Hiba történt! Nem működik a JavaScript!
A böngésződben le van tiltva a JavaScript futtatása, vagy nem támogatja a JavaScript használatát. Az oldal megfelelő használatához kérjük engedélyezd a JavaScript futtatását böngésződben,
vagy frissítsd egy újabb verzióra, amely támogatja a JavaScript-et:
Firefox, Safari, Opera, Chrome, vagy az Internet Explorer 6-nál újabb verziója.
Üdvözöllek

Köszönöm, hogy megkerestél, nézz körül nálam! Posta Imre

pi-klub_logo.png (275 KB)

Klikkelj rá: Youtube oldalam
...további videók...és itt is...és még néhány (de ezeket már törölték) ...


Posta Imre felújított központi oldala (https://imre.club), sorrendben az elsõ 4 archívált oldal, a jelenlegi aktív (ez itt) valamint Lica weboldala...
Összes cikk kilistázása                                   Összes cikk kilistázása
s_reggel.gif (7 KB)                                               s_olvastad.gif (1 KB)
 összes HÍR                                 összes CIKK

Cikkek

IZRAEL „HATNAPOS” VILLÁMHÁBORÚJA ÉS A VATIKÁN (1967)

A szocialista államok (Románia kivételével) Izraelt agresszornak minősítették, és megszakították Tel-Aviv-al a diplomáciai kapcsolatokat (Magyarország is csak 1989-ben állította helyre diplomáciai kapcsolatait Izraellel).


A Szentszék mindig is aktív diplomáciai tevékenységet fejtett ki a világpolitikában. Ez csak fokozódott az 1963-ban megválasztott VI. Pál pápa alatt, akinek figyelme nemcsak Európára és az Egyesült Államokra terjedt ki, hanem fontosnak tartotta, és folytatta elődje keleti politikáját is. Az 1967-es arab–izraeli konfliktusban a Vatikán és VI. Pál határozott álláspontot képviselt. Pápasága alatt mindvégig az arabok ügyét támogatta, Izrael államiságát nem ismerte el.

Bevezetés
A zsidók, a keresztények és a muzulmánok számára egyaránt szent föld a Közel-Kelet, amely évszázadokon keresztül okot adott a háborúkra. A huszadik században azonban olyan ütközőponttá vált a térség, amely az egész világpolitikára máig kihat.
Az 1956-os szuezi válságot követő egy évtizedben a mindennapos határincidensek ellenére lényegében béke uralkodott a Közel-Keleten, de mégsem lehetett feszültségmentesnek nyilvánítani a térséget. A hatvanas évektől a szír határnál is állandósultak a kisebb-nagyobb katonai összetűzések. A Golán-fennsíkon állomásozó szír alakulatok rendszeresen támadták a zsidó polgári és katonai célpontokat, amire az izraeliek ellencsapásokkal válaszoltak. A sorozatos konfliktusok kiváltó oka lényegében a víz felhasználása volt. Izraelnek szüksége volt vízre, hogy azt a Negev sivatagba vezesse, de ezt az arab államok a Jordán folyó forrásainak fokozott katonai ellenőrzésével igyekeztek gátolni. Az ellenségeskedés 1967 elejére csúcsosodott ki. Izrael május végére befejezte a hadsereg mozgósítását, ugyanakkor harckészültségbe helyezték az egyiptomi hadsereget is. Az arab államok Izrael megsemmisítésétől visszhangoztak, a zsidó államban a propaganda az arab fenyegetést és a jogos önvédelmet hangsúlyozta. Az arabok a Szovjetunió és a szocialista országok mellett a többi muzulmán ország támogatását élvezték. Izrael mögött állt ekkor még Franciaország és egyre fontosabb szövetségesként az Amerikai Egyesült Államok.
Június 3-án az izraeli parlament jóváhagyta a megelőző háború megindítását. A zsidó fegyveres erők június 4-re befejezték a felvonulást, és felvették kiindulási harcállásaikat. Ekkor az arab országok még csak az erők felvonultatásánál tartottak. 1967. június 5-én Izrael megkezdte a Sion Csapása fedőnevű hadműveletet. Az izraeli légierő gépei 8.45-kor (izraeli idő szerint 7.45) a „Galamb tervnek" megfelelően légicsapások sorozatát mérték a kijelölt egyiptomi célpontokra. Az első nap során az arab légierők még felszállás előtt a földön elvesztettek 350 repülőgépet, további 24 gépüket légiharcban semmisítettek meg az izraeli pilóták. Miután az arab légi harci állománynak közel 50%-a, és a radarrendszer jelentős része az első nap végére megsemmisült, az izraeli légierő minimális saját veszteség mellett (19 gép) megteremtette a légifölényt. A háború lényegében eldőlt.
Izrael megszerezte a Sínai-félszigetet egészen a Szuezi-csatornáig, a Gáza-övezetet, a Golán-fennsíkot, Ciszjordániát, valamint Jeruzsálem óvárosát. Hat nap alatt az izraeli hadsereg mintegy 70 ezer négyzetkilométernyi területet hódított el arab országoktól, több mint egymillió lakossal, ugyanakkor a zsidók aránya 63%-ra csökkent.
A szocialista államok (Románia kivételével) Izraelt agresszornak minősítették, és megszakították Tel-Aviv-al a diplomáciai kapcsolatokat (Magyarország is csak 1989-ben állította helyre diplomáciai kapcsolatait Izraellel). Az elítélő nyilatkozathoz csatlakozott néhány nyugati állam is, köztük Franciaország. Ugyanakkor Izrael és az Egyesült Államok kapcsolatai a harmadik arab-izraeli háborútól kezdve váltak mind szorosabbá.
A Khartumban megtartott negyedik arab csúcsértekezlet (1967. szeptember 1.) arról határozott, hogy nem ismerik el a zsidó államot, nem tárgyalnak vele, és nem kötnek békét Izraellel. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1967. november 22-én fogadta el nevezetes 242-es határozatát, amely hosszú időre meghatározott minden közel-keleti békerendezési kísérletet. A BT felszólította Izraelt, hogy vonuljon ki a háborúban elfoglalt területekről, feltétel nélkül adjon fel minden területi igényt, ugyanakkor elismerte Izraelnek azt a jogát, hogy „biztonságos határok között éljen".
A Szentszék mindig is aktív diplomáciai tevékenységet fejtett ki a világpolitikában. Ez csak fokozódott az 1963-ban megválasztott VI. Pál pápa (családi neve Giovanni Battista Montini, 1897-1978) alatt. Ő volt a történelem első „utazó pápája". VI. Pál figyelme nemcsak Európára és az Egyesült Államokra terjedt ki, de fontosnak tartotta, és folytatta az elődje, XXIII. János által megkezdett „keleti politikát" is. Emellett a világ problémáival kapcsolatban gyakran hallatta szavát, például elítélte az amerikaiak vietnami jelenlétét. 1964-ben elzarándokolt a Szentföldre, és Betlehemből békeszózatot intézett a világhoz. Az 1967-es arab-izraeli konfliktusban a Vatikán és VI. Pál határozott álláspontot képviselt. Pápasága alatt mindvégig az arabok ügyét támogatta, Izrael államiságát nem ismerte el. Emellett a szent helyek biztosítása is elsőrendű érdeke volt a Szentszéknek.
A mellékelt dokumentum Száll József római követ jelentése a hatnapos háborúval összefüggő vatikáni megnyilatkozásokról.

25 évvel ezelőtt, 1989-ben vette fel ismételten a diplomáciai kapcsolatokat Magyarország és Izrael.
[url]https://www.breuerpress.com/2014/09/19/25-evvel-ezelott-1989-ben-vette-fel-ismetelten-a-diplomaciai-kapcsolatokat-magyarorszag-es-izrael/[/url]

https://www.archivnet.hu/politika/izrael_hatnapos_villamhaboruja_es_a_vatikan_1967.html

Felforgato 2024.04.13 1395 olvasás 8 hozzászólás 0 értékelés Nyomtatás

8 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
  • D
    Ebből a történetből az derül ki egyértelműen, hogy egy olyan ország, amelynek a lakosai képesek és készek megvédeni a hazájukat, az az ország a sokszoros túlerővel szemben is eredményesen képes felvenni a harcot.
    Lehet itt szidni meg piszkolni a zsidókat, de az izraeli zsidók olyan emberek, akik készek a harcra.
    Mi ilyen emberek vagyunk itt???
    Mi ilyen emberek vagyunk itt???
    (A kérdés ganz teoretisch volt.)
    - 2024. 04. 14. 19:36
    • Gerry
      Lófaszt védik...ugyanolyan emberek mint te vagy én. Az életüket védik - egy olyan közegben  amibe belekergették az izraeli polgárságot. Nehogy már bátorságot tulajdoníts a kényszerhelyzetben védekezõ vagy parancsot teljesítõ embereknek. Az persze tudott dolog, hogy évtizedek óta mennek a villongások, de te is tudod, hogy mi okból élezõdött ki az egész... Nem ma kezdõdött és nem holnap fog végzõdni. Nem igazán értek egyet a teoretikusan feltett kérdésedre. Minden nép, népcsoport polgárai békében szeretnének élni. Sajnos mindenhol minden idõben voltak, vannak és lesznek olyanok akik ezt nem akarják. Nem a hazát kell ilyenkor megvédeni hanem azokat - villámgyorsan - kiirtani, akik az emberiség ellenségei.  No persze a kényelem az öl, butít és ki kell(ene) kászálódni a fotelböl. De azt csak akkor teszik az átlagemberek - bármilyen szinten - amikor valakinek elhiszik, hogy ez a kötelessége. Vagy amikor menekülésre fogja..
      - 2024. 04. 14. 21:16
    • F
      Megvédik DJLászló, mert ott olyan a vezetőség itthon is lehetne számítani a magyarokra de fejétől bűzlik minden.
      - 2024. 04. 15. 05:02
  • D
    Nézd, az egyéni teljesítményt nem érdemes elvitatni.
    Még a zsidóktól sem.
    Akik odamentek, és tették a dolgukat (adták az életüket), azok leraktak valamit az asztalra.
    Azon el lehet vitatkozni, hogy odamenni mennyire volt jogos, pláne elvenni mások (palesztinok) földjét.
    Csöndben jegyzem meg, hogy velünk szemben legalább 1100 éve a környező népek ugyanezt hánytorgatják fel.
    És nem könnyű 30000 éves itt-léttel indokolni az ellenkezőjét, amikor legnagyobb tavunkat - mára megmaradt "tengerünket" - például úgy hívják, hogy 'Balaton', és amely szó a szláv nyelvekben, de az oroszban főleg 'boloto' kifejezésként lápot, mocsarat jelent...
    Nekem a holokauszt - amely jelentős részben oka Izrael létének - egy sima 'faj-tisztítás' semmi más.
    Amihez a hülye fafejű németek csak eszközök (hasznos hülyék) voltak.
    Az angolok által már jóval korábban - az első vh. előtt - odaígért Palesztina (akkor még török terület) nyilvánvalóan nem volt alkalmas a teljes európai zsidóság befogadására (nem mellesleg ez igazi brit stílus, hogy a mások javait simán "átcsoportosítjuk" megint csak másoknak...).
    Úgyhogy a nemzetközi és a németországi zsidóság abban volt érdekelt, hogy a leendő Izraelbe (Palesztinába) olyan ember-anyag alijázzék, amely minőségi - én úgy mondanám: tökös - lakosságot fog majd ott képezni.
    Tehát: meg kellett ritkítani az európai zsidóságot.
    Az öregek, gyerekek, gyengék pusztuljanak, egy új államban semmi szükség rájuk, mert csak terhet jelentenek az aktívak számára (gyereket majd később úgyis gyártanak eleget).
    És mindehhez Hitlerben kiváló partnerre leltek.
    Mi bizonyítja ezt?
    Semmi - és minden.
    Az amerikai jog ismeri a "preponderance of the indirect evidences" fogalmát.
    Jelentése: a közvetett bizonyítékok meggyőző ereje.
    A/z - egyébként a britek - személy szerint Churchill által is - által (eredetileg a dél-afrikai búrok számára) feltalált - koncentrációs táborokba való deportálásban a németországi zsidó vezetők abszolút partnerei voltak Hitlernek.
    A "fejlettművelthaladó" Nyugat úgyszintén: egyrészt alig akarták befogadni a menekülő zsidókat - Havannánál az amerikaiak egy hajót vissza is küldtek Németországba és az azon lévő összes zsidó később el is pusztult a lágerekben -, másrészt gondosan NEM bombázták a főbb lágerekbe vezető vasútvonalakat, viszont a német civil lakosságot (lásd Hamburg, Drezda, Berlin stb.) annál inkább, hála (???) az idióta és gazember Harris brit bombázó parancsnoknak!!!
    A világháború alatt egyébként a gazdasági kapcsolatok a németekkel továbbra is "üzemeltek", kaptak alapvető nyersanyagokat (fémeket) a nyugattól - a "semleges" Svédországon át - és persze előtte a nyugati - jelentős részben zsidó érdekeltségű - bankárok is vidáman pénzelték Hitlert. Egy megkötéssel: hogy Svájchoz nem nyúlhatott, amit be is tartott végig.
    Ennyi kitérő után vissza az alapkérdéshez: az így "kiválasztódott" (kiszelektált) zsidóság aztán Izraelben valóban helyt is állt a mai napig - habár a lassú degenerálódás jelei azért már ott is mutatkoznak köztük.
    Mindenesetre az tény, hogy a lakosság - még mindig jelentős - többsége - nyilván élet-féltésből is döntő részben - kész akár az életét is adni azért az országért.
    És a kérdés továbbra is érvényes ránk: mi itt készek lennénk ugyanerre???
    A felmérések szerint - melyek lehetnek manipuláltak is, de félek, hogy nem azok - nem lennénk képesek.
    Ez a probléma - velünk.
    És ez a lényeg.
    - 2024. 04. 15. 08:49
    • G
      Te is tudod hogy kamu az egész. Magyarország nem létezik. Ha harcba akarsz szállni egy Zrt. - ért hajrá. Előtte azért oltasd magad légyszíves 5ször kovid ellen. Minden az övék, ami nem azt tönkreteszik. Megszerezni és tönkretenni, tönkretenni és megszerezni. Ez ment és megy. Az viszont igaz hogy fing gyengék vagyunk és az se sokat segít, hogy ez mindig is így volt.
      - 2024. 04. 15. 20:47
      • D
        Lőwy Árpáddal szólva: "Meg vagyunk már mi baszva mindörökre!"
        - 2024. 04. 17. 16:43
  • Gerry
    - 2024. 04. 17. 10:21
    • D
      Igen.
      - 2024. 04. 17. 16:42

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (0)0 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Bejelentkezés
Még nem regisztráltál?
Regisztráció
Új jelszó kérése