Hiba történt! Nem működik a JavaScript!
A böngésződben le van tiltva a JavaScript futtatása, vagy nem támogatja a JavaScript használatát. Az oldal megfelelő használatához kérjük engedélyezd a JavaScript futtatását böngésződben,
vagy frissítsd egy újabb verzióra, amely támogatja a JavaScript-et:
Firefox, Safari, Opera, Chrome, vagy az Internet Explorer 6-nál újabb verziója.
Üdvözöllek

Köszönöm, hogy megkerestél, nézz körül nálam! Posta Imre

pi-klub_logo.png (275 KB)

Klikkelj rá: Youtube oldalam
...további videók...és itt is...és még néhány (de ezeket már törölték) ...


Posta Imre felújított központi oldala (https://imre.club), sorrendben az elsõ 4 archívált oldal, a jelenlegi aktív (ez itt) valamint Lica weboldala...
Összes cikk kilistázása                                   Összes cikk kilistázása
s_reggel.gif (7 KB)                                               s_olvastad.gif (1 KB)
 összes HÍR                                 összes CIKK

Cikkek

Jöved-ELEM

Írásomat a mai fizetésnap ihlette, saját bőröm tapasztalata. Előzményként tudni kell rólam, hogy nemrég váltottam munkahelyet. Jellemem, hogy nem a munkaidőben kávékevergetős fajta vagyok, hogy csak teljen le a munkaidő, és hazamegyünk, hanem becsülettel kidolgozom a 8 órát.



Jelenleg olyan munkakörbe kerültem, ahol belekukkanthattam a fizetésekbe. S mit láttam? Akik körülöttem közvetlenül vannak, munkáik egy részét feladatul kaptam, ezeket a forintokat (tekintsünk el az adókedvezményektől) kapták nettóban: 501.000, 867.000, 396.000, 550.000, 617.000, és az enyém: 251.000. Ez nem vicc. Ez a valóság.
Ilyenkor gyarló emberként első reakcióm, hogy elkeseredem. Sírok, hogy nem értékelik a munkámat, pedig becsületesen leteszem az asztalra. Mert LELKEM van! Ha nem így tennék, rosszul érezném magamat.

Először ideteszek egy ősi ázsiai nép népmeséjét saját szavaimmal, mivel nem találtam meg a neten (Pap Gábor elmondása alapján):
A púpos elmegy halat fogni. Kifog párat, kiviszi a partra, leteszi. Visszaevez a víz közepére kifogni újra párat. Közben a parton jár a pohos, nagy pocakos. Meglátja a halakat, elveszi. Jön újra a púpos a kifogott halakkal, kiviszi a partra, látja, hogy nincs meg az előző. Leteszi az újakat, és visszaevez újra. Így megy ez még kétszer. Harmadszorra észreveszi a pohost, hogy ő lopja el a halait. Összeverekednek.

Tanulsága: nem csak a pohos a hibás. Ne dolgozd magad púposra, mert azzal eteted a pohost. Amíg így cselekszel, addig MINDIG is lesz pohos, aki kizsákmányol. Mert a világ így működik. Yin és yang. Ahol többlet keletkezik, azt be kell kebelezze a másik oldal az egyensúly, az "egész" kiteljesedése végett.
És most álljanak itt a gondolataim:
Miért van szükség a munkahelyeken túlórákra?
A dolgozók hogyha nincsenek elvárható módon megfizetve az alap 8 órában, akkor AHHOZ, hogy a megfelelő jövedelemhez jussanak, túlórázniuk SZÜKSÉGES. Ahhoz, hogy túlórázniuk kelljen, lassabban kell dolgozniuk, ÍGY válik szükségessé a túlóra. Ekkor aztán túlórázhatnak a megfelelő jövedelemért. EZT meg is szokják, és indulhat a körforgás hónapról hónapra....
A jelenség elemzése:
1. A túlóraidőben is ugyanannyit, ugyanolyan lendülettel dolgozik a dolgozó, de már nem ugyanazért a jövedelemért, hanem 1,5-szeres bérért, valamint délutános és éjszakai pótlékért. Hétvégi munka esetén 2-szeres bérért.
Tehát ugyanazért a minőségben elvégzett munkáért a munkáltatónak TÖBB költsége lesz.
Azaz: A túlórákkal növeljük a GDP-t, vagyis etetjük a "pohost" (mese fent).
2. A munkáltatónak NEMCSAK ez a többletköltsége keletkezik, hanem pluszban fizeti ezen túlóraidőre a fűtést, az áramot, amennyi vizet ez idő alatt elfogyasztanak, stb...
Azaz: A túlórák időszaka alatti megnövekedett energiafogyasztással károsítjuk a természetet, pusztítjuk, terheljük, meglopjuk az "anya"földet.
Összegzés: a túlóráztatással ROSSZABBUL járnak a munkahelyek ANYAGILAG, mintha rendesen kifizetnék az alap munkaidőre a dolgozóikat!!!
Valamint ROSSZABBUL járnak a dolgozók ÉLETMINŐSÉGILEG, mert reggeltől estig a munkahelyen vannak!!! Távol vannak családjuktól, megosztja a családokat, felbontja a családi közösséget, ez idő alatt nem tudjuk az ÉLETRE tanítani gyermekeinket ( megteszik azt helyettünk az iskolában, hiszen ez idő alatt ők ott vannak, őket ott nevelik ugyanezen rendszer "jó alattvalóinak"). Mi nem vagyunk velük, nem tudjuk továbbadni hagyományainkat. Ebben a rossz példában nőnek fel, ebben nevelődnek, majd ezt adják tovább gyermekeiknek.

Kérdés: hogyha mindenki ROSSZABBUL jár, akkor miért erőltetik mindenhol ezt a TÚLÓRÁSDIT???
Nem lehetne a munkáltató szempontjából nézve megfelelő alapfizetést adni a dolgozónak, a dolgozónak pedig a megfelelő alapfizetésért rendesen kidolgoznia a 8 óráját??? Mindenki JOBBAN járna.
Válasz: NEM LEHET.
És hogy miért???
Mert ebben a társadalmi rendszerben EZ NEM CÉL!!! El van hitetve a munkahelyeken dolgozó emberekkel, hogy ezt csak így lehet. Túlórákkal.

1. Mert a dolgozó a megfelelő alapfizetés esetén is ugyanolyan mértékben dolgozna, persze azért a magasabb jövedelmet szívesen átvenné úgy, hogy RÉSZÉRŐL nincsen mögötte hozzáadott többletmunka.
2. A munkáltató viszont TÖBB profit reményében újabb munkákat vállalna el, hogy majd túlórával megcsináltatja. EHHEZ bizalomnak KELLENE lennie a két fél között, hogy becsületesek, tisztességesek, egyenesek lesznek egymáshoz. AZ pedig NINCS. És az EMBER miatt nincs. A munkahely csak egy fogalom. Az nem dönt semmiben. A benne lévő emberek döntenek. Egy közösség. Akiket összeköt a munkahely. Egymástól függnek.

Úgyhogy SENKI ne siránkozzon mennyit keres, mert MI tehetünk róla! És egyénileg MINDENKI kevés ahhoz, hogy megváltoztasson egy kialakult rendszert, és MÉGIS ez a MINDENKI ELÉG lenne!!! Mondom ezt én, aki a munkahelyemen az elvégzett munka arányához képest a legkevesebbet keresek. Kereshetnék többet... Túlórával... Hogyha húznám az időt... Amit megcsinálok alapidőben, csináljam 10 órában... Kaptam az utasítást a vezetőtől, hogy túlórázzak.
De mi értelme van ennek??? Csapjam be a munkaadómat? Az lopásnak minősül. IGAZ MAGYAR ember ILYET NEM (!) cselekszik. Ja, hogy EBBEN A VILÁGBAN, ORSZÁGBAN jó nagy hülye vagyok, hogy nem állok be a MINDENT KIZSÁKMÁNYOLÓK közé? Vagy csapjam be magamat, hogy milyen jó összeget keresek? Persze túlórákkal, hogy az egész napomat a munkahelyen töltöm.
EZ a világ NEM AZ ÉN világom! Mintha mondta volna már ezt valaki korábban. Én AKKOR is maradok, aki voltam, s vagyok.
MINDEN (!) RAJTUNK múlik! Amit adunk a világnak, azt kapjuk vissza a világtól (egymás meglopása, megosztása, gyűlölete). Amit adunk a természetnek, azt kapjuk vissza a természettől (betegségek, időjárás, természeti katasztrófák). Azért van az, ami van... És ez SENKINEK NEM jó. Akkor miért csináljuk???
A "pohosnak" jó ez, mivel jó "alattvalókat" nevelünk NEKIK, nő a GDP, jobban gyarapodik a vagyonuk, ezáltal növekedik a felettünk gyakorolt hatalmuk!!! Hiszen így ŐK dönthetnek az életünkről. Emelhetik az árakat, félelemben tarthatnak minket háborúkkal, összeuszíthatnak minket, hogy egymást öljük, elvehetik a házainkat, majd elvehetnek tőlünk mindent! Legfőképp a SZABADSÁGUNKAT!!!
Egyénileg kicsik vagyunk. Kevesek. De MINDEN kevés egy naggyá áll össze. És annak már EREJE van! Mint a cseppekből a tenger.
Csak egy KICSIT változzatok egyénileg a hozzáállásotokban a teremtett világhoz! Hogyha vezetők vagytok a munkahelyeteken, akkor azért, hogyha alkalmazottak, akkor azért. EGY Földön élünk. Egy hazában.
Szeretettel

C

MmzL 2024.03.08 914 olvasás 4 hozzászólás 0 értékelés Nyomtatás

4 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
  • M
    Várjuk, várjuk a rendszer összeomlását... Amikor új autókat vásároltok, új házakat építetek súlyos sok milliókért, mindannyiszor ezeknek a sok-sok millióknak a bizonyos nagyobbik része ezt a rendszert támogatja, tartja fenn és erősíti (pl. csak az ÁFA 27%-a bármit vásárolsz, és akkor még a többiről nem is beszéltünk).

    De ugyanez a helyzet a nagyobb keresettel, a mindenhovaautóvaljárok, s üzemanyagot fogyasztok esetével, a wellness hétvégeken való dőzsölésekkel, a pár forintos repülőzgetésekkel a Föld bármely pontjára, az éttermi zabálásokkal, a kikapcsolódásként vásárlásokkal, a mindentházhozrendelésekkel, és sorolhatnánk...
    Nézzétek meg a neten a flightradar oldalt, mennyi repülő repked a Föld körül! Miről is beszélnek akkor? Összeomlás? Hol? TÚL nagy a jólét! Túl nagyok az igények. Ugyanúgy az elvárások.
    Addig, míg ezek a hozzáállások NEM VÁLTOZNAK meg az emberek részéről, addig nem lesz itt semmiféle összeomlás.
    Lehet valaki ilyen-olyan spiri vagy szeretetrezgő, kábíthatja-csábíthatja a népet felemelkedéssel csupán imával, erős rágondolással vagy bármivel, amíg ő a legújabb audival, bmw-vel jár, a hatalmas palotában él, sőt! még spiriközpontot is épít százmilliókért, majd súlyos pénzekért felemelkedést ígér a birkáinak, addig NEM várhatunk változást.
    Jézus sem azt mondta az embereknek, hogy imádkozzatok, meditáljatok, és akkor jó lesz, hanem hogy ADD ODA mindenedet. Fizikai síkon valósíts meg! Hozd le fizikai síkra cselekedetekkel!
    Lehet, hogy a "covid" találmány azt akarta elérni a bezárásokkal, korlátozásokkal, nem fogyasztásokkal, hogy megoldja ezt a MÉRHETETLEN és MÉRTÉKTELEN őrült pazarlást, ami itt megy, csak rosszul sült el, mert amint vége lett a korlátozásoknak, a zemberek dupla annyit fogyasztottak, utaztak, vásároltak, hogy egy éves hiányukat bepótolják két hónap alatt.
    Tehát ez a módszer nem jött össze. Akkor nincs más választás, SZÜKSÉGES a háború.
    Mert valahogy mindenki tudja, érzi, hogy ez nem fenntartható, valamit tenni KELL. Ha mi emberek képtelenek, alkalmatlanok vagyunk változni, akkor majd jön az erőszakszervezet és megoldja a problémát, majd ránkkényszeríti a változást. Mert a világ így működik.
    Ha túlhajszolod magad, nem pihensz, nem figyelsz a szervezetedre, akkor majd jön egy betegség, ami ágyba kényszerít, hogy regenerálódni tudjon a tested. Azért jön, hogy segítsen. Nem azért hogy bosszantson. Éretted van!
    Tudni kell kevesebbet dolgozni a pénzért, kevesebbet fogyasztani ebből a rendszerből. Meg kell tanulni és gyakorolni kell. El kell sajátítani, a magunkévá tenni, és beépíteni a jellemünkbe.
    Én e szerint próbálok élni és gyermekeimnek ezt a példát adni.
    Szeretettel
    - 2024. 03. 09. 23:06
  • F
    Ehhez mi és ti adjátok a hátteret,hogy a kormány ezt meg tehesse ugyan is hittétek a hasba akasztós történeteket a békéről,a jó létről .
    Csúnya és gonosz múlt időkről, na meg a magyarok vagyunk igába hajtós felcsúti révésztől hogy csókoljátok meg a bankokat és jön a manna csak gyereket kell a bank asztalára lerakni és jön a Hidel ja nem hitel így helyes.Igaz a kölykök is fizetik majd mert éltetekben ki nem fizetitek arról a kormány és bank gondoskodik
    Gazdáknak nem volt jó az Hofherr és Schrantz Gépgyár traktorra a Dutra a Rába-Steiger a MTZ egyik se.
    John Deere vagy Case vagy New Holland mert a szomszédnak is olyan van nekem is kell igaz önerőből megvenni és fent tartani se tudja de olyan kell.
    Még egy ma Magyarországon,egységes Magyarországot az állam a kormány tagadja!
    - 2024. 03. 10. 08:37
  • D
    Kiváló kis cikk, teljesen értelmes gondolatok vannak benne.
    De.
    De a szerző is kerülgeti benne a forró kását, mint ahogy azt a magyar mondásban a macska szokta kerülgetni (elnézést kérek a szerzőtől, ha ezt a metaforát sértőnek érezné, semmilyen sértő szándék nem volt bennem, annál is kevésbé, mert olyan alapvető kérdést vet föl a cikkben, ami minden normális embert kell, hogy foglalkoztasson!).
    Mi is hát az a 'forró kása'?
    Nos, annak az alapkérdésnek a felvetése ÉS megválaszolása, hogy ha a kapitalizmus ilyen szar - és egyébként ilyen szar -, akkor mi legyen helyette, mi jöjjön a helyébe???
    És itt jön a 'forró kása' legforróbb része, amihez a geng-, és bank-, szterváltás 35 éve után sem mer senki hozzányúlni: hogy akkor esetleg a kapitalizmus helyett vagy mellé, de mindenesetre meghatározó/döntő elemként netán nem valamiféle SZOCIALIZMUS kellene, hogy jöjjön?????????????
    Én meg fogom válaszolni ezt a kérdést egy, a jelenlegi kommentnél hosszabb, cikkben - Gerry szíves egyetértése esetén -, de előre jelzem, hogy a megoldás a: PIP!!!
    Most - jó krimiolvasóként - még nem árulom el a "cselszövő" előbbi rövidített nevét, de addig is lehet találgatni, hogy az mit takar/hat???
    És a fentebbi kérdésre - a forró kása legforróbb részére - a válaszom egyelőre röviden az, hogy: DE!
    - 2024. 03. 10. 10:58
  • S
    Az jellemző szerintem, hogy a (jó munkahelyeket) nem szívesen hagyják ott, oda nincs folyamatos felvétel.
    A jobb munkahelyeken az emberek kevesebb fizetésért is szívesen maradnak.
    Egy munkahelyről ha folyamatosan morzsolódnak le az emberek ott valami komolyabb gond van.
    A munkát a termelést el kell végezni, ezért rákényszerítik az ott maradt dolgozókra a túlórát.
    Nincs lehetőséged, eszed, ahhoz, hogy lelépj, akkor itt van vigyed ezt is...
    Nem akar túlórázni a dolgozó akkor van az , hogy kezdik a munkakörülményeit nehezíteni, elkezdik megalázni sugallva, hogy menjen el.
    A többi dolgozó ezt látva persze túlóra vállalási kedvre kap, sokan még mondják is, hogy mi is bejárunk, tegye meg mindenki...
    - 2024. 03. 11. 10:25

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (0)0 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Bejelentkezés
Még nem regisztráltál?
Regisztráció
Új jelszó kérése