Hiba történt! Nem működik a JavaScript!
A böngésződben le van tiltva a JavaScript futtatása, vagy nem támogatja a JavaScript használatát. Az oldal megfelelő használatához kérjük engedélyezd a JavaScript futtatását böngésződben,
vagy frissítsd egy újabb verzióra, amely támogatja a JavaScript-et:
Firefox, Safari, Opera, Chrome, vagy az Internet Explorer 6-nál újabb verziója.

Az orosz "nemzeti vagyonalap" mostantól dollártalan!

Tegnap orsós megnézte a zaranytartalékot és nehéz időket jósolt. Persze, most jelentették be, hogy az oroszok eladták az utolsó dollárjukat is 20% aranyfedezet, 30% Yüan és 30 % Euro mellett 5% angol Font maradt. A többi biztosan shékel, vagy forint. Nem véletlen, hogy az "angolokkal" megy most a cirkusz az amcsik meg kisepernek fű alatt Afgánból. Már a türkmén határon nagy a készenlét. Oroszok bevonulnak...persze kínai támogatással. Kapaszkodjatok, talán tényleg nem a kovid-hazugság lesz az idei bombahír! Úgy lám Trump is ma aktivizálódott. Le van zsírozva. Nem esik a dollár, sőt még emelkedni is kell, nehogy elszabaduljon a rettenet. https://novayagazeta.ru/articles/2021/07/06/minfin-iskliuchil-dollar-iz-struktury-fonda-natsionalnogo-blagosostoianiia

...

22 hozzászólás

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
  • Posta Imre
    - 2021. 07. 07. 20:14
  • R
    Pedig elfog szabadulni. Sanszos, hogy még idén. Sokakra nagy meglepik várnak.
    - 2021. 07. 07. 21:52
  • Posta Imre
    Mindenki csak találgat: Szétesik az OPEC? Felrobban az olajár?

    Napról napra egyre feljebb kúszik az olaj ára, amely mögött a kitermelők közötti viták állnak. A szakértők szerint egyre inkább úgy tűnik, hogy az OPEC-tagok vitája közepette akár 100 dollárig is felmehet a kurzus. Közben viszont a nemzetközi olajkartell is recseg-ropog, így teljesen kiszámíthatatlan, hogy végül mi lesz a piacon.

    Nagy reményekkel várták az érintettek az olajtermelő kartell múlt hétvégi tanácskozását. Arra számítottak ugyanis, hogy az OPEC-tagországokat és a szervezeten kívüli nagyobb olajtermelőket összefogó informális együttműködés, az OPEC+ pénteken önkéntes termelés-korlátozási kvótájának részleges kivezetéséről döntenek. A terv az volt, hogy augusztus és december között havi lépésekben összesen napi 2 millió hordóval növelnék a termelésüket az OPEC+ tagok. A kvótából a jövő évre fennmaradó részt pedig április helyett 2022 végére vezetnék ki. A megállapodást azonban az Egyesült Arab Emírségek blokkolta, arra hivatkoztak, hogy nem veszik figyelembe az utóbbi időben létesített többletkapacitásaikat, így a plusz kitermelésből nekik is pótlólagos rész járna.

    Egyre fentebb az olaj áraEgyre fentebb az olaj ára

    A meglepetés viszont ezt követően jött, mert az OPEC és a szervezeten kívüli partnerek hétfőn nem ültek újra tárgyalóasztalhoz, pedig a korábbi forgatókönyvek alapján azt lehetett valószínűsíteni, hogy megpróbálnak valamilyen kompromisszumot kötni a néhány nappal korábbi kudarcot követően. Még meglepőbb, hogy csoport nem tűzött ki új időpontot a tárgyalások folytatására. Mindez pedig teljes zavart okozott, mert nem lehet tudni, hogy a felek mit lépnek. Az egyik forgatókönyv, hogy tartják magukat a korábbi egyezséghez, és a jelenlegi keresletnél kisebb mennyiségű kínálattal jelennek meg a piacon, ami az árak emelkedésével jár. A másik, hogy elindulnak a „partizán akciók”, és a kitermelő országok megpróbálják lefölözni a mostani magas árak adta extraprofit lehetőségét, és a korábbi kvótákat felrúgva fognak olajat eladni.

    Az elemzők szerint az Egyesült Arab Emírségek nincs kényszerhelyzetben, így indokolatlan lenne, ha felrúgná a korábbi megállapodást, és tulajdonképpen még az alacsonyabb termelési mennyiséget kihasználva is jobban járnak. A probléma, az, hogy az elemzők szerint az Emirátusok és Szaúd-Arábia között az olajkérdésnél mélyrehatóbb konfliktus feszül, ami viszont a helyzet megoldását is gátolhatja. Szeretnének ugyanis kilépni a szaúdiak árnyékából, akik hosszú ideje dominálják az OPEC-et és így az olajpiacot is.

    A viták ellenére is fegyelmezettek a felek (Forrás: Depositphotos)A viták ellenére is fegyelmezettek a felek (Forrás: Depositphotos)

    Komoly súrlódás van a két ország között, amit egyebek mellett az is jelez, hogy az olajminiszterek a média nyilvánossága elé tárták az álláspontjukat. Számunkra a most felvázolt megoldás nem jó üzlet - mondta Suhail Al Mazrouei, az Egyesült Arab Emírségek energiaügyi és infrastrukturális minisztere egy nyilatkozatban, majd hozzátette, ennek ellenére az ország hajlandó támogatni az olajellátás rövid távú növelését, 2022-ig ugyanakkor jobb feltételeket akarnak.

    Abdulaziz bin Salman szaúdi energiaügyi miniszter vasárnap egy televíziós nyilatkozatban "kompromisszumra és ésszerűségre" szólított fel annak érdekében, hogy megállapodásra jussanak. Korábban egyébként a szaúdiak jellemzően hajlottak a kompromisszumokra, és akár kisebb tagok is ki tudtak tőlük csikarni engedményeket. Most viszont az öbölmenti királyság, úgy tűnik, kemény álláspontot képvisel, amit már csak azért is meg tud tenni, mert az évek óta nem látott magas olajárak stabil alkupozíciót biztosítanak neki. Az elemzők szerint így akár hosszabb diplomáciai csatározás is jöhet, és nagyon nehéz megjósolni, hogy ebben a helyzetben ki lesz a „gyáva nyúl”, aki végül enged a másiknak. Emellett persze annak is nagyon nagy jelentősége van, hogy betartják-e a felek a korábban meghatározott kvótákat. A magas olajár miatt egyesek azt sem zárják ki, hogy időlegesen összeomlik az OPEC, és a nagy termelők megpróbálják behozni a tavalyi nagy veszteséget, ami az alacsony áraknak és a visszaeső keresletnek volt betudható.

    A fejleményeket az egész világon feszülten figyelik, hiszen a nagy termelőket kivéve a többség a mérsékeltebb árakban lenne érdekelt. A globálisan tapasztalható emelkedő inflációban ugyanis rendre hangsúlyos szerepet kapnak az energia-, és különösen az olajár növekedése.
    Flourish logoA Flourish chart

    Ez egyébként Magyarországon is komoly kihívás, hiszen az olajár olyan tényező, amire nincs érdemi ráhatása a döntéshozóknak. Eközben viszont az emberek mindennapjait több szempontból is meg tudja keseríteni. Az egyik, hogy a benzinkutaknál közvetlenül is érezzük a mindennapok során a vágtató olajár hatását, ennek köszönhetően az árak immár egy lépésre vannak a történelmi rekordtól. Sőt, az elemzők többsége biztosra veszi, hogy hamarosan mind a benzin, mind a gázolaj esetében meg is fog ez dőlni.

    A másik, hogy az áruszállítás, a logisztika révén a magas költségek gyakorlatilag majdnem minden termék árát érintik, és értelemszerűen, miután drágítják azokat, az inflációt is felfele srófolják. A problémát a jegybank az elmúlt időszakban már érzékelte, nem véletlenül nyúlt a kamatemelés eszközéhez. Ugyanakkor félő, ahogy fent jeleztük, az olajár további drágulása, ami az inflációra is hatna.
    Flourish logoA Flourish chart

    Ahogy arról a közelmúltban mi is írtunk, amennyiben a nyersolaj 100 dollár feletti hordónkénti árat érne el, az nagyságrendileg 30 százalékos emelkedésnek felelne meg. Ez nem biztos, hogy teljes mértékben jelentkezne az üzemanyagok fogyasztói árában (hiszen csökkenhet a finomítói árrés, vagy éppen erősödhet a forint, ahogy azt az utóbbi egy hónapban tapasztaltuk).

    Kapcsolódó cikk
    Most még csak a kutaknál érezzük, de óriási problémákkal járhat a dráguló olaj

    Az infláció az elmúlt időszakban sokkarú polipként fenyegeti (nem csak) a magyar gazdaságot. Több tényező is a további emelkedés irányba mutat.

    Feltételezhető azonban, hogy 20-25 százalékkal így is drágulna a tankolás, ami 600-650 forintos literenkénti üzemanyagárakat eredményezne. Mindez pedig összességében akár egy százalékponttal is emelhetné az infláció mértékét, ami a választópolgárok és a jegybank számára is komoly fejtöréssel járna. Ha ugyanis a toleranciasávon túlnyúló infláció ellen további szigorításokkal reagál az MNB, az a közgazdasági hüvelykujj-szabályok alapján az emelkedő kamatköltségek révén a lakossági törlesztőktől a vállalati hitelekig a teljes gazdaságra negatív hatást gyakorolna.
    https://mfor.hu/cikkek/makro/mindenki-csak-talalgat-szetesik-az-opec-felrobban-az-olajar.html
    - 2021. 07. 07. 22:10
  • Bazalt
    Bazalt
    Jön a vészkorszak,csak a pogromok jók legyenek .
    - 2021. 07. 08. 07:41
  • J
    Két hir a fent bevezetőhöz:
    Az orosz külügyér szerint valószínű, hogy bevonulhatnak valóban Afganisztánba, mert félő ,hogy onnan Tadzsikisztánt támadás érheti.
    https://mignews.ru/news/politic/vvod-...vrova.html

    A másik hír: az orosz főügyészség képviseletet nyit Brüsszelben, az Eu fővárosában. https://mignews.ru/news/politic/v-str...ry-rf.html
    - 2021. 07. 08. 13:12
  • J
    Valóban "áttévednek" az afgán katonák Tadzsikisztánba a tálibokkal vívott harcok során:
    https://akipress.com/news:660162:Over..._fighters/
    Nyomulnak a tálibok is a kirgiz, üzbég , tadzsik határok felé.
    https://www.rferl.org/a/taliban-fight...26424.html
    De ki állhat mögöttük?
    - 2021. 07. 08. 13:35
  • J
    Értékes dokumentum került elő a titkosítás alól.
    https://www.rt.com/russia/528553-fran...ssr-plans/
    Majd csak kiderül, hogy ki- kivel volt szövetséges a II. vh előtt.
    - 2021. 07. 08. 13:45
  • Z
    https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210422_jobb_felni_mint_megijedni_szimulacios_gyakorlat_kibertamadas_ellen?fbclid=IwAR1Zohu3R2mJ3gMpfWojWP9Q_sra9NakI1jqehroeQlFLS8Q-f2N2iELAZc
    Klaus Schwab elmondta nyíltan, hogy egy ilyen kibertámadás következményeihez képest ami MINDEN ellátóláncot érintene a civid pandemia semmiség. A pandémiát is előtte szimulálták aztán 2 hónapra rá véletlenül kitört......
    Holnap Júli 9-én van a Cyber Polygon főpróbája !
    Generátorok üzemkészek ?
    - 2021. 07. 08. 16:13
  • Posta Imre
    Az orosz lesz a világnyelv! Mindenki oroszul fog beszélni! Na jó, az orosz lesz a világ szerete zsidó-fosott népei közt a macesz. Ezt ne vegyétek játéknak. Világbékát teremtünk! Ércsük meg egymást, de leginkább az erőt!
    - 2021. 07. 10. 10:57
  • J
    Az előbb olvastam, hogy nem lesz náluk kötelező az orosz általános iskolákban a második idegen nyelv tanulása sem. Szülők kérésere, állítólag.
    - 2021. 07. 10. 17:20
    • Posta Imre
      Jázmin, z orosz lesz az új "angol". Ennyi!
      - 2021. 07. 10. 19:44
      • szabir
        a Ruszokto meghagyjak meg egy Reszettre kb 100-200 evre utanna behuzzak mint most a nyugatot stb; a nyugatot is meg mindent a mai/eddigi felallasra szetteltek unnezki a 19ik szazad elejen lasd a Mud FLood dolgot stb; a lejarati ido akkor az elapjan 100-200 ev osztan ki tuggya amit tudnak, stb mi alapjan csinaljak
        - 2021. 07. 11. 12:35
      • L
        Mindig utáltam az oroszt. 8 évig tanultam, kívülről tudtuk moszkva nevezetességeit, még oroszul is leveleztem egy ukrajnai lánnyal, és egy bolgár fiúval. németül meg az ndk-ba egy lánnyal, meg egy fiúval. Ja, a gyengébbek mind oroszból érettségiztek választottként, mert simán átengedték őket. Nekem durva nyelv.
        - 2021. 07. 11. 20:33
    • S
      Ezt az idézetet a Gazdasági Főiskola első rektorának tulajdonítják:. Az államnak nincs szüksége Oroszország lakosságának 71%-ra, akadályozzák a modernzációt. Nem beszélnek angolul, viselkedésük más mint a nyugatiaké. És nem tudnak részt venni az innovációs folyamatban

      Érdekes?!

      https://www.bitchute.com/video/QjHoBq...oBqDPeOzr/
      - 2021. 07. 11. 16:59
  • J
    Szalonna, jobban beszélnek angolul, mint a magyarok.

    Ha az orosz nyelvet megvizsgáljuk, a magyar után talán a leggazdagabb. Nehéz, mert komolyan be kell magolni a ragozást. Az angol nyelv meg sem közeliti gazdagságban, szépségben, mert gyakorlatilag ragozatlan igéket dobánnak össze komplikált igeidőkkel. A kiejtéshez pedig természetellenes nyelvállással kell megbírkózni.. A született angol is olyan nyögve beszél anyanyelvén, mintha gombócot tartana a szájában. Az egyedüli nehézség benne, hogy leírva rá sem ismersz arra, amit kimondasz. Az orosz beszédben minden hangot kiejtenek, követve az írásos változatot, mint a magyarban. Nem is beszélve arról, hány közös szavunk van. Rengeteg szavuk van, ezért választékosan tud az ember oroszul beszélni.
    Az angolban már 2-300 szóval elboldogul bárki. Véleményem szerint jóval silányabb nyelv, mint az orosz.
    - 2021. 07. 11. 21:18
    • S
      Az átlag orosz annyira beszél angolul, mint a magyar, az az semennyire.
      - 2021. 07. 12. 01:08
    • Gerry
      Jázmin, hogy te milyen euforikus hangulatban vagy! Majdnem megszerettetted velem a dallamos orosz nyelvet! De csak majdnem. Gondolom az egyik ilyen közös szavunk a "Ja ljublju tyibé" lehet. Szerintem a német "Ich lííbe dich"-re jobban hajaz. Zenei döngicsélésnek tünik a számomra is és igen - most, hogy jobban átgondolom, - tényleg kenterbe veri a "ti ámo" vagy az "áj láv jú" hangzását. Nem is tudom, még az is lehetséges, hogy meg fogom korbácsolni magam amiért anno menekültem az orosz nyelvet tanító egykori - Bp. XIII. ker. Csata utcai ált. Iskolai - tanárnõm befolyásától, akit teljesen véletlenül Orosz Jánosnénak hívtak. Mea Culpa (a la Maxima)! Hihihi
      - 2021. 07. 12. 07:38
      • Posta Imre
        Gerry és a kombinációhoz mit szólsz?
        - 2021. 07. 12. 08:04
        • Gerry
          Semmi bajom az orosz emberekkel, és szinte minden ismert dallamot el is tudtam játszani - 4 év trombita, - B trombita, - Piszton egy kicsit Tuba ... fúvósokon. Azok utáltatták meg velem az orosz nyelvet akik kötelezõnek tartották, hogy szeretnem kell. Még Bulgakov Mester és Margarita c. könyvét se tudtam elolvasni amikor kötelezõ olvasmány volt (magyarul persze), csak évek múlva döntöttem úgy, hogy el akarom olvasni, akkor viszont minden mondatát és a történet hangulatát élveztem. Elég sok orosz klasszikust olvastam és még az orosz lélekkel sincs bajom, csak ne kelljen eggyel se vodkaivó versenyben részt vennem.
          Amitöl hányingerem volt már tizenéves koromban, az a keleti blokkban oly' "megszokott" szájra adott-kapott csók (''szájer-csók''?) volt amit Brezsnyev, Kádár, Honegger és illusztris társai elõszeretettel müveltek minden egyes fellobogózott találkozásuk alkalmával....és igen, tudom, hogy részben rokonlelkek vagyunk velük, mert ahogy a magyar, úgy az orosz ember is szeret sírva szenvedni(fõleg ha van elég pia az asztalon)

          - 2021. 07. 12. 08:55
          • Posta Imre
            Gerry, nem hagyom, hogy Putyin les-macizzon! Így rendben van?
            - 2021. 07. 12. 09:38
            • Gerry
              Köszi, megnyugodtam!Tetszik
              - 2021. 07. 12. 10:52
  • Posta Imre
    - 2021. 07. 12. 08:05
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (0)0 %
Nagyon jó (1)100 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %