Hiba történt! Nem működik a JavaScript!
A böngésződben le van tiltva a JavaScript futtatása, vagy nem támogatja a JavaScript használatát. Az oldal megfelelő használatához kérjük engedélyezd a JavaScript futtatását böngésződben,
vagy frissítsd egy újabb verzióra, amely támogatja a JavaScript-et:
Firefox, Safari, Opera, Chrome, vagy az Internet Explorer 6-nál újabb verziója.

Na hülye panelprolik! - ezt most megszívjátok!

Na hülye panelprolik! - ezt most megszívjátok!
DJLaci küldte (már tegnap), de nem tudtam eldönteni, hogy ez most cikk legyen vagy hír... Végül a HÍR rovat mellett döntöttem, mert galamb hozta. Igaz, hogy nem  fehér halamb, hanem a fekete.

Tudnotok kell, hogy mielőtt ezt a cikket írni kezdtem, az előtt beszedtem egy fél levél nyugtatót.

És azért szedtem be egy fél levél nyugtatót, mert annyira felba...tam az agyam, hogy enélkül nem tudtam volna - ha nem is tollat, de - klaviatúrát "ragadni".

És, hogy mi ..aszta fel az agyam?

Nos, a kormány egy újdonatúj rendelete, amely "csekély" kétmillió embert érint ebben az országban.

Mert most a kormány kitalálta/azt találta ki, hogy a távfűtött társasházakban 1 éven belül mindenkinek fel kell szerelnie a “költségmegosztót” (677/2023. (XII. 29.) Korm.r.)

A rendelet - gondolom - célja úgymond a fűtési/hő/energiával való takarékoskodásra ösztönzés.

Kezdjük azzal, hogy ezek a "költségmegosztók" nem MÉRŐ-ESZKÖZÖK!! Semmilyen módon és mértékig nem felelnek meg a mérésügyi jogszabályok (törvény) hiteles mérésre vonatkozó követelményeinek. Ezek csak - a rendelet által is el/be-ismerten - a felhasználási helyen az egyes épületrészekre vonatkozó, fűtési célra felhasznált hőmennyiség és díjának megosztására szolgáló díjmegosztási arányokat állapítanak meg.

Arányokat!

A sunyiság már itt megjelenik, mert ugye arányt csak számok alapján állapíthatsz meg, tehát a költségmegosztó majd mutat valamit/akármit/bármit - azaz látsz egy számot, amit majd összeadnak (az összes "számot" a házban) és utána a te számodat "arányítják" az egészhez és hipp-hopp kigyütt', hogy te mennyi hőt is "fogyasztottál el".

Hát egy nagy hadházit! Mert ez nem mutat mást, mint hogy a radiátorodból ő - a költségmegosztó - mennyi hőt érzékelt (vagy nem érzékelt, ha ügyes "buherista" voltál - és kétségem sincs, hogy a buherálásban és manipulálásban a világon egyik, ha nem a, legkreatívabb népünk majd ezt a kütyüt is meg fogja buherálni), szóval semmi többet nem érzékel, mint amit te is érzel, hogy aszongya: "ba..a meg de meleg van, vagy a ku..a anyját, de hideg!".

Egy kis kitérő: jelen sorok írója - igaz már sok évvel ezelőtt - dolgozott pár évig a távhőszolgáltatásban, mi több résztvett az első távhőtörvény és végrehajtási rendeletei elkészítésében, továbbá az azóta - teljesen feleleslegesen - meghozott újabb távhőtörvény/ek és végrehajtási rendeletek is erre az alapszabályozásra épülnek a mai napig ebben a szolgáltatási ágban. És az ott dolgozó műszaki szakemberek pedig elég jól eligazították ebben a szakmában, és még nem is felejtette el ezeket a "fejtágítókat".

A költségmegosztó felszerelése akkor értelmes, akkor jöhet szóba egyáltalán (valójában sosem, de legalább akkor lehet némi minimális alapja), ha olyan a fűtésrendszer, hogy a radiátorok előtt mindegyiknél megvan az átkötés/átkötő elem (azaz a radiátor adott esetben úgy iktatható ki, hogy a teljes "strang" emiatt nem fog fűtés (melegvíz-keringés) nélkül lenni/maradni), továbbá mindegyik radiátor szabályozható is (alul és felül is van egy "csap"-ja.

Na, most a társasházak nagy részénél a radiátoroknál ezen feltételek egyike sem áll fenn.

Ez azért van így, mert annak idején az eredetileg a tömeges lakás-építésre még a múlt század hatvanas éveiben Le Corbusier-ék által Franciaországban kidolgozott technológiát a szovjetektől vettük át, de lebutítva. Tehát a szovjetek vették át először, majd a szovjetektől mi. És a lebutítás nálunk azzal kezdődött, hogy a nálunk épített panelházakból mind a hő, mind a hangszigetelés szinte egy az egyben ki lett hagyva, ki lett spórolva (érdekes, a szovjetek ezt nem spórolták ki - jártam Leningrádban olyan épülő lakótelepen, ami pont úgy nézett ki, mint a nálunk épültek, de ott megvolt az elemek között a hő és hangszigetelés is!). A lebutítás pedig azzal folytatódott, hogy a központi fűtés - mert jó, ha tudjuk, hogy a házakban NINCS TÁVFŰTÉS!!!, az ugyanis a hőközpont szolgáltatói oldalán véget ér, utána minden a ház dolga és tulajdona, azaz egy vegytiszta központi fűtés! - úgy lett megcsinálva, hogy ugyan hellyel-közzel van valami kis lecsavaró eszköz a radiátoron, de átkötő elem semmi. Ennek a silány rendszernek pedig az az oka, hogy jó ideig - egészen pontosan az 1973-as olajválságig - az elvtársak azt gondolták, hogy az energiahordozó nem tétel, a Szovjetunió korlátlanul ÉS olcsón fog szállítani olajat és gázt mindig, úgyhogy ilyen apróságokra nem kell odafigyelni.

Mindez pedig azt jelenti, hogy ahhoz, hogy a kormányrendelet szerinti "költségmegosztót" fel lehessen szerelni, ahhoz gyakorlatilag a társasházak teljes fűtésrendszerét, azaz a központi fűtési rendszereket nemhogy teljesen átalakítani kellene, de inkább teljesen ki kellene cserélni!

Ami lakásonként azért baromi nagy tételt jelent!!!

Elvileg lenne egy kiskapu, mégpedig az, hogy meg kell nézni, hogy a 677/2023 Korm. rendelettel bevezetett 8. melléklet szerinti költséghatékonysági feltételnek megfelelnek-e a társasházak?

Kérdés még ez előtt, hogy az Önkormányzatok erre az idióta kormányrendeletre még milyen végrehajtási rendeleteket fognak alkotni?

Tehát az eddigieket összegezve: adott egy panel-lakás helyzet, amely 99 %-ban olyan, mint ahogyan azt fentebb vázoltam (nyersen kimondva): szar. Sőt: nagyon szar!

Adott, hogy az elfogyasztott távhőt már most is mérik - és valóban mérik! - méghozzá a hőközpontokban, ahol is az EGÉSZ HÁZ/ÉPÜLET által elfogyasztott hőmennyiséget mérik (amit aztán rendszerint légköbméter-arányosan felosztanak a házon belül a lakások között - itt jegyzem meg, hogy az egy tömény marhaság, hogy a távhőszolgáltató minden egyes lakásnak külön-külön számláz! Elég lenne az épületnek számláznia, és aztán a épület/társasház a közös költségben szedné be a távhődíjat a tulajdonostársaktól/lakóktól - amikor annak idején ezt javasoltuk, akkor a fővárosi önkormányzat olyan gyorsan küldött el minket melegebb éghajlatra, hogy csak úgy lobogott a hajunk, mert közölték, hogy ez az ő politikai halálukat jelentené, a nép azonnal fellázadna, úgyhogy csak györtődjünk a ki nem fizetett díjak behajtásával...).

Adott, hogy ezek az épületek egy egységes - együtt sírunk-együtt nevetünk (ez utóbbit ritkábban...) - rendszert képeznek, akárcsak egy tengeren úszó hajó (megjegyzem a legtöbb társasház stílszerűen ún. "úszó-telken" épült, azaz annyi és csakis annyi földterület az övé, amennyi az épület alapja!) - azaz itt nem lehet "önállóskodni", "kilógni a többiek közül" semmilyen formában sem.

A jogalkotó mégis azt gondolja, hogy lehet. Hogy lehet, hogy az egyik lakó semennyit se fűtsön, míg a másik meg "túlfűtsön", mert ő a trópusi meleget szereti télen is.

Mert előállhat az a helyzet a rendelet alapján, hogy a 80 éves özv.Kovács néni a 10 emeletes panel szalagház középső lécsőháza 5. emeletén úgy dönt, hogy neki így is melege van (meg elege van: a távhő-díjból) és teljesen le fogja kapcsolni a fűtést a lakásában télvíz idején, ablakot úgysem nyit (máskor sem szokott, már megszokta a büdöset) - és láss csodát, milyen okos hőtechnikus ez az özv. Kovács néni: nem fog megfagyni a kinti minusz 15 fokban sem! Ugyanis ott van az a fránya átáramló hő!! És hogy honnan áramlik át? Nos, az alatta meg a felette, meg a kétoldalt mellette (esetleg még a mögötte) lévő lakásokból!!!!!!! És özv. Kovács néni lakásában még így is plusz 16 fokcelsius lesz - oké, nem nagy meleg (bundás mamusz még elkél, meg plusz két (esetleg három) pulcsi), de basszus: ez ingyér' van!!!!! (a példa amúgy abszolút életszerű: megtörtént eset, hogy a Főtáv megcsinálta Lágymányoson egy ilyen épületben, hogy egy Főtávos dolgozó - üres - ilyen "Kovácsnéni-féle" lakásában minden radiátort "levágtak" és januárban kinti mínusz 15 fokban a lakásban - csukott ablakok mellett - plusz 16 fok volt folyamatosan. Azaz a többi körben lévő lakásból átáramló hő fűtötte folyamatosan a lakást!!!, ja és még a lakáson átfutó központi fűtés csöveket is leszigetelték, hogy nehogy azok "fűtsék" a lakást!).

Ebből mi következik? Az, hogy ha tényleg meg kell csinálni az elfuserált rendelet szerinti beruházást, még akkor is kemény korrekciókat kell majd alkalmazni a körbefűtött és szélső lakások között, azaz a körbefűtött (középső, középen lévő) lakások az átlagdíj legalább 120%-át, míg a körbefűtők (szélső lakások) annak legfeljebb 80%-át kellene, hogy fizessék!!! Ahhoz ugyanis, hogy valaki "körbefűtött" legyen, kell az is, hogy valaki őket "körbefűtse"!!! Aki ugyanis körbefűtött lakásként akár nullára leveszi a fűtését, mert ő milyen “okos”, az valójában LOPJA A HŐT a szomszédos lakástól, akinek emiatt – azaz a tőle át/el-áramló hő miatt – többet kell fűtenie!!

Másképpen: nem engedhető meg a “nulla-fűtés”, még mésképpebben: a lakások “temperálása” kötelező!!!

Vagyis egy legalább 20 Celsiust elérő fűtésnek MINDEN lakásban LENNIE KELL, vagy ha nincs, mert az ott lakó nem bírja a meleget (klimaxol), ezt a díjat ennek a lakónak ekkor is ki kell fizetnie!!!

Megjegyzem - illusztrálandó népünk mély elkötelezettségét az egymás iránti szolidaritásra - amikor Budapesten, a III. kerületben - ahol van (szintén) egy óriási panel lakótelep, éppen egy épületnek a távhőről való leválását készítettük elő, és felvetettük ennek a korrekciónak a szükségességét, akkor közölték, hogy egy nagy lóf...t!, ne legyen semmilyen korrekció, mert aki szélső lakásban lakik az "úgy járt", akit meg körbefűtenek, az szerencsés, és senkinek semmi köze hozzá, menjen mindenki a k...aanyjába!

Egyébként meg lehet valósítani a valódi távhőmérést lakásonként (ami persze központi fűtés-hőmérés), de ez hatalmas költség - annak idején az említett III. kerületi épületnél - ahol megvalósult a távhőről leválás egy tetőtéri gázkazánról fűtött központi fűtés formájában - közel harminc évvel ezelőtt ez lakásonként másfélmillió forintos költség volt!!!

Arra azért kíváncsi leszek, amikor a néppel közölve lesz, hogy lakásonként minimum kétszázezer, de lehet, hogy inkább félmillió forintos beruházást kell eszközölniük, erre majd mint mondanak a "panellakók"????

Ebből akár még forradalom is lehet, de hát a magyar mondás szerint, aki hülye haljon meg, és ha a kormány hülye, akkor a kormány haljon meg! Vagy a panelproli, ha olyan hülye, hogy ezt eltűri.

Merthogy csak Budapesten 240.000 távfűtött (főleg panel) lakás van, ez cca. 1 millió ember és országosan pedig még egy másik 1 millió ember lakik ilyen lakásokban.

Úgyhogy 2 millió emberrel "szórakozik" a kormány.

Egyébként csöndben kérdezem: egy, a magántulajdonra épülő kapitalista országban ugyan mi köze a kormánynak a társasházak abszolút magántulajdonát képező központi fűtési rendszerhez?????

És kérdezek egy még durvábbat: a távhőszolgáltatók miért nincsenek az általuk fűtött társasházak tulajdonában??????????? Ja, mert annak idején volt egy "gondoskodó" szocializmus, ahol Állam (de nem: álom!) bácsi szolgáltatott az állampolgárnak, oszt' ez a bankszterváltáskor úgy maradt???

Inkább arról kellett volna nem is kormányrendeletet, de inkább törvényt, alkotni, hogy jövő január 1-től az összes távhőszolgáltató minimum többségi tulajdonosai az általuk ellátott társasházak lesznek ingyen és bérmentve! És az így tulajdonolt távhőszolgáltatók meg az energiahordozó kereskedő és feldolgozó-cégekben kapnak meghatározó részesedést!?!?! Például kezdve a MOL-lal??? És nem akarok én itt semmilyen cucilizmust, meg kommunizmust sem: mindössze végigvittem a gazdasági logikát.

Megjegyzem, könnyen lehet, hogy mindezek helyett sokkal jobban járnának a társasházak, ha inkább egy földhőre alapozott hőszivattyús rendszert alakítanánk ki kb. ilyen költségekkel, és akkor egyszer és mindenkorra megszabadulnának a jelenlegi felállású távőszolgáltatástól.

Egyébként e helyett a "költség - és lakosság - megosztós" őrület helyett először az összes társasházat kéne jól "becsomagolni" (hőszigetelni) ÉS az összes nyílás-zárót kicserélni – utána foglalkozni a fűtéssel vagy annak bármilyen - valódi - korszerűsítésével.

Mert egyébként az energiahordozókkal való takarékoskodás mindenkinek elemi és jól felfogott érdeke.

Nem kell ehhez azzal büntetni a nyomorult - és rendszerint az inkább a szegény-rétegekhez tartozó - panellakókat, hogy ha ezt a semmirekellő és semmirevaló költségmegosztót nem szerelik fel jövő január 1-ig, akkor a jelenlegi távhődíjuk két és félszeresét lesznek kénytelenek majd fizetni.Igen, jól olvasták: akik ezt a baromságot nem valósítják meg a megadott határidőig, azok a - mondjuk havi - 15.000.-Ft távhődíjuk helyett cca. 38.000.-Ft-ot fognak fizetni büntiként (havonta - miközben egy árva joule-lal sem fogyasztottak többet!!!).

Én - mára már nem túl rövid, ámde egyre hosszabb - életem (és jogászi pályám) során megéltem számos kretén, hülye, ostoba jogszabályt, de ez a kormányrendelet biztosan ott van a top leghülyébb - és legaljasabb!!! - öt rendeletben.

Persze, ha a valódi cél az volt, hogy egyrészt kibabráljanak a legnagyobb panel-rengeteggel bíró Budapesttel, értsd: a pesti panelprolival, és áttételesen "Harácsonyhergelj"-jel, másrészt hogy a panelházak lakóit egymás ellen uszítsák - akkor ez egy perfekt rendelet!

Ebben az esetben azonban a jó, könnyű testimunkásnő, édesanyját ennek a kormánynak!

Tiszteletem!

P.S.: "de te fabula narratur!" - én is távfűtött panellakásban lakom Budapesten.

