Hiba történt! Nem működik a JavaScript!
A böngésződben le van tiltva a JavaScript futtatása, vagy nem támogatja a JavaScript használatát. Az oldal megfelelő használatához kérjük engedélyezd a JavaScript futtatását böngésződben,
vagy frissítsd egy újabb verzióra, amely támogatja a JavaScript-et:
Firefox, Safari, Opera, Chrome, vagy az Internet Explorer 6-nál újabb verziója.

Átadták az Ukrajnát elkerülő orosz gázvezeték, a Török Áramlat szerbiai szakaszát

Átadták az Ukrajnát elkerülő orosz gázvezeték, a Török Áramlat szerbiai szakaszát

Dacolva az Egyesült Államok felhívásaival, hogy csökkentse az Oroszországból származó energiaellátástól való függőségét, Szerbia január első napján hivatalosan is részt vett annak az új gázvezetéknek az átadásán, amely lehetővé teszi még több orosz gáz beáramlását a balkáni országba, Bulgárián és Törökországon keresztül. Az új gázvezetékkel, Oroszország egy újabb és nagyon határozott lépést tett afelé, hogy a térség gázellátásában egyedülálló – Ukrajnát elkerülő - ellátási hálózatot alakítson ki. Ahogy arról korábban mi is írtuk, az új Török Áramlat gázvezeték 2021 őszétől Magyarország ellátásra is jelentős hatással lehet.

Aleksandar Vucic szerb elnök pénteken vett részt a Török Áramlat vezeték 400 kilométeres szakaszának megnyitóján tartott ünnepségen, ahol kihangsúlyozta, hogy Szerbia az új orosz energiaellátásnak köszönhetően „sokkal gazdagabbá” vált.

"Szerbia területén orosz barátaink és partnereink segítségével sikerült biztosítani a gázellátást" - mondta Vucic. „Területünkről a gáz Magyarország, valamint Bosznia-Hercegovina felé megy, és meglátjuk, hogy a jövőben mely további területek, országok tudnak majd csatlakozni. Ez egy fontos és nagyszerű nap hazánk számára” – jelentette ki.

Szerbia eddig az orosz gázt Magyarországon és Ukrajnán keresztül kapta, de Moszkva alternatív ellátási útvonalakat keresett, hogy kijátssza az Európa többi részét ellátó ukrán csővezetékeket. A majdnem elkészült Nord Stream 2 csővezetékhez hasonlóan, amelynek célja megduplázni az orosz gázszállításokat Németországba, a Török Áramlatra is veszélyt jelentettek azok a szankciók, amelyekkel az Egyesült Államok a projektben részt vevő vállalatok ellen léptek fel.

Szerbia szinte teljes egészében az orosz energiaellátástól függ, Washington pedig sürgeti Szerbiát, hogy diverzifikálja energiaellátását és -felhasználását, és használja az – általában drágább - amerikai folyékony gázszállításokat (LNG) is.

Bár washingtoni tartózkodása során Vucic alá írt egy ígéretet, mely szerint csökkenti Szerbia függőségét az orosz energetikától, ugyanakkor kijelentette azt is azt, hogy senki nem zsarolhatja azzal, hogy politikai okokból drágább gázt vásároljon.

Bár Szerbia hivatalosan is törekszik az EU-tagságra, politikai, gazdasági és katonai kapcsolatait a hagyományos szláv szövetséges Oroszországgal, valamint Kínával is megerősítette.

Alekszandr Botsan-Harcsenko, Oroszország szerbiai nagykövete a csővezeték megnyitása során kijelentette, hogy „Ez valóban a legjobb ajándék az új év számára. Így az új év kezdetén rögtön egy nagyszerű eseménnyel indítunk a kétoldalú kapcsolataink fejlődése terén" – tette hozzá.

A gázellátás Moszkva egyik fő módja a politikai nyomás és befolyásolás gyakorlására néhány kevésbé fejlett országra, köztük Szerbiára.

5 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
  • J
    Nem csak a Gazpromot szivatják, hanem a külföldi titkosszolgálatok készítik elő az orosz majdant, az elnök megbuktatását. Ősszel leszenek az orosz Gosduma választások, addigra irányozzák elő a megmozdulásokat, mondja egy orosz politológus.
    https://tsargrad.tv/news/idealnyj-sht...nta_312075
    Ennek a szcenáriónak lehetett az első felvonása az állítólagos " Navalnij megmérgezés". Őt akarhatják" szegin megmérgezettet" kintről a mostani elnök helyére. Az a jó vezető, akik bábként rangathatmak.

    Egyébként milyen szabad világ az, ahol a legnagyobb hatalom blokkolhalja más , neki nem tetsző állam számláját, megtilthatja a szabad kereskedést, kötelezvényt írat alá tőle távol eső államok vezetőivel arról, hogy tőle eszközölje a nagyobb beszerzéseket bármi áron is, hogy saját gazdaságát gyarapitsa?
    - 2021. 01. 06. 11:33
    • Posta Imre
      Jázmin, nekem inkább olyannak tűnik, mintha maga Putyin akarná a legvérlázitóbb módon saját maga és oligarcha "kormánya" ellen lázítani a nagyon lebutított orosz és tán nem is annyira az népségeket. Provokálja a bandát és pofátlan módon pumpálja a környezetét pénzekkel. Pont, mint Viktor. Ezek nyilvánvaló provokációk.
      - 2021. 01. 06. 21:12
  • szabir
    Kazaria Gazaria [a Hunok=Gazarok 9ik sz-i forras/barr] TarTar Gaz-emberek/homberok
    -
    delrol Turkok via Szerbia de a Tartar ha a Turk eggyet futtyent egybol jonnek ok is 1717 agusztusig azaz ''az utolso tartarjaras'' + 1717 Rakoczi definitive elhagyja Europat/Uru-Pant Francziaorszagbol/Galliabol szept 15 es kikot Galli-poli-ba Turkiaba okt 10/13 + 1717 maj 13 szuletik az utolso Habsburg/HabUru-urg Maria Terezia/Iszter?
    -
    + van eg y kepem de csak akkor tessek megnezni ha nem ettek mert Gaz-os
    https://www.facebook.com/photo?fbid=1...8083250092
    - 2021. 01. 06. 21:10
  • J
    101 éves korában elhunyt az orosz fizikus, az orosz atom és hidrogénbamba megalkotója. Izsák volt és Márk.
    https://ria.ru/20210109/bomba-1592403...03230.html
    - 2021. 01. 10. 01:11
  • A
    Az Ormánságban meg égetik a gázt mert annyi van hogy már nem fér a föld bőre alá sem azt rázkódik!!!! de azért emelik háromszorosára..
    - 2021. 01. 10. 17:45
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (0)0 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %