Hiba történt! Nem működik a JavaScript!
A böngésződben le van tiltva a JavaScript futtatása, vagy nem támogatja a JavaScript használatát. Az oldal megfelelő használatához kérjük engedélyezd a JavaScript futtatását böngésződben,
vagy frissítsd egy újabb verzióra, amely támogatja a JavaScript-et:
Firefox, Safari, Opera, Chrome, vagy az Internet Explorer 6-nál újabb verziója.

Máris megvan a Magyar Honvédség új parancsnoka?

Ajvé és córesz, elkütték a cigányt és jön egy Romolusz aki nem Rémusz, de Ruszin? A Szendi, lehet még a hét törpéből maradt! Most aztán lesz itt "mogyoró-hon és védelem"! Ruszinok, hajrá! Ukrajna a miénk! Korom meg megy Gázába, vagy Moszkvába attasénak.

 


Miután szerdán váratlanul megjelent Áder János döntése, melyben felmentette Korom Ferenc vezérezredest, a Magyar Honvédség parancsnokát, csütörtökön újabb sokat eláruló határozat jelent meg. Orbán Viktor miniszterelnök május 28-i hatállyal ugyanis a honvédelmi miniszter javaslatára felmentette Ruszin-Szendi Romuluszt, a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkárát.
 

Az Orbán Viktor által jegyzett, csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében

a helyettes államtitkárt más fontos megbízatására tekintettel mentette fel a kormányfő.

Ez a fél mondat arra utalhat, hogy Ruszin-Szendi Romulusz lesz a szerdán váratlanul felmentett Korom Ferenc utódja a honvédség parancsnokaként.

Ahogyan arról beszámoltunk, a Korom Ferenc felmentéséről szóló döntés meglepetésként érte a magyar katonai témák iránt érdeklődő közösségeket, a szakmai fórumokon is csak találgatnak arról, hogy mi állhatott a háttérben. Korom Ferenc 2019. január 15-étől töltötte be a Magyar Honvédség Parancsnokának tisztségét, Áder János ekkor 2023. május 15-ig nevezte ki. Érdekesség, hogy ez a beosztás Korom Ferenc kinevezése előtt nem létezett, ő az első katonatiszt, aki betölti ezt a pozíciót. A hír megjelenése után a Honvédelmi Minisztérium azt közölte: Benkő Tibor honvédelmi minisztertől Korom Ferenc vezérezredes kérte a felmentését. Korom Ferenc vezérezredes meglátása szerint a Magyar Honvédség előtt álló új feladatok más típusú vezetőt kívánnak. 

A 444 információi szerint távozása meglepetést okozott a politikusoknak, de a honvédséggel kapcsolatban lévő más forrásoknak is. Senki sem számított rá, hogy váltás jön a hadsereg élén. A portál azt írta, hogy lehetséges utódot hétfőn hallgatják meg a parlament honvédelmi bizottságában és a honvédség felől érkező találgatás szerint Ruszin Romulusz a fő esélyes, aki 2019 tavasza óta helyettes államtitkár a honvédelmi minisztériumban, addig viszont katona volt, és az iraki és afganisztáni magyar missziókban is részt vett.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210528/maris-megvan-a-magyar-honvedseg-uj-parancsnoka-485292?utm_source=hirkereso_es_kapuutm_medium=portfolio_linkekutm_campaign=hiraggregator

15 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
  • J
    Már korábban ki lehetett szemelve erre a posztra a tanulmányai, az amerikai és német kiképzései alapján. Olyan észak-atlanti " kompatibilis" katona.
    https://2015-2019.kormany.hu/download...200409.pdf
    Nem lehet véletlen, hogy most, a nemzetközi hadgyakorlatok után döntött az elődje és a minisztérium a távozása mellett, aki állítólag külföldön teljesít majd szolgáltot.
    Az
    - 2021. 05. 28. 11:54
  • J
    Az egyenruhás képen kiköpött Imre hasonMása. Már azt hittem, haderő reform van jó iránba.Nevet De nem..
    - 2021. 05. 28. 12:03
  • G
    A sokat mondó Nevek?

    Mint Káin és Ábel a Torában, vagy Romulus és Rémusz a római mitológiában:
    A hitványabb testvér megöli a nála különb testvérét.

    Ez nem éppen felel meg a Magyar mitológiában szereplő testvérpár, Hunor és Magyar morális színvonalának.
    Így aztán érthető, hogy a mi magyar? romuluszunk mint magyar "honvéd" hogyan tudta védeni a hont Afganisztánban és Irakban?

    Az viszont nehezebben érthető, hogy hogyan lett Mátyás dicsőséges fekete seregéből, mára egy korom gyülekezet?
    - 2021. 05. 28. 12:13
  • J
  • Hazafinak
    Ne felejtsük el, hova van bedrótozva Orbáncka!
    Izraeli Védelmi Erők (IDF) hírszerző testületének egyik vezető tisztje: "Először a mesterséges intelligencia (AI) kulcsfontosságú összetevő és hatalomszorzó volt az ellenség elleni harcban"
    Ez a jövő. és a sarkon túl a hosszú kés!
    - 2021. 05. 28. 16:20
  • szabir
    Romanoknak german elnok [''german-romai birodalom''] nalatok meg Romulusz vezer XD mondom hogy mi votunk a Romai birodalom
    - 2021. 05. 28. 17:39
  • Z
    Ezt csak érdekességként rakom ide... mi lesz ha innen is ? Még több vörös tengerinek lesz hely... https://www.youtube.com/watch?v=Aiayj4UH5cY
    - 2021. 05. 28. 19:21
  • T
    A Czinege csak helkópáterről vadászgatott. . .ezek mire fel kikkel ?
    - 2021. 05. 28. 21:59
  • A
    ájvé,córesz,szokeresz...új feladatok... csak nem a lakóságot a stadionokba hajtani egy Knock out-ra.. olyan gyorsan futnak itt karierreket zemberek ,hogy napra-nap és az orrbán külyökbű haccserreg tábornok is lehet...lesz.
    - 2021. 05. 29. 10:38
  • Posta Imre
    Van jó esély rá, hogy Romulusz a humánpolitikai ügyekért felelős álomtitkárságon kiválogathatta a megfelelő kurzushoz a megfelelő intendánsokat. Nem lesz itt baj. Már van. Ismerős próbálják visszacsábítani a "honvédséghez", de nem akaródzik néki. Erős "postaimrés" és hangoztatja és ezt tudják is róla. Őszintén szólva,. el sem tudom képzelni mit tudnának nekem is ajánlani, ami még érdekelhet. Talán tudják is pontosan, hogy ők semmi.
    - 2021. 05. 29. 15:28
    • S
      Téged nem fognak visszhíni.
      - 2021. 05. 30. 08:13
      • Posta Imre
        Persze, hogy nem. Ők nincsenek is.
        - 2021. 05. 30. 08:49
  • A
  • J
    Repülőgépes hadgyakorlat a Duna Plázánál holnap délután.Komor Szoktatnak bennünket a külföldi hatonai jelenléthez.Jaj ne!

    https://hvg.hu/itthon/20210603_katona...duna_plaza

    Még a végén elhisszük,. hogy tombol itthon a világbéke, de amit látunk, az csak hadgyakorlat. Úgy jártunk, mint a bolgárok. Ott is magán gyártóüzembe tévedtek be az amerikai katonák teljes harci díszben. Nekünk legalább beharangozzák előre a lakott területen folyó katonai játékokat.
    - 2021. 06. 03. 18:02
  • Posta Imre
    Az már biztos, én már el vagyok ettől rettentve. Rettentően szégyellem, hogy ilyen hg fos hazaáruló és gyáva szar banda a "hadsereg", még akkor is, ha "taktikailag" az, mert a stratégia meg nem az. Az ellenség mondja most is meg ki a "barát".

    Orbán Viktor: Nekünk kell megvédeni a hazát a bajban + galéria

    A magyar hadseregnek elrettentő erővel kell bírnia


    Beiktatták Ruszin-Szendi Romuluszt, a Magyar Honvédség új parancsnokát. Az ünnepségen Orbán Viktor kormányfő arról beszélt: modern, erős hadsereget kell építenünk, hogy még véletlenül se jusson eszébe senkinek Magyarországot megtámadni.

    – Ha baj van, a hazánkat nekünk kell megvédeni – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Honvédség parancsnoksága parancsnoki beosztásának átadás-átvételi ünnepségén szombaton az Országházban. Az eseményen a kormányfő kiemelte:

    a feladat felépíteni egy modern, erős hadsereget, hogy Magyarországot megtámadni még véletlenül se jusson eszébe senkinek. A magyar hadseregnek elrettentő erővel kell bírnia – tette hozzá.

    A miniszterelnök hangsúlyozta: az új parancsnok feladata, hogy a hadsereget – fegyelmezett belső rendje és a katonaeszmények megőrzése mellett – beleillessze a magyar társadalomba, továbbá fiatalok tízezreit nyerje meg, készítse fel, képezze ki a haza védelmére és a katonaeszmények tiszteletére.

    Orbán Viktor miniszterelnök szerint a magyar hadseregnek elrettentő erővel kell bírnia




    a magyar politika 2010 előtt súlyos hibákat vétett, mert nem teljesítette a hazával és a katonákkal szembeni kötelezettségeit, megszüntette a sorkötelezettséget, de nem állított a helyére egy modern, ütőképes hadsereget. Szerencsére ez idő tájt nem kellett fegyverrel megvédeni a hazát – fűzte hozzá.

    Úgy vélte, méltatlan állapot volt ez a sok évszázados katonai hagyományokhoz, az alkotmányhoz és a nemzetközi kötelezettségeinkhez. A kormány 2010-ben egy gyenge országot és hadsereget kapott kézhez, csak abban bízhatott, hogy NATO-tagállam volt az ország – mondta.

    A kormány 2010-ben egy gyenge országot és hadsereget kapott kézhez – mondta beszédében Orbán Viktor
    Fotó: Fisher Zoltán

    Közölte: hadgyakorlatok és missziós küldetések sora bizonyította, hogy a magyar katonák legalább olyan jók, ha nem jobbak, mint külföldi társaik, ezért kiérdemelték, hogy megfelelő feltételek között szolgálhassák a hazájukat.

    A miniszterelnök felidézte: 2010-ben adósságot örököltek, ezért mielőtt hozzáfoghattak volna a hadsereg fejlesztéséhez, rendbe kellett tenni az ország pénzügyeit.

    Miután sikereket értek el a gazdaságban, a családpolitikában, stabilitás, kiszámíthatóság és a hadseregépítésre fordítható pénz kellett, hogy felépíthessenek egy ütőképes hadsereget és mellé egy hadiipart – idézte fel.

    Úgy látja, az eddigi parancsnok, Korom Ferenc és a miniszter közös sikere, hogy idáig eljutottak, és köszönet illeti Korom Ferencet, amiért teljesítette, amit vállalt és átvezette a hadsereget a reménytelenségből a bizakodás állapotába.

    Orbán Viktor arra is kitért, hogy

    egy szabad, független országnak önbizalmat és magabiztosságot csak a saját ereje, a saját nemzeti hadserege adhat, főleg egy olyan régióban, mint Közép-Európa.

    Itt többször beavatkoztak kéretlen, erős önjelöltek, és az eredmény kivétel nélkül katasztrofális lett hazánkra és a térségre nézve, ezért a közép-európai népekkel közösen nekünk kell felépíteni a régiót – vélekedett. Hozzátette: a jószándék kevés ehhez, erő is kell hozzá, ezért a pénzügyi stabilitás mellé kell egy ütőképes hadsereg is.

    A kormányfő arról is beszélt, hogy olyan szövetségest nem találunk, aki helyettünk védené meg a hazát, legfeljebb mellettünk, velünk. Ezért ha nem vagyunk erősek, elveszünk, és a mi ügyünk mindig elvérzett, mielőtt a beígért felmentő seregek megérkeztek volna – mondta.

    A miniszterelnök köszönetet mondott a katonáknak a járvány alatt végzett munkájukért. A honvédség a járvány elleni védekezés mellett az alapfeladatait is megbízhatóan ellátta, őrizte a határt, teljesítette missziós feladatait és a terrorizmus elleni küzdelemből is kivette a részét, ahogy az a magyar katonák sok százéves dicsőségéhez, egy modern hadsereghez és egy NATO-tagállamhoz illik – fogalmazott.

    Ismert: a korábbi parancsnok, Korom Ferenc május 20-án saját maga kezdeményezte a felmentését. Áder János köztársasági elnök június elsejei hatállyal ezt engedélyezte. A Honvédelmi Miniszer ezzel egyidejűleg kezdeményezte Ruszin-Szendi Romulusz helyettes államtitkári felmentését, mert úgy látta, ő lehet alkalmas a Magyar Honvédség parancsnoki feladatainak ellátására.
    Parlament unnepseg

    Az Országház Kupolacsarnokában tartott ünnepségen Áder János köztársasági elnök is részt vett
    Fotó: Mirkó István

    Benkő Tibor kiváló katonának nevezte Ruszin-Szendi Romuluszt, aki több nemzetközi, NATO-misszióban és küldetésben is részt vett.

    Benkő Tibor honvédelmi miniszter ünnepi köszöntőjében kiemelte: a Korom Ferenc által elvégzett munka megteremtette az alapját egy korszerű eszközökkel felszerelt, ütőképes haderőnek. Eredményesen hajtotta végre a Magyar Honvédség Parancsnokságának megalakítását, megkezdte a NATO parancsnoksági struktúrába illeszkedő székesfehérvári Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság létrehozását. Létrehozta Szolnokon a szintén többnemzeti, különleges műveleti erők komponensparancsnokságát. Megindította továbbá az új haditechnikai eszközök beszerzését és rendszerbe állítását, valamint sikeresen levezényelte a koronavírus-járvány elleni védekezésben részt vevő katonák munkáját – sorolta Benkő Tibor, aki Korom Ferenc leköszönő parancsnoknak jó egészséget, erőt és sok sikert kívánt jövőbeni feladataihoz.

    Ruszin-Szendi Romuluszhoz szólva a miniszter azt mondta: egy jól meglapozott úton könnyű haladni, de

    a Magyar Honvédségre már nemcsak a megkezdett, hanem újabb és újabb feladatok is várnak. Az új parancsnoknak figyelmét a további haditechnikai beszerzéseken és az eszközök rendszerbeállításán túl a személyi állományra, a katonákra kell fordítania – hangsúlyozta a miniszter.

    Az új parancsnokra váró konkrét feladatok közül kiemelte: az egyéni felszerelések biztosítását, a korszerű és komfortos infrastrukturális feltételek megteremtését, a katonák életpályamodelljének továbbfejlesztését, a személyi állomány megtartását, az önkéntes tartalékos katonákból álló zászlóaljak és ezredek felállítását, az oktatást, a képzést, a fiatalok hazafias és honvédelmi nevelését, az utánpótlás biztosítását, valamint a nyugállományú katonákról való gondoskodás.
    https://magyarnemzet.hu/belfold/orban...n-9895442/
    - 2021. 06. 05. 14:50
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (0)0 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %