hunyadi , Rákóczi vagy Tiziano , Tintorreto , Rembrandt és így tovább
    - 2024. 01. 18. 13:42
    • D
      Tévedsz. Főleg a csimpánzoknál egyre gyakoribb az eszközhasználat. A kutyáknál, kiemelten a német juhásznál, az emberi beszéd megértése emelkedett egészen magas szintre, és etológusok szerint ő lesz az első állatfaj, amelyik képes lesz TUDATOS emberi beszédre kb. egy 4 éves embergyerek szintjén!! (Mert a hangképző szervei erre alkalmasak. Pld. az orángutáné erre nem alkalmas! A papagáj nem tudatosan használja a szavakat, csak a szituáció érzelmi szintjét érzékeli és úgy "kommunikál"). Úgyhogy elképzelhető most is evolúció, csak emberi léptékkel mérve ezt nem látjuk.
      - 2024. 01. 19. 10:19
      • F
        Kutyán nem csodálkozom a kutya egy servilis állat , és mint minden ami ember mellet van utánzással tanul ez már várható volt hogy leutánozzák a mozdulatokat és beszédet és a hangulatához igazodik .
        - 2024. 01. 19. 15:06
  • G
    "Visz a vonat,Chattanooga choo - choo" (régi sláger)

    Az Amerikában lakó keresztényeknek? ma is a Biblia a mértékadó. Mégpedig a Biblia első, nagyobb része a Tora.
    Napjainkban már ott tartanak nagy többségben, hogy nyíltan cionistákká fejlődtek.

    A modern darwinizmus már nem evolúcióról beszél, hanem változásokról, alkalmazkodásokról,
    a túlélésért a természetben.
    Az Ember nem a majmoktól származik, szimplán egy közös kihalt őstől, év milliók folyamán.

    Nincs és nem volt evolúció,(fejlődés), változás, alkalmazkodás volt, ami a mai napig nem ért véget.
    A mai több mint 8 milliárd ember, számában határozottan növekszik, de minden másban semmi jelét nem mutatja az evolúciónak.(Sőt!)

    Az a gondolat, hogy mégis van valami Isten, mert a földünkön olyan sok véletlen szerencsés tulajdonság van, ami az Élet fenntartásához szükséges, hogy ez nem lehet csupán vak véletlen.
    Ugyanezt gondolhatja egy pocsolya is az úton, olyan tökéletesnek, rászabottnak érzi a mélyedést amiben éppen van, hogy az nem lehet véletlen ........
    - 2024. 01. 18. 13:43
  • B
    Van valakinek szik arról,a focis játékról,amikor a játékos kis rugón állt,és hátra húztad és lőttél vele.vagy akár merre is húzhattad.Ótóval mentem valahova,nem tom hova nem mondták én meg nem kérdeztem,na oszt eccer csak vasútho érkeztem nekem barra vót a vasút,kellet fordúlnom barra de piros vót a lámpa így lettem megállva.lámpa fehér gyí mondom de akkor magam lábon hordom sét állok nem mert megyek mellettem rúgón mennek az emberek,majd mongya gyere öcsi itt a sok világító káposzta főd egy a lényeg kussojj kérlrk.psszt nyit egyet ben meg úl egy egyed motyog motog magába Ő meg fogja fuj reája a meg csak legyez legyez kérdem csendben ebből mi lesz?int gyerünk tovább ott a másik nyíttya Ő a meg ben egybűl az ágy elő vagyis alá én kuncogok int nyittya a másikat ameg ott bennt én vagyok Felé kalimpálva ugrálva vihogva ineteget etel.Alszom,böknek kérdeznek:Akkor most mi a zseniális?Én vagy amit látsz.Válaszolni kell mint valami mester lövész ki csípőből válasz mert ha nem jo azért nem öl.Mondom én .Hülyeség mert én nem vagyok.Mit nézek azért látom mert kiképezetek rá.Tehát így a MINDENSÉG a tökéletes.Mjd hallom hehehehe (csendben örömtelin)
    - 2024. 01. 20. 07:27
  • B
    HEJHO BACSA BÁCSIK
    - 2024. 01. 20. 07:31
  • D
    Nem tartozik szorosan a témához, de ez is egyfajta (degeneratív) történelmi evolúció, amiről alább szó lesz:
    Jó, ha észben tartjuk, hogy a saját sírunkat főleg mi, magyarok ástuk meg saját magunknak.
    A történet Mátyás király halála után kezdődik, amikor az akkori uralkodó osztály, aki addig alig várta, hogy megszabaduljon az őket kordában tartó erőskezű uralkodótól, elérkezettnek látta az időt a parttalan és korlátlan (a később Petőfi által oly nagyon istenített, de abszolút nem kézzelfogható) SZABADSÁG megvalósítására - kezdve ezt azzal, hogy egy gyenge kezű uralkodót hívott meg a magyar trónra, aki ennek a követelménynek annyira megfelelt, hogy a végén még kajára sem futotta neki a/z előle ellopott/ jövedelmekből.
    Az akkor "kivívott" szabadság egyenesen vezetett a totális jogtipráshoz és a jobbágyok parttalan kizsákmányolásához, amely viszont egyenes út volt az 1514-es Dózsa-féle parasztfelkeléshez, és az 1526-os mohácsi csatavesztéshez (melynél az uralkodó osztály nem mert fegyvert adni a parasztok kezébe), továbbá egyenes út volt az ország 1541-es török megszállásához, amikor is az addigi - tehát az 1526 - 1541 közötti - "kegyelmi időszakban" a magyar uralkodó körök azzal voltak elfoglalva, hogy a király személyén viszálykodjanak és ne az ország védelmére törekedjenek.
    Amikor végre az ország felszabadult a török-iszlám iga alól (felfoghatatlan ember-áldozatok árán!!!), utána a konszolidálódó helyzetben a kicsit mindig kívülálló erdélyi uralkodó körök (magyar nagybirtokosok) merő önző önérdekből elkezdték importálni a havasalföldi oláh jobbágyokat, akik sokkal kevesebbel beérték, mint a magyar parasztok - és elkezdték szépen kiszülni a magyar népelemet Erdélyből.
    Annyira, hogy a 48-49-es szabadságharc idejére már bőven többségbe jutottak a "Kis Hazában".
    Az 1867-1914 közötti gazdasági fellendülés is súlyosan terhelt volt.
    Számos recessziós időszak között az ország - döntő többségében - magyar népelemét érintő amerikai kivándorlásokkal (állítólag 3 millió magyar ment el az USA-ba, de ha csak a fele, már az is borzasztó sok!!), akik közül csak kevesen tértek haza, miközben ez a kivándorlás sokkal kevésbé érintette a nemzetiségeket, tovább a galíciai zsidóság óriási tömegű bevándorlásával volt terhelve, amely olyan kalmár-mentalitást hozott be, amely addig alig volt ismert itthon és amely ellen a magyar népesség gyakorlatilag teljes védtelen volt. Sovány vigasz, hogy a bevándorolt zsidóság legalább nyelvében viszonylag gyorsan asszimilálódott, és csakis így kerülhetett a "magyar" népelem (helyesebben a magyar anyanyelvű népelem) hajszálnyi többségbe az 1910-es (ha jól emlékszem, hogy akkor volt) népszámlálásra.
    Hogy aztán ez a többség is elenyésszen az I. világháború frontjain, mivelhogy ott is a magyarság vérzett el nagyobb arányban és nem a nemzetiségek.
    Nem szabad elfelejtkezni a magyar agráriumban a borzasztó nagybirtokrendszerről, amely alól a nemzetiségi területek elszakítása akár tetszik, akár nem, de a nemzetiségek számára egyfajta "megszabadulást" jelentett (legalább ideig-óráig).
    És ez a nagybirtok-rendszer a csonka országban egészen 1945-ig fennmaradt (ezt még a magántulajdon szentségét valló britek is kifogásolták a két háború között, nem beszélve a "népi írókról" lásd: Illyés Gyula Puszták népe c. szociográfiáját).
    Jó, ha tudjuk azt is, hogy a Felvidék visszacsatolása után ott jelentkezett bizonyos kiábrándulás is a magyarok körében, amikor a csehszlovák polgári demokráciához képest megjelent az abszolút retrográd magyar közigazgatás.
    Lehet tehát sírnunk-rínunk az elcsatolásokon, de kérdezem: tudnánk akár mi most bármilyen vonzó alternatívát felmutatni bármely szomszédos ország irányában a hazai viszonyainkra hivatkozással???
    Itt is - mint a többi országban - kőkemény kapitalizmus van. Óriási - érdemtelen - vagyonú oligarchákkal, multinacionális cégekkel és sajnos újra kialakuló nagybirtok-rendszerrel - egyértelműen egy latin-amerikai irányultságú társadalmi-gazdasági berendezkedéssel.
    Ez vonzó lehet egy románnak, szlováknak, szerbnek???
    Vagy akár egy ukránnak is????
    Attól tartok: nem.
    Szóval abban, hogy annyi maradt az országból, amennyi - és még ez sem biztos az EU-s tagságunk miatt, hogy megmarad - abban mi is súlyosan, alapvetően és döntően hibásak vagyunk (ez több, mint bűn - ez hiba volt, egy francia eredetű mondást parafrazálva).
    És bizony mindez felfogható egyfajta evolúciónak - kihalásos, kihaláshoz vezető evolúciónak, ami a magyarsággal történik.
    Persze nem lesz üres ez a terület: az integrálatlan és integrálhatatlan cigányság most szüli tele az országot teljesen fölösleges és értéktelen egyúttal használhatatlan semmirekellő és semmirevaló ember formájú fehérjehalmazokkal, hogy az egész ország végül olyan legyen, mint a brazil favellák, ahova nem hogy rendőr de ember (EMBER!!!) nem meri majd a lábát betenni és ahol a fő útvonalak mellett végig 5 méter magas kerítések lesznek 100 méterenként géppuskás őrtornyokkal, mert még közlekedni is csak így lehet majd az országban és az országon keresztül a mindenütt jelenlévő és fosztogató/fosztogatásra kész cigány-hordák miatt...
    - 2024. 01. 20. 14:33
  • G
    Az egész nagy Isteni Teremtés nem túl sikeres?

    Az élő világ kezdete óta, ahogy saccolják, a fajok jóval több mint 90% kihalt.
    Csak 2015 óta 36 faj halt ki a megmaradtakból.
    Az emberi fajok közül, napjainkban mondunk búcsút a Fehérnek. Anglia, Németország, Franciaország, Svédország, stb. már az utolsókat rugdalják.

    A Magyaroknál a "Csoda" az, Hogy "annyi balszerencse közt oly sok viszály után" néhány ma még kapiskál, nagyon néhány. Hol van már a Költőnél megénekelt "Nemzet"?

    Vagy talán az Isteni Teremtés szigorúan összefonta a születést és az elmúlást mindennel amit teremtett?
    - 2024. 01. 20. 16:21

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (0)0 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Bejelentkezés
Még nem regisztráltál?
Regisztráció
Új jelszó kérése