Hiba történt! Nem működik a JavaScript!
A böngésződben le van tiltva a JavaScript futtatása, vagy nem támogatja a JavaScript használatát. Az oldal megfelelő használatához kérjük engedélyezd a JavaScript futtatását böngésződben,
vagy frissítsd egy újabb verzióra, amely támogatja a JavaScript-et:
Firefox, Safari, Opera, Chrome, vagy az Internet Explorer 6-nál újabb verziója.
Üdvözöllek

Köszönöm, hogy megkerestél, nézz körül nálam! Posta Imre

pi-klub_logo.png (275 KB)

Klikkelj rá: Youtube oldalam
...további videók...és itt is...és még néhány (de ezeket már törölték) ...


Posta Imre felújított központi oldala (https://imre.club), sorrendben az elsõ 4 archívált oldal, a jelenlegi aktív (ez itt) valamint Lica weboldala...
Összes cikk kilistázása                                   Összes cikk kilistázása
s_reggel.gif (7 KB)                                               s_olvastad.gif (1 KB)
 összes HÍR                                 összes CIKK

Cikkek

Ne nevezd magad katolikusnak, ha nem vagy az!

Magyarul katolikus az, aki: 1. meg van keresztelve; 2. nem eretnek; 3. nem szakadár ? vasarnap.hu/wp-content/uploads/2021/02/fcd628d5665138b0369a37ead674e47b-e1613048255730.jpg


„Katolikus vagyok, de…” – kezdődik rengeteg mondat, amelynek a „de” után következő fele rögtön be is bizonyítja, hogy a „katolikus vagyok” rész nem igaz. Elhangzik ez laikus kommentelők, progresszív teológusok, sőt, néha még papok szájából is. A keresztség önmagában nem tesz katolikussá. Mi több, nem tesz katolikussá a megfoghatatlan, semmitmondó „Jézus tanítása szerint élek” lózung sem.

A katekizmus megfogalmazása szerint: „Az Egyház közösségébe azok épülnek be teljesen, akik Krisztus Lelkének birtokában az Egyház egész berendezését és az üdvösség minden eszközét benne elfogadják, és látható közösségében – a hitvallás, a szentségek, az egyházkormányzat és az egyházi közösség kötelékeivel – kapcsolódnak Krisztushoz, aki Egyházát a pápa és a püspökök által kormányozza. Az viszont nem üdvözül, aki beépül ugyan az Egyházba, de nem tart ki a szeretetben, és így »teste szerint« az Egyház kebelében marad, »szíve szerint« azonban nem.” (KEK 837.)

Magyarul katolikus az, aki: 1. meg van keresztelve; 2. nem eretnek; 3. nem szakadár.

„Az eretnekség valamely isteni és katolikus hittel elfogadandó igazságnak a keresztség felvétele után való makacs tagadása vagy a róla való makacs kételkedés; a hitehagyás a keresztény hit teljes elutasítása; a szakadás a pápának való alárendeltség vagy a neki alárendelt egyháztagokkal való közösség megtagadása” – írja az egyházi törvénykönyv (CIC. 751. kán.)

A keresztség csupán a szentségi egységet adja meg a megszentelő kegyelem által. Ugyanakkor a katolikusság a szentségi összetartozás mellett szellemi és „fegyelmi-joghatósági” egységet is megkíván.

„Katolikus vagyok, de az egyház tanítása rossz”; „Katolikus vagyok, de az egyház tanításából ezt és ezt nem fogadom el”; „Katolikus vagyok, de a hittételek elfogadása helyett inkább jó emberkedek , hiszen a tettek számítanak” – ezek unalomig ismert formulák. El kell keserítenünk mindenkit: ha ilyen állításokat fogalmaztok meg, akkor nem vagytok katolikusok, ugyanis elutasítjátok a Tanítóhivatallal szükséges egységet.

Mindazok, akik felülbírálják az egyház tanítását, dogmákat és hittételeket utasítanak el (legyen ez a három isteni személy lényegisége és tulajdonságai; az ember ontológiai sajátosságai; az egyházi tanítóhivatal és hatalom fölsége; a szentségek teológiája; stb.), azok onnantól kezdve nem az egyház tagjai, ugyanis önmagától beálló kiközösítés alatt állnak – hiszen eretnekek. (Vö.: CIC. 1364. kán. 1. §.: „A hitehagyó, az eretnek vagy a szakadár önmagától beálló kiközösítésbe esik”.)

https://www.karizmatikus.hu/hitvedelem/tanitas-atyak-tanito-testverek/8837-ne-nevezd-magad-katolikusnak-ha-nem-vagy-az.html

Felforgato 2024.02.20 471 olvasás 2 hozzászólás 0 értékelés Nyomtatás

2 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
  • G
    "Katolikus vagyok, de "

    Nálam nagyon sok "DE" van.

    Fejétől bűzlik a hal.

    Kezdjük mindjárt a három "fejjel" akik a magyar katolikus? egyház fejei voltak, vannak. Egymást követő éber-héber sorrendben.
    Lékai, Paskai, Erdő ......
    Uram, irgalmazz nekünk!
    De mint Bizánc utolsó napjaiban mondták a keresztényeknek: "Isten nem tesz csodát a gyáva, és hülye csorda kedvéért"
    - 2024. 02. 22. 13:36
  • D
    Ha jól tudom/jól emlékszem talán a niceai zsinat foglalta egységes dogmába az Új-Testamentum hittételeit.
    A Biblia kanonizációja pedig a 382-es római zsinaton vagy a 397-es III. karthágói zsinaton zárult le. Amit biztosra lehet mondani, hogy az 5. századra alakult ki a mai újszövetségi kánon.
    Mindebből egy dolog biztos: hogy a mai Újszövetség EMBERI kreálmány.
    Kezdve ott, hogy szintén emberek döntöttek - abszolút önkényesen - számos semmivel nem kevésbé szentnek tekinthető irat apokrifnek nyilvánításáról.
    Ennyi erővel most is össze lehetne állítani egy "apokrif" Újszövetséget azzal, hogy márpedig ez az egyedül hiteles "isteni" szöveg.
    És ki mondja meg, hogy nem?
    Ja, hogy te meg ő, meg ő is, meg ők is???
    És mi a garancia arra, hogy nem tévedtek? - hiszen emberek vagytok, nem istenek!!!
    És az ember genezise során a legfontosabb princípium, hogy: tévedni emberi dolog!!!
    Hogy ne tűnjek keresztény-ellenesnek rögvest megjegyzem, hogy a Korán-nál ugyanez történt, amikor az írástudatlan Mohamed lediktálta egy írástudónak a Korán szövegét, és menet közben az írástudó többször figyelmeztette Mohamedet a nyilvánvaló képtelenségekre, mire fel Mohamed simán beleegyezett a javasolt korrekcióba - holott az volt a kiindulás, hogy Mohamed a Korán egész szövegét egy az egyben kapta meg Istentől és ő azt csak úgymond visszhangozta az embereknek. Szép kis visszhang az, amely szafól helyett aztán lófaszt foglal írásba!!!
    Hittel nem érdemes vitatkozni, mert a Hit önmagában elvakultság, azaz: korlátoltság.
    De azért gondolkodó emberként csak-csak fel lehet, sőt kell tenni a kérdéseket, hogy nyilvánvaló logikátlanságokat, eszetlenségeket, önellentmondásokat ugyan magyarázzák már meg???
    Én még értelmes magyarázatot nem hallottam viszont olyan magyarázatot, amely pont olyan logikátlan, eszetlen, önellentmondásos volt, mint amit meg akart magyarázni, számtalant, egész pontosan: csak ilyen magyarázatot hallottam.
    Én nem vagyok semmilyen vallás szerint hívő, de egy Teremtő Erő létét magam sem zárom ki - abban azonban biztos vagyok, hogy hozzá egyik vallás tébolyult tanain keresztül sem vezet semmilyen út.
    - 2024. 02. 22. 13:59

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (0)0 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Bejelentkezés
Még nem regisztráltál?
Regisztráció
Új jelszó kérése