8 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
  • Gojpofi
    Elolvastam.
    Azt kell tudni, ami a vége felé benne is van. OV és hű követői mindent megtesznek a döntően ellenzéki főváros ellehetetlenítéséért, a főpolgármester megbuktatásáért.
    Olyan mértékű karakter gyilkosság megy, amilyet még nem látott Európa.
    - 2024. 02. 22. 23:00
  • G
    Még régen, Karl Marx bácsi még azt mondta:
    "A prolik csak a láncaikat veszíthetik"

    Ma Magyarországon minden egyes proli, vagy nem proli, három és fél millió forint állami adó tartozással születik,és létezik.
    Most, hogy a panel prolikra ráraknak még egy lapáttal, mert hiszen még birtokolnak egy panelt ?
    Hát uram bocsá!, nem az a nagy terv az EU-ban, hogy a boldogság az lesz, ha nem lesz magántulajdon! (ez persze csak a prolikra értendő)

    A boldog jövőben aztán nem lesznek láncok, nincstelen prolik vidáman kapják a munkájukért a segélykéket, és ami fontos a magyaroknak a rossz minőségű de drága élelmiszereket, a hízáshoz.
    Az igazi szívás? Mint nappalra az éjszaka, biztosa bekövetkezik ......
    - 2024. 02. 23. 00:30
  • F
    Papság azt hirdeti mindenki bűnős, a politika meg azt hogy mindenki adós .
    - 2024. 02. 23. 07:14
  • C
    Van lakótelep, ahol ez a "rendszer" már működik. Valami skandináv találmány egyébként, de tudomásom szerint ott is megbukott, fals mérési adatok miatt. Ugyanis , ha a kis lakótelepi konyhában sütés főzés van, és jellemzően a tűzhely szolgáltatja a hőt, akkor is mér a kütyü. Ha rá süt a nap, akkor is.Kipróbáltuk, ha gyertyát, infralámát teszel elé, akkor is úgy mér, mintha a radiátor fűtene.
    - 2024. 02. 25. 11:07
    • D
      Igen, ez így van. Lehetne hiteles mérés is, ahhoz az kell, hogy a lakásba egy helyen menjen be a vezeték és jöjjön ki és menjen tovább, és akkor a bemenő részen és a kimenő részen mérnek egy-egy hőmennyiséget és a kettő különbözete az elfogyasztott hő. Ennek a kiépítése cca.25 évvel ezelőtt lett volna másfél milla lakásonként, most legalább 3 milla. Merthogy ehhez a ház teljes rendszerét teljesen át kell alakítani. De az alap a mostani ötletnél, hogy az átkötő elemnek minden radiátor előtt meg kell lennie - és ennek a kiépítése, meg a szabályozható radiátorok beépítése lesz most a kiba...ot nagy költség, én minimum félmillára, de inkább egy millára saccolom ezt most, mai árakon és lakásonként. Köszönöm, hogy hozzámszólt!
      - 2024. 02. 25. 11:16
      • L
        Szerintem is csak pénzről szól az egész, meg egy réteget most felhoznak, vagy csak egy forgalmazót. Javítani kellett nálunk megint a fűtést, piszkosul magasak az árak. Szerintem megfizethetetlenek az alkatrészárak. De szinte semmit nem érdemes javítani. Szerintetek ez nem a szakemberek, "kisiparosok" tönkretétele lassan.? Tényleg! Annyiba került az egész, mintha vettem volna egy újat, no, és még nincs vége. Talán a jövő héten.
        - 2024. 02. 25. 23:58
        • V
          „A Gazda kedvenc mondása”

          Riportalanyunk alátámasztotta Magyar közbeszerzési visszaélésekre vonatkozó állításait is. Szerinte van olyan közbeszerzési terület, ahol az állami szervezet által a szerződést elnyerő cégnek fizetett összeg körülbelül egyötöde a valós költség, négyötöde a nyereség. Ennek nagyjából a negyedét tarthatja meg az aktuális „üstökös” (a sok állami megbízást elnyerő kedvenc cég), és a háromnegyedét vissza kell fizetnie azoknak, akik az egész rendszert irányítják. „A pénzt fiktív költségek beszámlázásával veszi ki a »Gazda« valamelyik embere. A Gazda egyik kedvenc mondása, hogy »Aztán van-e jó könyvelőnk?« Így kérdez rá arra, hogy a nyertesnek kiválasztott cég kellően baráti-e.”

          Idézet: Rogán Antal SMS-e egy miniszteri akaratot is felülírhat ma a NER-ben c. írásból
          https://www.szabadeuropa.hu/a/rogan-a...22920.html
          - 2024. 03. 01. 13:26
  • J
    Ezt pedig a nyócker bérlakásos prolijai is:
    https://telex.hu/belfold/2024/04/11/i...n=hir36.hu
    - 2024. 04. 14. 14:10
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (0)0 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %